Een biosfeerreservaat is een natuurgebied waarbinnen het ecosysteem beschermd wordt. Volgens de website van Unesco worden deze gebieden onder meer beoordeeld op vlakken als natuurbehoud, betrokkenheid van de gemeenschap en integratie van culturele en biologische diversiteit. Het is geen simpele taak om aan alle eisen te voldoen: in Nederland is alleen het Waddenzeegebied door Unesco aangewezen als biosfeerreservaat.

Duitsland kent momenteel 15 officieel erkende biosfeerreservaten. Dat zijn 15 belangrijke broedplaatsen voor flora en fauna, maar ook prachtige bestemmingen voor natuurliefhebbers! Benieuwd geworden? Dit zijn vijf must-do's in de biosfeerreservaten van Duitsland:

1. Trek met een lama over de Duitse hooglanden

In Unesco-biosfeerreservaat Rhön kunnen bezoekers overdag wandelen en fietsen door een landschap van bergen, om 's nachts te genieten van een bijzonder heldere sterrenhemel. Misschien wel de leukste manier om dit gebied te verkennen is met een lamatocht. De lama's dragen de bagage, terwijl jij onverstoord van de omgeving geniet.

This is an image
Biosphärenreservat und Naturpark Hessische Rhön

2. Bezoek de burchten en ruïnes in het Paltserwoud

Bijna 150 burchten of resten daarvan liggen verspreid over biosfeerreservaat Pfäzerwald-Nordvogesen. In het heuvelachtige Paltserwoud liggen verschillende bijzondere bouwwerken, zoals de Rijksburcht Trifels, ooit het machtscentrum van de Salische dynastie en de ruïne van de Hardenburg uit de dertiende eeuw.

This is an image
Dominik Ketz

3. Vaar in een kano over de Duitse 'Amazone'

De Spree meandert in duizenden dunne waterwegen door weiden en bossen. Biosfeerreservaat Spreewald wordt al eeuwen bewoond door de Sorben, een West-Slavisch volk dat nog enkele tienduizenden mensen telt. Peddel door dit mystieke waterlabyrinth en maak kennis met de rijke natuur van Oost-Duitsland.

4. Spot vogels en otters rond de Schaalsee

Adelaars, kraanvogels, visotters en ijsvogels voelen zich maar al te thuis in het reservaat Schaalsee. Het veelzijdige natuurgebied – je vindt er draslanden, bossen, schiereilanden en uitgestrekte rietlanden – ontstond na het smelten van gletsjers in de laatste ijstijd.

This is an image
Bioshpärenreservat Schaalsee

5. Ontspan lichaam en geest in de natuurlijke bronnen

Wat is een betere plek om tot rust te komen dan in de natuurlijke omgeving van een biosfeerreservaat? Een bijzondere geologische geschiedenis heeft in Schwäbische Alb gezorgd voor een groot aantal natuurlijk bronnen. Verwen jezelf na een lange wandeling met het aangename water vol gezonde mineralen.

Klik hier voor meer informatie over de Duitse natuur!