La Loire à Vélo: Fietsen langs kastelen en wijnhuizen

Terwijl ik langs de Loire van het ene naar het andere kasteel fiets, ontdek ik in deze regio de verfijnde Franse manier van leven.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 29 nov. 2017 17:59 CET
Foto door Julian Elliott Photography/Getty Images

Wijn, kaas en kastelen: dat is waar het hier voornamelijk om draait. De mensen in de Loirevallei, op slechts een uurtje rijden van Parijs, nemen graag de tijd: voor elkaar, om te eten en om de omgeving te verkennen. En dat laatste doe je hier het best op de fiets! De vallei is vlak, met overwegend zacht weer en duizenden kilometers aan fietsroutes: langs elegante kastelen, uitgestrekte wijngaarden, kalkstenen grotten en slingerende rivieren.

Van Tours naar Villandry

Wij nemen de proef op de som en stappen op de fiets: een e-bike welteverstaan. In razend tempo sjezen we langs de bruine rivier. Ik had nooit kunnen bedenken dat elektrisch fietsen zo relaxed zou zijn! We leggen een klein stukje van de Loire à Vélo af: deze route neemt je mee door de regio van oost naar west – en andersom – zo’n 650 kilometer langs de Loire, van karakteristieke dorpjes naar prachtige chateaus.

Digital nomad Veerle bij het Kasteel van Villandry.
Foto door Veerle Witte

Wij e-biken slechts 22 kilometer van de beroemde route: van Tours naar Villandry. Onze eerste stop: het Kasteel van Villandry, beroemd vanwege de tuinen in Renaissancestijl. Vanuit de toren van het kasteel kijken we uit over veertien voetbalvelden aan tuinen vol symbolen en symmetrie. Dit is kunst! Het stel dat honderd jaar geleden dit chateau betrok heeft hun hele leven en fortuin gewijd aan het reconstrueren van de tuinen in hun oude stijl en het is dan ook het enige kasteel in Frankrijk met dergelijke tuinen.

De kastelen van Centre Val de Loire

Ik vraag Julie, die ons meeneemt door het chateau, hoe Centre Val de Loire eigenlijk aan al haar kastelen komt. Ze vertelt: ‘Toen de Franse koningen begin jaren 1600 moesten vluchten uit Parijs, was het nabijgelegen en landelijke Centre Val de Loire een voor de hand liggende optie. Koningen leefden vroeger als een soort zigeuners en overal waar ze even wat langer bleven hangen, bouwden ze een chateau. Evenals de rijke nobelen die hen volgden. Zo is Villandry bijvoorbeeld gebouwd door een minister van Financiën.’

Een boottocht over de Loire.
Foto door Veerle Witte

We fietsen door naar onze volgende stop: een boottocht over de Loire. Al snel wordt duidelijk hoe belangrijk deze rivier is voor de regio. Niet alleen vanwege het beroemde fietspad dat erlangs loopt, maar ook dankzij het hele ecosysteem eromheen. Terwijl we bevers proberen te spotten aan de kant van het water, maak ik een praatje met een dame uit Tours, een van de grotere steden langs de Loire. ‘Mijn vriendin is hier op bezoek uit Zuid-Frankrijk en vandaag fietsen we samen langs de rivier, zodat ik haar de schoonheid van het gebied kan laten zien,’ vertelt ze.

Walhalla voor fietsers

Centre Val de Loire is bekroond tot de beste fietsregio van Frankrijk: het is er vlak en alles – maar dan ook álles – is in het werk gesteld om de fietser hier zoveel mogelijk op zijn gemak te stellen. Van speciale accommodaties waar je je fietsen kunt stallen en een extra stevig ontbijt wordt verzorgd voor voldoende energie tot aan de mogelijkheid je bagage goedkoop te laten vervoeren van de ene naar de andere accommodatie en speciale fietswagons op treinen. O, en heb je een lekke band? Die komen ze gratis voor je plakken!

De kalkstenen grotten langs de Loire zijn een ideale plek om wijn te bewaren.
Foto door Veerle Witte

We sluiten onze fietstocht af met een kaas- en wijnworkshop bij Chateau Gaudrelle. Leuk, want hoewel ik inmiddels best wat wijnproeverijen heb ervaren, weet ik weinig over de combinatie tussen wijn en kaas. Dit wijnhuis produceert enkel witte wijn: plat en bruisend. ‘De Loirevallei staat bekend om haar geitenkaas en witte wijnen,’ vertelt de vrolijke Justine. Ze leert ons dat je een zachtere kaassoort, zoals een lichtere geitenkaas, het beste combineert met een droge wijn, terwijl je een sterke kaassoort, zoals een blauwe kaas, het beste eet met een glas zoete wijn. Ik ben totaal geen zoetewijnliefhebber, maar ik moet zeggen dat de combinatie inderdaad erg goed werkt.

Onze laatste bestemming langs de Loire is B&B Bagatelle in Vouvray, waar we als godinnen in Frankrijk overnachten in een enorme suite. Het huis met alle kamers doet denken aan een iets kleinere versie van het Kasteel van Villandry. Grappig: toen we vanochtend door het kasteel dwaalde,n probeerden we te bedenken hoe het zou zijn geweest om er te wonen. En nu liggen we in een vergelijkbare kamer, te genieten als prinsessen. Het is waar wat de inwoners zeggen over Centre Val de Loire: hier ontdek je de Franse verfijnde manier van leven!

Onze heerlijke kamer in B&B Bagatelle!
Foto door Veerle Witte

PRAKTISCH

Zelf fietsen?

Wil je zelf gaan fietsen door Centre Val de Loire, dan kun je de Loire à Vélo en nog vier andere langeafstandsroutes terugvinden op deze website. Ook vind je hier speciale accommodaties en fietsverhuurpunten. Je bagage laat je goedkoop vervoeren door BagaFrance. Een boottocht over de Loirerivier op een traditionele boot boek je voor slechts 15 euro bij La Rabouilleuse: een associatie die zich bezighoudt met het natuurbeheer in en rond de Loirerivier. Heb je honger gekregen na een bezoek aan het Kasteel Villandry? Dan kan je bij La Doulce Terrasse voortreffelijk eten.

Andere activiteiten

Naast wijnhuizen en kastelen zijn er natuurlijk nog talloze andere dingen te doen in de regio. Een super leuke optie met kinderen is wandelen met ezels bij Les Ânes de Balaam. Terwijl jij lekker doorstapt, ontdek je het Franse platteland via een uitgestippelde wandelroute die je zelfstandig kunt lopen. De ezel neem je mee aan de hand, terwijl de kleintjes op zijn rug meehobbelen.

Slapen?

Wij verbleven in twee uitzonderlijk mooie locaties in Centre Val de Loire. De eerste was het Troglododo Hotel, waar je slaapt in luxe kalkstenen grotten, die je veel vindt in deze regio. De tweede is B&B Bagatelle: een groot Frans landhuis in het hart van de wijngaarden van Touraine. Op beide locaties kan je rekenen op een zeer warm welkom. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Fietsen in Ticino: van eenvoudig tot zwaar
Digital Nomad
De groene parel van Frankrijk die je nog niet kende
Digital Nomad
3x Wunderschöne kerstmarkten in het hart van Duitsland
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Geschiedenis en Cultuur
Het mechanische wonder achter de fonteinen van Versailles

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.