Dat je goed kan wandelen en fietsen in het Thüringer Woud, een bebost middelgebergte in Midden-Duitsland, is geen verrassing. Dat je er ook uitstekend kan klimmen is nieuw voor mij. Gids Axel knoop ons vast. We staan op een dertig meter hoge rots, waar we zo meteen van gaan abseilen. En daarna mag ik hem weer omhoog klimmen. Dat ik nog nooit in de natuur heb geklommen – enkel in een klimhal – was ik er overigens vergeten bij te zeggen. Maar soit, we zijn er nu!

Gids Axel onder een van de rotsen in het Thringer Woud
Gids Axel onder een van de rotsen in het Thüringer Woud.
Veerle Witte

Om bij de rots te komen wandelen we eerst een stukje door het Thüringer Woud, waarna we over een omgevallen boomstam oversteken naar de top van de rots. We staan ver boven de groene boomtoppen waar rotsen tussen omhoog rijzen. Bizar eigenlijk, dat je binnen tien minuten wandelen op zo’n waanzinnig uitkijkpunt staat. Onder ons zie ik twee wandelaars, in een holletje van de boom waar ik overheen klauter naar het uiterste puntje, een vuursalamander.