Mannen gehuld in witte gewaden met een eveneens wit kapje op hun hoofd, vrouwen in zwarte jurken met een hoofddoek. Zij aan zij wandelen zij over de boulevard van Muscat met forten, minaretten en moskeeën aan de ene kant, de zee aan de andere. Ik ben in Muttrah, het levendigste gedeelte van de Omaanse hoofdstad.

Na een typisch Omaans lamsgerecht, gestoofd in de grond, bij restaurant Bait al Luban, draai ik een ministraatje van de souk in. Een wirwar van ieniemienie steegjes geleid je als vanzelf dieper het doolhof in, langs stalletjes vol wierook, parfum, dekens, jurken, tassen, lampen. 'Yes ma'am, nice perfume for you! Please have a look,' klinkt het terwijl koopmannen vriendelijk uitnodigend hun arm naar hun stal zwaaien.

Shuwa oftewel lamsvlees gestoofd in de grond bij restaurant Bait al Luban
Shuwa, oftewel lamsvlees gestoofd in de grond, bij restaurant Bait al Luban.
Robin Visser

Muscat bestaat uit meerdere wijken die een aantal kilometer uit elkaar liggen langs de kust. Via de boulevard rij je binnen een paar minuten van Muttrah naar de oude stad vol sierlijke rijen dadelpalmen en prachtige paleizen. Het is hier opvallend schoon en netjes, met marmeren tegels en gebouwen die schitteren in het zonlicht. Keurig aangelegde plantsoenen met bloeiende rozen steken kleurig af tegen de bruinige rotsen op de achtergrond waar oude forten op de top staan. Deze stammen nog uit de tijd dat Oman bezet was door Portugal.

Een fort in het oude centrum van Muscat
Een fort in het oude centrum van Muscat.
Robin Visser

Het valt me op dat deze charmante stad op geen enkele wijze lijkt op nabijgelegen grote metropolen zoals Dubai. Muscat wordt gekenmerkt door traditionele Arabische laagbouw. Er hangt een serene sfeer, niemand heeft haast. De stad strekt zich ver uit. In mijn Land Rover rij ik door de verschillende districten, langs het beroemde operagebouw. Ik had graag meer tijd gehad in Muscat, dan zou ik zeker een opera willen bijwonen of in ieder geval het Royal Opera House ’s avonds willen bezoeken. Het schijnt dan prachtig verlicht te zijn.

De Grand Mosque de grootste en beroemdste moskee in Muscat
De Grand Mosque, de grootste en beroemdste moskee in Muscat.
Robin Visser

Gelukkig heb ik wel tijd om uitgebreid de beroemde moskee van Muscat te bezoeken: de Grand Mosque, een van de grootste moskeeën ter wereld. Na een hoofddoek omgeknoopt te hebben, schuifel ik – als een echte Omani – volledig in het zwart gehuld over de beige stenen richting het indrukwekkende bouwwerk dat voor mij opdoemt. Sandaaltjes moeten in de daarvoor bestemde rekken bij de ingang om het gebedshuis te betreden. Binnenin de koepel begint het me te duizelen als ik omhoog kijk naar de 14 meter lange kroonluchter aan het schitterende marmeren plafond. Maar misschien nog wel indrukwekkender vind ik het handgemaakte Perzische tapijt dat zich uitstrekt over de gehele vloer. Blijkbaar hebben 600 vrouwen hier 6 jaar aan gewerkt. Geen wonder dat deze moskee het paradepaardje van Muscat genoemd wordt.

Drie dames betreden de Grand Mosque
Drie dames betreden de Grand Mosque.
Robin Visser

SLAPEN

Na een lange dag in de stad is er geen fijnere plek om bij te komen dan bij Al Nahda Resort & Spa, op ongeveer een uur rijden vanaf het oude centrum van Muscat. Arabieren komen vanuit het hele Arabisch Schiereiland om hun woestijnachtige omgeving te verruilen voor deze groene oase vol mangobomen en kruidenplanten. Na een lange reis – ik was die ochtend aangekomen met een nachtvlucht en had de hele dag doorgebracht in Muscat – heb ik me heerlijk anderhalf uur laten masseren met kruiden en oliën recht uit de tuin van het resort.

Kruiden uitzoeken in Al Nahda Resort  Spa
Kruiden uitzoeken in Al Nahda Resort & Spa.
Robin Visser

Veerle Witte reist als digital nomad voor National Geographic de hele wereld rond. Volg haar sinds kort ook op Instagram via @digitalnomadnl. Oman zelf ook ontdekken? Met Silverjet Vakanties geniet u in alle luxe van een bijzondere privérondreis. Bekijk nu >