Het geologische wonder van de Schotse Hooglanden

Hoog in de bergen van Noordwest-Schotland kijk ik uit over meren, bergtoppen en valleien, terwijl ik in de wonderen van deze aarde duik.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Wandelen over Knockan Crag.
Wandelen over Knockan Crag.
Foto door Veerle Witte

Het is kwart voor zeven ’s avonds als ik eindelijk aankom bij Knockan Crag: een wandelroute die door een spectaculair berglandschap voert, waarbij je alles leert over de geologische wonderen van de aarde. Mijn planning was om hier uiterlijk drie uur ’s middags zijn, maar tijdens een roadtrip in Schotland stop je vanzelf honderd keer om foto’s te maken van uitzichten over fjorden, meren en bergachtige landschappen vol bloemen. Om nog maar niet te spreken over de off road-routes, waar ik telkens weer toe verleid word. Deze routes duren vele malen langer, maar zijn het o zo waard!

Knockan Crag.
Foto door Veerle Witte

Knockan Crag is een lijn van hoge kliffen in het noordwesten van Schotland, die uitkijken over het meer Lochan an Ais en de bergen van Assynt. Hoe hoger je komt, hoe mooier. Nog los van de spectaculaire uitkijkpunten vanaf de trails die over het gebergte slingeren, is Knockan Crag om een andere reden bijzonder: educatieve wandelroutes verklaren hoe de omgeving gevormd is. Het gesteente van Knockan Crag behoort namelijk tot de oudste van Europa en ligt recht op de Moine-overschuiving: een geologische breukzone in de Schotse Hooglanden, waarvan de complexiteit geologen al tientallen jaren fascineert.

Het wandelpad dat door de bergen voert.
Foto door Veerle Witte

Ik twijfel even of ik de trail nog ga lopen. Het is immers al vrij laat en ik weet niet precies hoe lang ik erover zal doen. Maar het is een stralende dag en de zon begint net te zakken, dus het weer is eigenlijk perfect voor een goede sunset hike.

Langzaam start ik mijn weg omhoog. Een smal bergpaadje neemt me mee langs informatieve bordjes en stenen kunstwerken die mij op geologische wereldreis sturen. Knockan Crag maakt deel uit het North West Highlands Geopark, met rotsformaties van meer dan 3.000 miljoen jaar oud, waar complexe geologie en talloze overschuivingen een adembenemend landschap hebben gevormd. Dit is de plek waar wetenschappers voor het eerst een aantal cruciale vragen over de aarde beantwoordden. Vragen als: ‘Hoe kunnen rotsen mijlenver verwijderd raken van de plek waar ze oorspronkelijk gevormd werden?’ en ‘Waarom liggen er oudere gesteentes bovenop jongere?’ 

Hoog in de bergen vang je veel wind.
Foto door Veerle Witte

De frisse noordenwind waait door mijn haren en de avondzon schittert in de meren die zich onder mij uitstrekken: met iedere stap die ik zet worden ze kleiner. Ik heb de bergen vanavond helemaal voor mij alleen. Ik lees over de studie van Peach en Horne, die bewezen heeft dat de oudere steenlagen over jongere lagen heengeschoven zijn door immense krachten diep vanuit de aarde. Het heeft de manier waarop wij naar onze aarde kijken veranderd, sommige geologen noemen het zelfs net zo cruciaal voor de wetenschap als Charles Darwins ontdekkingen op het gebied van evolutie. 

Hier doe ik het voor. Een uitkijkpunt langs de wandelroute Knockan Crag.
Foto door Veerle Witte

Ik ga zitten op een stenen bankje, kijk uit over de omgeving voor me en laat de antwoorden op vragen die ik niet eens wist te stellen op me inwerken. Onvoorstelbaar dat dit stukje steen waar ik nu op zit, zich miljoenen jaren geleden aan de andere kant van de wereld bevond. Minstens zo onvoorstelbaar hoe deze bergen zich voor mijn neus gevormd hebben. Ik ben er stil van.

---
Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door Buro Scanbrit. Wil je zelf een vergelijkbare reis maken, kijk dan hier.
---

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
7x Highlights langs Schotlands Route 66
Schotland
Het beste van Schotland
Geschiedenis en Cultuur
Hoe Schotland zijn oude whisky’s weer tot leven brengt
Digital Nomad
Op zoek naar mineralen in het magische Binntal
Digital Nomad
Zwitserland: op avontuur in het wilde, hooggelegen Gasterntal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.