De groene parel van Frankrijk die je nog niet kende

Middelgrote bergen vol dichte bossen, kleine meren en de o zo beroemde rivier van Frankrijk. Nog maar weinig Nederlanders hebben dit natuurparadijs ontdekt.

Foto's Van Veerle Witte
Gepubliceerd 30 nov. 2017 11:36 CET
Uitzicht over Grangent Lake, waarin een klein privé-eilandje ligt met een historische kapel. 
Uitzicht over Grangent Lake, waarin een klein privé-eilandje ligt met een historische kapel. 
Foto van Veerle Witte

Loire, Haute-Loire, Centre Val de Loire… zo ongeveer alles in Frankrijk wat langs, rond of in de buurt van de Loirerivier ligt, noemt zichzelf Loire. Mijn laatste dagen in Frankrijk breng ik door in het Loiredepartement. Zoals ze zelf trots zeggen: het departement waar de Loire het langst doorheen loopt, van boven naar beneden! Dit departement in Midden-Frankrijk hoorde eerst bij Auvergne en wordt nu gedeeld door Rhône-Alpes en Auvergne en heet dus officieel ‘Loire in Auvergne – Rhône-Alpes’. Begrijpt iedereen het nog?  

Het teken van de Santiago de Compostela, in het middeleeuwse stadje Marols.
Foto van Veerle Witte

Dit is de plek waar natuur-, avontuur- en sportliefhebbers he-le-maal op hun plek zijn. Zo loop ik hier een stukje van de Santiago de Compostela, hike ik over een bergkam van een van de oudste regionale parken in Frankrijk en mountainbike ik langs – hoe kan het ook anders – de Loirerivier!

Veerle loopt een stukje van de Santiago de Compostela.
Foto van Annelies Verhagen

Wat direct opvalt is hoe weelderig en groen het is. ‘Het is hier altijd groen, in welk seizoen je ook komt,’ vertelt Lionel, die ons meeneemt over een stukje van de beroemde pelgrimsroute die ze hier Saint-Jacques-de-Compostelle noemen. ‘Dat heeft onder andere te maken met sterke invloeden uit het Mediterrane klimaat.’ Overigens valt er ook genoeg cultuur te snuiven: net als de rest van Frankrijk zit Loire vol historische stadjes. Deze wandeling door de bossen loopt bijvoorbeeld tussen twee middeleeuwse dorpjes, van Marols naar Montacher. 

Vanuit de negende-eeuwse toren in Chambles kijk ik uit over de Loirerivier.
Foto van Veerle Witte

Een van de kroonjuwelen van de historische stadjes in Loire is Chambles. Vanuit de negende-eeuwse toren in Chambles kijk ik uit over de Loirerivier. Ver onder me slingert de Loire zich een weg tussen dichtbegroeide groene bergen, waar kleine middeleeuwse dorpjes in verscholen liggen. In de verte zien we Château d'Essalois, onze volgende bestemming! Anne Massip, die ons vandaag vergezelt, heeft de sleutel van het dak van het kasteel. Terwijl we via de kasteeltrappen omhoog wandelen, vertelt ze vrolijk over hoe ze eigenlijk uit de Alpen komt maar hier naartoe is gekomen voor de liefde. ‘Ik ben mijn hart verloren aan deze regio,’ zegt ze. ‘Je kunt hier alles doen: skiën, hiken, biken, kanoën. Maar ik hou vooral hiervan…’ zegt ze terwijl ze diep inademt: ‘De frisse lucht!’ Terwijl ik net als zij even heerlijk diep inadem, geniet ik van het wederom waanzinnige uitzicht: over Grangent Lake, waarin een klein privé-eilandje ligt met een historische kapel. 

Uitzicht over Grangent Lake, waarin een klein privé-eilandje ligt met een historische kapel. 
Foto van Veerle Witte

Ik weet niet wat het is aan dit stukje groen Frankrijk, maar ik voel me er fantastisch. De zon schijnt, mensen zijn zo warm, behulpzaam en vrolijk, zelfs de natuur lijkt hier gelukkig. De laatste ochtend van mijn roadtrip door Frankrijk maak ik een hike door de bergen van het regionaal natuurpark van Pilat. Vanaf de 1372 meter hoge Crêt de l'Oeillon zie je dorpjes verspreid in de valleien rond het gebergte en de besneeuwde toppen van de Alpen in verte. 

Een hike door de bergen van het regionaal natuurpark van Pilat.
Foto van Veerle Witte

We hiken een stukje over een bergkam naar een andere top. Bergrenner Florian – hardlopen door de bergen is hier een serieuze sport – vertelt me dat veel mensen naar deze regio komen omdat je hier zo gemakkelijk spectaculaire wandelingen kunt maken. ‘In onze middelgrote bergen heb je weinig technische hikes. Je parkeert je auto aan de top, je gaat lopen en bent direct omringd door waanzinnige bergen, uitzichten en afgronden. Alleen al in Pilat heb je 1500 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden.’ Wanneer ik op de top van de bergkam sta en uitkijk over een groot deel van dit groene departement, vind ik het jammer dat het alweer tijd is om naar huis te gaan, maar ben ik zo blij dat ik een stukje van Loire heb mogen proeven. Er valt nog zoveel te ontdekken in dit deze groene parel van Frankrijk, dat weet ik zeker.  

Uitzicht vanaf een bergkam in het regionaal natuurpark van Pilat.
Foto van Veerle Witte

PRAKTISCH

Slapen

Landelijk en rustig slapen doe je in de houten huisjes van Chalets du Haut-Forez, recht aan een klein meertje en omringd door bossen. Als je nog een slaapplek zoekt in Sante-Croix-en-Jarez - een van de officiële mooiste dorpjes van Frankrijk en een perfect vertrekpunt om het regionaal natuurpark van Pilat te verkennen - dan raad ik je aan in het appartment van de allerliefste oma ter wereld te overnachten: Gite le Chant du Ruisseau van Madame Pitaud, die zelf even verderop in het dorpje woont.

Eten

Als je toevallig in Luriecq bent op weg naar bijvoorbeeld Marols, kan je een heerlijk dagmenu krijgen voor weinig geld bij Hotel le Dolmen. En als je in Sante-Croix-en-Jarez slaapt, zit er om de hoek van het appartement van Madame Pitaud een voortreffelijk restaurant met een uitgebreide kaart: Le Prieuré!

Andere activiteiten 

Saint-Galmier is een prachtig resortstadje, beroemd om haar Badoit bronwater. Grappig feitje: inwoners mogen per dag zes gratis flessen Badoitwater komen halen. Vanuit dit charmante stadje kun je op een mountainbike langs de Loire richting het Montrond-les-Bains fietsen, waar je bij kunt komen in het warme water van een lokaal badhuis. Dit stadje is juist weer heel modern: er is onder andere een oud viaduct dat over de Loire loopt omgebouwd tot fiets- en wandelpad van drie kilometer naar een stadje even verderop. 

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.