5x Duitslands opmerkelijkste nationale parken

Fascinerende meren, imposante bergpartijen en enorme bosgebieden: ons buurland biedt natuurschoon in overvloed voor wandelaars of fietsers. Een viering van de Duitse natuur met deze bijzondere nationale parken.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto door Meeresschutz S-H

Wadden, bossen, bergen en meren: 35 procent van het Duitse landoppervlak bestaat uit beschermde natuur. In de zestien nationale parken die Duitsland rijk is, kan dit natuurlijke erfgoed volledig haar gang gaan. Ongerepte wildernis en verbluffende natuurfenomenen liggen soms maar net over de grens, en met minstens één park in bijna elke deelstaat ben je nergens ver verwijderd van prachtige wandel- of fietsgebieden! Een lijstje van de bijzonderste parken op basis van leeftijd, formaat en hoogte.

1. De oudste: Nationaal park Bayerischer Wald (1970)

In 1970 werd het eerste nationale park van Duitsland opgericht in deelstaat Beieren. Het park is onderdeel van het grootste beschermde bosgebied van Midden-Europa en is gevuld met wandelpaden, fietsroutes en langlaufsporen. Heldere bergbeekjes, dichte oerbossen en ruige rotspartijen sieren dit onaangetaste gebied, waar veel unieke vogelsoorten leven.

Foto door Jochen Knonlauch

2. De kleinste: Nationaal park Jasmund (30 km2)

Size doesn't matter. In ieder geval niet in dit nationale park aan de noordkust van Duitsland. Met de ruim honderd meter hoge krijtkust en meer dan 700 jaar oude beukenbossen is dit gebied een samenspel van een aantal van de verrassendste landschappen van Duitsland.

3. De hoogste: Nationaal park Berchtesgarden (2.713 m)

Wie geen hoogtevrees heeft, zal zeker genieten van de ruim 2.700 meter hoge Watzmann en het natuurgebied rond deze berg. Beleef dit pure stukje Alpen met valleien begroeid met donkergroene dennenbossen, rotsen waarop steenbokken hun springkunsten laten zien, en een panorama van bergen waar in de zomermaanden wordt gewandeld en 's winters het wintersportseizoen losbreekt.

Foto door Königssee Deutsche Zentrale für Toerismus

4. De grootste: Nationaal park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer (4.415 km2)

In Nederland zijn we trots op ons Waddengebied, maar in Duitsland behoort een nog groter deel van de Wadden tot Unesco's Werelderfgoed – en ook tot het grootste onafgebroken waddenlandschap ter wereld. Duinpartijen, uitgestrekte stranden en een fascinerende dierenwereld geven dit biosfeerreservaat een beschermde status. Maak een wadwandeling of bootexcursie om zeehonden, bruinvissen en misschien wel een zeearend te spotten.

Foto door Meeresschutz S-H

5. De jongste: Nationaal park Hunstrück-Hochwald (2015)

Waan je in een sprookjesbos in de schilderachtige omgeving van dit jongste nationale park van Duitsland. Mystieke beukenbossen, kabbelende beekjes, een kans om wolven te spotten en de langste hangbrug van Duitsland: genoeg mogelijkheden voor een spannende wandelvakantie. De vele wandelpaden geven natuur- en dierenliefhebbers de kans om dit park op eigen houtje te verkennen. Wie écht alles wil weten, kan er ook op pad met een gecertificeerde ranger.

Klik hier voor meer informatie over de Duitse natuur!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Duitsland
8x Natuurgebieden in het groene hart van Duitsland voor op je bucketlist
Duitsland
Duitsland: Megaspeeltuin voor jong en oud
Duitsland
Berlijn: Duik in de hotellift
Duitsland
Blabla... Op naar Hamburg
Duitsland
Berlijn brengt de Hunger Games tot leven

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.