Boven de bomen in het Thüringer Woud

Tientallen meters boven het bos hangen, enkel bevestigd aan een touw. Dit is een ervaring boven het prachtige Thüringer Woud die iedere avonturier gegarandeerd kan waarderen!

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:09 CET
Een klimmer hangt aan een rots in het Thüringer Woud.
Een klimmer hangt aan een rots in het Thüringer Woud.
Foto door Veerle Witte

Dat je goed kan wandelen en fietsen in het Thüringer Woud, een bebost middelgebergte in Midden-Duitsland, is geen verrassing. Dat je er ook uitstekend kan klimmen is nieuw voor mij. Gids Axel knoop ons vast. We staan op een dertig meter hoge rots, waar we zo meteen van gaan abseilen. En daarna mag ik hem weer omhoog klimmen. Dat ik nog nooit in de natuur heb geklommen – enkel in een klimhal – was ik er overigens vergeten bij te zeggen. Maar soit, we zijn er nu!

Gids Axel onder een van de rotsen in het Thüringer Woud.
Foto door Veerle Witte

Om bij de rots te komen wandelen we eerst een stukje door het Thüringer Woud, waarna we over een omgevallen boomstam oversteken naar de top van de rots. We staan ver boven de groene boomtoppen waar rotsen tussen omhoog rijzen. Bizar eigenlijk, dat je binnen tien minuten wandelen op zo’n waanzinnig uitkijkpunt staat. Onder ons zie ik twee wandelaars, in een holletje van de boom waar ik overheen klauter naar het uiterste puntje, een vuursalamander.

Een vuursalamander.
Foto door Huhulenik, Wikimedia Creative Commons

‘Ben je er klaar voor?’ vraagt Axel? Het eerste stuk is het engst, wanneer je je naar achter moet laten zakken en je voor het eerst écht goed de diepte in kan kijken. De vuursalamander kijkt toe terwijl wij langzaam afdalen tot we verdwijnen onder het bladerdak van het woud. Axel hangt aan de ene kant van het touw en ik aan de andere. Daardoor houden we elkaar in balans. Af en toe heb ik ineens een tak in mijn nek of bots ik tegen Axel aan. Nog best lastig dit, maar wat hou ik ervan om dit soort dingen te doen: de wereld vanuit een ongewoon perspectief te beleven, mijn grenzen te verleggen.

Abseilen van de eerste rots in het Thüringer Woud.
Foto door Veerle Witte

Maar het begint eigenlijk pas echt als we beneden zijn aangekomen. Dan mag ik de volledige 30 meter weer terug omhoog klimmen. Het is een route met moeilijkheidsgraad -5 – klimroutes in Duitsland variëren van 1 tot 11 volgens het UIAA Gradatie Systeem. Geen échte beginnersroute dus en de regen van afgelopen nacht maakt het nog uitdagender.

Ik vul mijn waterfles bij in stromend water.
Foto door Veerle Witte

Ik ga er vol voor. Met mijn handen grijp ik de scherpe, mossige stenen vast, mijn klimschoenen zoeken houvast in de kleinste inhammen en op uitstekende steentjes. De rotsen in dit gedeelte van het Thüringer Woud zijn uitermate geschikt om te klimmen: het porfirisch gesteente heeft vele oneffenheden en biedt grip door de scherp uitsteeksels. Maar pittig is het. Ik klim tot ongeveer 25 meter in ruim een half uur tijd, waarna ik Axel een seintje geef dat ik me weer ga laten zakken.

Een kleine grot om in te boulderen. Dat is een explosieve manier van klimmen tot maximaal 4 meter hoogte, enkel voor getrainde klimmers.
Foto door Veerle Witte

Tijd voor rots nummer twee. Daarvoor hiken we een stuk door het woud, op naar de top van de Aschenbergstein. Hier – een stuk hoger dan de vorige – doen we het anders: Axel blijft aan de top en ik abseil alleen omlaag om vervolgens weer omhoog te klimmen naar hem. Het bos is ver beneden mij, ik ben helemaal in mijn element. Ik bedenk me hoe graag ik zou willen dat Nederland ook rotsen had zoals deze. Dan zou ik ieder weekend in de touwen hangen. Helaas moeten we de grens over om te klimmen in de natuur, maar gelukkig liggen plekken als deze in het Thüringer Woud binnen handbereik. Wat een geweldige manier om dit bos te ervaren.

Bijna op de punt van de Aschenbergstein, hoog boven de boomtoppen.
Foto door Veerle Witte

PRAKTISCH

Een dag klimmen met een gids in het Thüringer Woud – of andere gebieden in Thüringen – is voor 80 euro per persoon te boeken bij Outdoor Inn.  

Veerle Witte reist als digital nomad voor National Geographic de hele wereld rond. Deze reis is ze voor het eerst live te volgen via Instagram. Volg haar stories via @digitalnomadnl en @natgeonl. Meer over Thüringen? Lees verder op de website >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Digital Nomad
4x Dichtbij de natuur in de Duitse regio Thüringen
Digital Nomad
Wat doet de natuur met je brein?
Digital Nomad
3x Wunderschöne kerstmarkten in het hart van Duitsland
Reizen
Sportklimmen blaast economie van Grieks eiland nieuw leven in

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.