Kufstein: de parel van Tirol

Verscholen tussen hoge bergen en groene valleien ligt de kleine, maar bekende vestingstad Kufstein. Onze digital nomad ging er op ontdekking.

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Het stadscentrum van Kufstein.
Het stadscentrum van Kufstein.
Foto door Robin Visser

Met 20.000 inwoners is het bescheiden vestingsstadje Kufstein na Innsbruck toch de grootste stad van Tirol. Het is een jonge stad: maar liefst tien procent van alle inwoners is student. Het kasteel in het hart van de stad, het centrum vol kerken en gezellige terrassen en de verpletterende omringende natuur maakt Kufstein tot een interessante bestemming. Ik ging er op avontuur. Dit zijn vijf redenen om de parel van Tirol niet over te slaan!

1. Vesting Kufstein

Je herkent Kufstein al van grote afstand, door de vesting die op de heuvel van de stad prijkt. Het 800 jaar oude kasteel bezit het oudste Freiorgel ter wereld, dat elke dag om 12:00 uur een concert geeft.

Wandel door oude torens, de voormalige gevangenis en het hof met een biergarten vol linde- en kastanjebomen. Smalle geplaveide paadjes voeren je over de kasteelmuren met uitzicht op de stad en de Innrivier. In de winter is de Inn groen, maar in de zomer krijgt hij een melkwitte kleur van het smeltwater uit de gletsjers in de omringende bergen.

2. Wandelingen door het Kaisergebergte

Het indrukwekkende Kaisergebergte torent hoog boven Kufstein uit en vormt, met een slingerend netwerk aan wandelpaden en tientallen berghutten om te overnachten, een ideale omgeving voor korte of lange wandeltochten.

Na een overnachting in het Kaisergebergte daalt digital nomad Veerle weer af richting Kufstein.
Foto door Robin Visser

Maak bijvoorbeeld de tocht naar Ritzau Alm, een idyllisch gelegen berghut op slechts anderhalf tot drie uur lopen vanaf een parkeerplaats nabij het centrum.

Lees hier mijn blog over de Ritzua Alm >

3. De Kaiserlift

Zie je het niet zo zitten om zelf steil omhoog te hiken? Dan pak je gewoon de Kaiserlift, die je in een keer van 510 naar 1.256 meter hoogte brengt, waarna je direct kan starten aan spectaculaire tochten in het Kaisergebergte. Of je ploft lekker neer bij een van de berghutten, voor een portie Kaiserschmarren mét uitzicht.

De Kaiserlift brengt je snel en ontspannen omhoog naar het Kaisergebergte.
Foto door Robin Visser

De tocht met de enkelestoeltjeslift is een ervaring op zich. Geniet van de rust, natuur en stilte, terwijl de uitzichten om je heen steeds spectaculairder worden.

4. Historische wandeling

Kufstein is van oudsher een rijke handelsstad. Dwaal langs Beierse architectuur, middeleeuwse graveringen in marmer, de schitterende barokke dorpskerk Maria Himmelfahrt en de oude parochiekerk om vervolgens neer te strijken op een van de terrassen op het knusse stadsplein.

Wandelaars op de brug die over de Inn loopt, met op de achtergrond vesting Kufstein.
Foto door Robin Visser

Aanrader is restaurant Purplepaus, waar je de gefrituurde dumplings met abrikoos echt moet proeven.

5. Römerhofgasse

Stel dat je maar tijd had om één plek in Kufstein te zien, dan moet dat wat mij betreft de Römerhofgasse zijn: een gezellige middeleeuwse straat met winkeltjes, cafés en restaurants.

De middeleeuwse laan Römerhofgasse.
Foto door Robin Visser

Neem een kijkje in de boetiek op de hoek waar ze traditionele kostuums verkopen, reserveer een tafel bij Auracher Löchl waar je smult van Tiroolse lekkernijen en drink een gin-tonic in Stollen, een ondergrondse bar met de grootste ginverzameling in de wereld.

Zelf naar Kufstein? Lees hier alles over Kufstein en omgeving!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
4x Mooiste wandelroutes door zomers Tirol
Reizen
De verrassende wedergeboorte van een Londens icoon
Reizen
Lille met een local
Reizen
Dit is waarom je verliefd wordt op Philadelphia
Reizen
Bezoek de groenste stad van Engeland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.