‘Ga je naar Ferrara?’ vraagt het Italiaanse meisje met wie aan de praat ben geraakt in Florence blij verrast. De roze historische stad ligt precies op mijn weg van Florence naar Venetië, dus ik besluit er eens een kijkje te gaan nemen. ‘Ferrara is prachtig,’ roept ze uit. ‘Maar wordt vaak overgeslagen.’

Het stadhuis van Ferrara
Het stadhuis van Ferrara.
AGF / Contributor / Getty Images

En ze heeft gelijk. Na de drukte van Pisa en Florence, is het een verademing om rond te lopen door het gemoedelijke Ferrara, onder de Italianen beter bekend als de hoofdstad van de Renaissance. De zon legt een warme gloed over de rozegekleurde gebouwen. Een Italiaanse opa die voorbij fietst geeft me een vette knipoog, terwijl vrolijk lachende inwoners op de randen van een laag muurtje met elkaar zitten te praten. Het stadscentrum van deze relatief onbekende historische stad is volledig ommuurd en staat in zijn geheel op Unesco’s werelderfgoedlijst.

Een bord cappellacci di zucca ofwel pompoenpasta de specialiteit van Ferrara
Een bord cappellacci di zucca, ofwel pompoenpasta, de specialiteit van Ferrara.
Manuela Barattini, Flickr

Vanuit mijn hotel, op slechts 400 meter afstand van het beroemde veertiende-eeuwse vierkante Estensekasteel, rol ik zo het gezellige centrum in, om te verdwalen in de kronkelende wirwar aan straatjes. Ik wandel door het middeleeuwse stadsgedeelte en de oude Joodse wijk, langs kerken en huizen in Renaissancestijl en de plek waar ooit een rivier stroomde (Dove scorreva il Po), waarna ik me tegoed doe aan een stevig bord cappellacci di zucca: pasta gevuld met pompoen, de regionale specialiteit van Ferrara.

Een van de vele oude straatjes in Ferrara
Een van de vele oude straatjes in Ferrara.
Giorgio Magini/Getty Images

Aan alle kanten rollen fietsers op hun gemak voorbij: enkele toeristen, maar ook veel Italianen. Ferrara is de stad van de biciclettas: zeer fietsvriendelijk met bijzondere routes om aan te doen. Wat dacht je van de negen kilometer lange, vier eeuwen oude stadsmuur? Ik neem een slok van mijn glas rode wijn, terwijl ik geniet van de avondzon op het dakterras van mijn hotel. Van alle steden die ik op deze trip bezoek had ik de laagste verwachtingen van Ferrara, maar de schoonheid en charme van deze roze stad zuigen je naar binnen en smeken je om langer te blijven.

Het uitgestrekte dakterras van Locanda Modiglan
Het uitgestrekte dakterras van Locanda Modiglíaní.
Booking.com

Tip: Verblijf aan de rand van het zuidelijke deel van het stadscentrum, waar je rustig zit en zo naar alle highlights van het centrum kunt lopen. Een aanrader is hotel Locanda Modiglíaní, met een fantastische ligging, grote kamers (met bubbelbad) en een enorm dakterras!

---
Bekijk hotel Locanda Modiglíaní op Booking.com!
---