48 uur in Hamburg

Dat perfecte ruige randje. Berlijn heeft het, maar Hamburg heeft het misschien nog wel meer. Achter de chique gevels bonkt een ruw zeemanshart.

Door Lenneke Hoope
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto door Westend61/Getty Images

Het is zo'n vijf uur rijden van Amsterdam naar de tweede stad van Duitsland. Daar aangekomen pak je het beste de fiets, om tussen de neonverlichte Reeperbahn en de deftige winkelgallerijen rond het Alstermeer de fijnste musea, karakteristieke buurtjes en een een ultiem lekkere cocktail te ontdekken. 

Bezoekers van de Deichtorhallen mogen een kunstwerk betreden. 
Foto door Stefan Volk, Laif, HH

Dag 1

Ochtend
Begin de dag met een wandeling langs het Alstermeer, verdeeld in de kleine Binnenalster en de grote Außenalster. Het meer, met een omtrek van 7,5 kilometer, geeft een unieke rust en ruimte aan de stad. Heeft je hotel geen ontbijt inbegrepen? In Duitsland is dat een pre, want overal kun je uitgebreid frühstücken. Bijvoorbeeld bij het gezellige Cafe Gnosa in de wijk St. Georg. Begeef je daarna naar de Kunsthalle, het eerste museum aan de Kunstmeile (de museumroute). Hier vind je werken van Picasso, Bonnard en Klee en het beroemde schilderij De wandelaar boven het nevelmeer van Casper David Friedrich. Let op: wegens verbouwing is momenteel slechts een deel van de collectie te zien. Vanaf 30 april 2016 gaat het museum weer open. Verder op de Kunstmeile ligt het moderne kunstmuseum de Deichtorhallen, met een aparte hal voor fotografie. Stop hier voor een lunch bij Fillet of Soul, populair bij locals en bezoekers. Kies een gerecht (de vissoep is een aanrader) van het menu op het enorme krijtbord boven de keuken.

Middag
Dat Hamburg een eeuwenoude handelsstad is zie je in Speicherstadt, het grootste historische pakhuizencomplex ter wereld. Het is misschien wel het meest fotogenieke stukje van Hamburg, met de rode bakstenen, gouden letters op de gevels en bronzen puntdaken. Een aantal pakhuizen wordt nog steeds gebruikt om kleding, perzische tapijten en kruiden op te slaan. Drink een kopje thee in Wasserschloss Speicherstadt. Fiets daarna verder langs de Elbe naar Hafencity en vergaap je aan de spectaculaire moderne gebouwen zoals concertzaal de Elbphilharmonie, het gigantische nieuwe pronkstuk van de stad.

Speicherstadt is het grootste oude pakhuiscomplex ter wereld. 
Foto door Arnt Haug/Getty Images

De beste manier om de haven te bekijken is met een boottocht vanaf de Landungsbrücken, de oude aanlegsteigers voor oceaanstomers. Een erg toeristische bedoening, maar het is wel een goede manier om te zien hoe de havenactiviteiten geintegreerd zijn in het stadsleven. Eenmaal terug aan wal bezoek je de oude Elbetunnel, de oudste riviertunnel van Europa (1907-1911). Aan de Grobe Elbstrasse vind je tal van visrestaurants, zoals Hummer Pedersen, waar een halve kreeft vooraf wordt gegaan door een bord verse oesters. Bezoek de vismarkt (de oudste markt van de stad) op de vroege zondagochtend, als de verse vis verhandeld wordt.

Avond
Bij de grootste haven van het land hoort nu eenmaal de grootste uitgaansbuurt. De Reeperbahn is een toeristische must maar als je niet van plan bent door te halen, kun je dit schreeuwerige stukje stad beter overslaan. Dit is ook de plek waar de carriere van de Beatles van start ging (een wat teleurstellend monument midden op straat herinnert hieraan).

Lekker eten doe je op de Lange Reihe in de wijk St. Georg, bijvoorbeeld bij de sfeervolle bistrot Cox. Sluit de avond af in het hippe hotel The George en bestel een verrassend lekkere cocktail, bedacht in Hamburg: de Basil Smash – een mix van Gin, suiker, citroen en basilicum. Vanaf hier rol je zo je bed in in het eigenzinnige schrijvershotel Wedina. Het ontbijt de volgende dag is vers en gezond en in het voorjaar eet je je huisgemaakte granola op het terras in de tuin. 

Dag 2

Ochtend
Begin de dag in het centrum, met een bezoek aan het Rathaus, het imposante stadhuis, gebouwd in 1886 in de weelderige stijl van de neorenaissance. Het gebouw met 647 kamers was een van de weinig bouwwerken die nog overeind stond na Tweede Wereldoorlog. 

Eten bij Bullerei in de wijk Schanzenviertel. 
Foto door Urs Kluyver, Agentur Focus, HH

Middag
De fiets brengt ons via het Karoviertel naar het Schanzenviertel, de twee alternatieve/hippe wijken van de stad, met veel graffiti, tweedehands winkels en gezellige cafes. Hart van het Karoviertel is de Marktstraße, met winkeltjes als Hot Dogs, een vintage winkel gespecialiseerd in sportkleding en schoenen uit de jaren zeventig en tachtig. Scoor een retro Adidas trainingspak en ga daarna lekker neuzen in de platenbakken van Groove City waar de nadruk op Funk, Soul en Jazz ligt.  Bij Hanseplatte is alles made in Hamburg, van de muziek tot de kleding en grappige hebbedingetjes.

Avond
Het hippe Schanzenviertel is de perfecte wijk om te borrelen. Een leuke plek is Braugasthaus Altes Mädchen, waar maar liefst 60 soorten bier op de kaart staan. Het lekkerste en leukste restaurant van de buurt, en misschien wel van de hele stad, is Bullerei, het restaurant van de Duitse TV-kok Tim Melzer. De hamburgers en steaks in het gezellig ingerichte oude fabriekspand zijn overheerlijk. Sluit je bezoek aan Hamburg af met een panoramisch hoogtepunt. De skyline bar van het Empire Riverside Hotel heet 20up en biedt een prachtig uitzicht over de haven. Ook hier maken ze een killer Basil Smash...

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Duitsland
Blabla... Op naar Hamburg
Duitsland
Rondom Berlijn
Duitsland
Duitsland: Megaspeeltuin voor jong en oud
Duitsland
Berlijn: Duik in de hotellift
Duitsland
Berlijn brengt de Hunger Games tot leven

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.