Rijd de North Coast 500 bij voorkeur vanaf de noordelijk gelegen stad Inverness, startende langs de oostkust, waarna je uiteindelijk via de westkust weer terugkeert: op deze wijze wordt de route constant spectaculairder. Dit waren mijn highlights langs de North Coast 500!

1. De Whaligoe Steps

Dit is een onverwachte verrassing langs de oostkust met een mooi verhaal erachter. De Whaligoe Steps worden gevormd door 337 treden in een rotswand die recht naar beneden afdalen naar een eeuwenoude haven. De kloof, waar je de restanten van het haventje vindt, zit vol bloemen en nestelende vogels. Met een beetje geluk kom je Davy Nicolson tegen, die je alles over de steps weet te vertellen.

Bovenaan de Whaligoe Steps
Bovenaan de Whaligoe Steps
Veerle Witte

2. John O’Groats

In het uiterste noorden van Schotland ligt het dorp John O’Groats, dat zijn naam ontleend heeft aan de Hollander Jan de Groot. In dit haventje, dat recent opgeleukt is met kleurrijke hotelhuisjes langs de kade, pak je de boot richting de Orkneyeilanden en maak je een selfie met het beroemde bord. Twee kilometer verderop ligt Dunscanby Head. Vanaf de vuurtoren maak je een spectaculaire wandeling langs de kust waar de Dunscanby Stacks liggen: gigantische verticale steenzuilen die oprijzen uit de zee.

3. Durness

Durness, omringd met ruige natuur, is dé plek om een stevige hike te maken. Neem Faraid Head. Overgroeide ruïnes van een 7de-eeuwse kerk markeren de start van de wandeling bij Barnakail Bay. Via het uitgestrekte witte zandstrand loop je richting de ruige kustlijn vol kliffen, waar papegaaiduikers nestelen. Daarna loop je, vergezeld door ontelbaar veel wilde schapen de duinen in, waar de regen zoetwaterlagunes heeft gevormd.

Hiken richting een zoetwaterlagune in de duinen bij Faraid Head bij Durness
Hiken richting een zoetwaterlagune in de duinen bij Faraid Head, bij Durness.
Veerle Witte

4. Handa Island

Je bent intussen beland aan de spectaculaire westkust. Sla na de Laxford Bridge rechtsaf om een prachtige route te nemen langs de kust, richting Scourie. Pak hier de ferry naar Handa Island: met meer dan 200.000 nestelende vogels een van de voornaamste vogelbestemmingen in Schotland, waar je papegaaiduikers, alken en zeekoeten ziet, maar ook regelmatig orka’s, otters en dolfijnen voorbijkomen.

Uitzicht op Achmelvich Bay
Uitzicht op Achmelvich Bay.
Veerle Witte

5. Achmelvich Bay

Nog een omweg die de moeite waard is, is de afslag richting Achmelvich Bay: een waanzinnige baai met een camping en verschillende wandelroutes. Klim de heuvels in en kijk uit op het lieflijke witte zandstrand en de bergen in de verte. Hier staat ook het kleinste kasteel van Schotland: Hermit's Castle. Je moet wel goed zoeken, want het kasteel is zo klein en onopvallend, dat je het gemakkelijk mist.

6. Knockan Crag

Deze wandelroute neemt je mee op een geologische wereldreis. Knockan Crag is een educatieve hike die je tot hoog in de bergen van noordwestelijk Schotland brengt. Niet alleen leer je de aarde en de wijze waarop dit deel in Schotland gevormd is beter begrijpen, de relatief makkelijke wandelroute voert langs spectaculaire uitkijkpunten, vanwaar je neerkijkt op meren, bergtoppen en valleien.

Hier doe ik het voor Een uitkijkpunt langs de wandelroute Knockan Crag
Hier doe ik het voor. Een uitkijkpunt langs de wandelroute Knockan Crag.
Veerle Witte

7. Gairloch

Dit is het schattigste dorpje langs de North Coast 500: de ultieme zomergetaway van Noord-Schotland! Romantische witte huisjes met bloeiende tuinen kijken uit over loch Gair, met hoge bergtoppen op de achtergrond en Isle of Skye in de verte. Vanuit Gairloch vertrekken verschillende walvistochten. Vooral dwergvinvissen, bruinvissen, dolfijnen, zeehonden en papegaaiduikers worden veel gespot, maar soms ook orka’s, bultruggen of vinvissen.

Gairloch het schattigste dorpje langs de route
Gairloch: het schattigste dorpje langs de route.
Veerle Witte

---
Deze reis werd mogelijk gemaakt door Buro Scanbrit. Wil je zelf een vergelijkbare reis maken, kijk dan hier.
---