Edmonton doet me denken aan mijn thuisstad, Rotterdam. Een stad die jarenlang heeft moeten vechten voor zijn bestaansrecht, maar die er nu staat. ‘Niet lullen, maar poetsen,’ zeggen we in Rotterdam. Zo is Edmonton ook: een industriestad met harde werkers, waar je verder moet kijken dan je neus lang is.
Een van de opvallendste resultaten van de sterke ondernemersgeest in Edmonton is de culinaire scène. Verstopt op plekken in de stad waar je het niet verwacht serveren kleine tentjes maaltijden van sterrenniveau, met verse producten uit het omringende boerenland. Afgelopen jaren schoten de restaurants in de hoofdstad van Alberta als paddenstoelen uit de grond, waarmee een nieuwe topbestemming voor foodies is geboren. Dit zijn de restaurants die je niet mag missen!
RGE RD
Bij RGE RD (ofwel Range Road) proef je de echte Canadese boerenkeuken met een verfijnde twist. Ontdek de smaken en gerechten die de velden, bossen en oceanen van West-Canada te bieden hebben, zoals bizon – typisch voor de provincie Alberta –, ganzenborst of aardappelpierogi. Ooit is het restaurant gestart met diners geven in een weiland, wat ze nog steeds zo nu en dan doen.
Farrow Sandwiches
Hoe bijzonder kan een sandwich zijn? Best bijzonder. Mensen komen vanuit de hele stad voor een Grick Middle-broodje, de huisspecialiteit van Farrow Sandwiches, met een gefrituurd boerenei, bacon, gerookte cheddar, rozemarijnaioli en rucola. Om je vingers bij op te eten!
Prairie Noodle Shop
In deze kleine toko maken ze Japanse noedelsoep (ramen) ‘Alberta style’, zoals ze dat zelf zeggen, met enkel gebruik van producten uit de regio. Ik proef de spicy garlic miso pork-soep met gerookte varkensvleesbouillon, op smaak gemaakt met miso, knoflook en huisgemaakte chili-olie, geserveerd met geroosterde varkensbuik, gerookte schouder, suikermaïs, gemarineerde taugé en umeboshi-ei. Super yummy!
Situation Brewing
In de gezellige microbrouwerij Situation Brewing proef je tien verschillende soorten lokaal bier, eet je een dikbelegde wafel voor lunch of volg je een workshop bierbrouwen. Om meerdere soorten bier te kunnen proeven zonder van je barkruk te vallen, bestel je een set met vier kleine glazen. Mijn favorieten: de Milk Stout, een romig biertje met een licht koffiearoma, en de Tea Saison, gebrouwd met mangothee.
Kitchen by Brad
Ik mocht voor een privéontbijt aanschuiven aan het kookeiland van Brad Smoliak, de beroemdste kok in Edmonton, om te smullen van een spectaculair meergangenontbijt. Gebakken pierogi, aardappeltjes in duivelsboter, spek en crème fraîche (wauw) met als toetje crêpes gevuld met versgemaakte kaas in een saus van esdoornsiroop en saskatoons (een bessensoort). En wat dacht je van lokaal abrikoosbier gemengd met sinaasappelsap? Kitchen by Brad organiseert dinerparties en kookworkshops.
MEAT
De vleesliefhebber móet naar MEAT, in het hart van de populaire wijk Old Strathcona. En vergeet je honger niet. Lange tafels nodigen uit om samen te eten. Bestel verschillende soorten vlees die op één grote plaat geserveerd worden, om te delen. Er staan 7 soorten vlees op de kaart die eigenlijk allemaal het proberen waard zijn, met lekker veel saus. Beste bijgerecht: de knoflookfrietjes!
El Cortez Mexican Kitchen
El Cortez biedt een moderne variant op de Latijnse keuken, van tapas tot streetfood en taco’s voor fijnproevers, in combinatie met waanzinnige cocktails. De inrichting is kleurrijk en kunstzinnig. Proef de kleine taco’s met gegrilde vis, krokante garnaal, habenero-aioli en kokosnootsalsa. Of wat dacht je van een taco met Bulgogi-steak, ingemaakte groenten, sesamzaadjes en BBQ-aioli? Hmmm. Ook de coconut margarita is een absolute winnaar!
Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Edmonton Tourism, de stad waar de echte lol begint als de temperaturen onder de nul dalen. Wat er allemaal te zien en doen is in de winter? Bezoek ExploreEdmonton.com!