Kinderen rennen rond in hun kleurrijke skipakjes, terwijl jong en oud met een dampend glas glühwein rond houten statafels en vuurkorven staan te lachen. Van marktpleinen tot binnenplaatsen van kastelen: in Thüringen vind je op diverse plekken kerstmarkten in alle soorten en maten. Hier sla je warme winterpantoffels in, evenals bijenwassen kaarsen, alle mogelijk denkbare variaties op honing en handgeblazen kerstballen. Eet en drink je rond aan Thüringer bratwursten, honingwijn en met chocolade omhuld fruit. Wellbekomst, zoals ze hier zeggen. Oftewel: dat het je mag smaken!

1. Erfurt

Niet alleen de grootste kerstmarkt van Thüringen maar volgens velen ook de mooiste van Duitsland. Een enorm reuzenrad in de kleuren van de regenboog en de gigantische Sankt Marien-kathedraal op de achtergrond zorgen dat je je oriëntatie niet verliest tussen de wirwar aan houten twinkelende stallen vol kerstversiering.

This is an image
Robin Visser

Wandel de trap op naar de kathedraal voor een uitzicht over het lichtgevende spektakel en daal aan de andere zijde weer af om op een intiemere middeleeuwse kerstmarkt te belanden. Koop handgemaakte kelken, luister naar optredens op instrumenten als de doedelzak of doe je tegoed aan lekkernijen als honingfleish (met honing doordrenkt vlees) en sauerkraut gulasch (zuurkoolgoulash). Dit zijn pas twee van de in totaal vijf kerstmarkten van Erfurt.

Kerstmarkt in Erfurt Duitsland
Kerstmarkt in Erfurt, Duitsland.
Robin Visser, National Geographic

2. Weimar

Op het marktplein van cultuurstad Weimar, het juweel van de Duitse en Europese geestesgeschiedenis, stond in 1816 de eerst openlijk opgestelde kerstboom ter wereld. Boekhandelaar Johann Wilhelm Hoffmann zette zijn kerstboom voor de winkel, uit medelijden met arme kinderen in de stad die thuis geen boom hadden. Een gebaar dat elk jaar werd herdacht door een hoge dennenboom op het marktplein op te richten. Vandaag wordt kerst in Weimar nog altijd groots gevierd, met veel aandacht voor de christelijke gedachte.

This is an image
Robin Visser

De geur van verse kerststollen vult het knusse centrum, terwijl koren kerstliederen zingen in eeuwenoude kerken. Wandel langs de dampende en glinsterende kramen van de kerstmarkt, verspreid over vier pleinen, schaats rond de standbeelden van grootheden Goethe en Schiller of wacht om drie uur met de kleintjes tot de Kerstman tevoorschijn komt uit een van de ramen van het raadhuis dat is omgetoverd tot een gigantische adventskalender.

This is an image
Robin Visser

3. Wartburg

Geen betere setting voor een middeleeuwse kerstmarkt dan een hooggelegen kasteel. De binnenplaatsen van het Wartburgkasteel, een van de best bewaarde middeleeuwse burchten in Duitsland, worden tijdens de adventsweekenden omgetoverd tot een sprookjesachtig decor met houten stands vol honingwafels, vleesspiezen en (natuurlijk) glühwein, muzikanten in middeleeuwse kostuums en handarbeiders als glasblazers en steenhouwers.

Een glasblazer aan het werk op de middeleeuwse kerstmarkt in het Wartburgkasteel
Een glasblazer aan het werk op de middeleeuwse kerstmarkt in het Wartburgkasteel.
Robin Visser

Ruim 2,5 jaar geleden bezocht ik het Wartburgkasteel voor het eerst, tijdens mijn allereerste reis als digital nomad. Geweldig om er terug te zijn in deze romantische wintersetting, die het kasteel tot leven brengt en je meetrekt naar vroegere tijden. Wandel van de ene naar de andere binnenplaats en ontdek in ieder hoekje van het kasteel een nieuwe lekkernij of middeleeuwse ambacht. Combineer je bezoek aan de kerstmarkt met een rondleiding door de goedbewaarde kamers van de burcht. In de feestzaal worden tijdens de kerstmarkt ieder uur concerten en poppenspellen gegeven.

This is an image
Robin Visser

Meer informatie over alle kerstmarkten in de regio is te vinden op de website van Thüringen!