Voor veel minder dan €70,- en heel vaak overstappen zou het me niet lukken met de trein in Hamburg te geraken. Waarom probeer je geen BlaBlaCar, stelde de vriend voor die ik ging opzoeken en wekelijks gebruikmaakt van deze internetdienst (omdat hij in Nederland werkt maar een groot deel van zijn tijd in Duitsland woont).

Het werkt simpel: je voert op BlaBlaCar.nl je vertrekpunt en eindbestemming in, en je krijgt een lijstje te zien van mensen die op de gewenste dag in die richting rijden. Via een privébericht maak je een afspraak. Op de site staat wat het ritje kost, of er al dan niet muziek onderweg gedraaid wordt, of er gerookt kan worden, dieren aanwezig zijn en voor hoeveel mensen er plek is. Je stuurt een sms-bericht of app – als de ander snel reageert, heb je binnen enkele minuten een lift naar je bestemming geregeld. Carpoolen 2.0.

Volgeladen

Via de site kom in contact met de 21-jarige Christian uit Frankrijk. Christian appte daarna of ik een goede pick-uplocatie kende waar het niet chaotisch was. Die kende ik. Op de parkeerplaats komt Christian aanrijden in een VW met Frans nummerbord. Ik sta met Gaga uit Georgië te wachten. Hij moet naar Osnabrück – op de route naar Hamburg - waar zijn vrouw en zijn 3 maanden oude dochtertje wonen. Hij spreekt geen Engels en amper Duits. Dat geeft niks, want hij zal de hele reis slapen. Ook stapt Dedy in, geboren Fransman, opgegroeid in Duitsland en kind van mensen uit Benin en bezitter van heel lange dreadlocks. Hij heeft een week lang gedanst in Paradiso voor het Summer Dance Forever Festival en zijn benen zijn moe. Ook hij slaapt de halve weg. Met een wagen volgeladen rijden we weg, nadat we Christian ieder €30,- hebben betaald. Christian doet mee aan Blablacar omdat het rijden anders ook maar zo alleen is. ‘Zo ontmoet ik aardige mensen, en leer ik wat.’

Eerste bestemming is Apeldoorn alwaar de Spaanse beeldhouwster Julia instapt. Ze is een week lang op een festival in Nijmegen geweest en een stuk spraakzamer dan Gaga en Dedy. Met de wagen nog voller geladen koersen we verder richting Osnabrück. Christiaan rijdt flink door, en is onderweg druk bezig met zijn telefoon. Hij wil goed Duits leren spreken, en ziet in BlaBlaCar een ideale gelegenheid om zijn talen te oefenen. Kan hij niet op een woord in het Duits komen, dan tikt hij het in het Frans in op zijn iPhone. Het continue getik op zijn telefoon komt wel zijn talenkennis maar zijn rijden niet ten goede. Daar moet je als passagier tegen kunnen. Ik kan dat niet, en rijd de halve reis met samengeknepen billen en een hand aan de handgreep.

In Osnabrück verlaten we de snelweg en rijden we naar het station. Daar moet de Georgiër eruit en wachten zijn vrouw en kind. Dedy treint vanaf hier verder naar zijn familie in Bielefeld. Christian loopt weg met de telefoon aan zijn oor en komt 10 minuten later terug met een jonge vrouw met een grote backpack. Sonia, uit Osnabrück. ‘Ze stuurde me net een berichtje op BlaBla en vroeg of er nog plek was.’

Onderweg eten we Lions die Gaga op het tankstation voor ons heeft gekocht. Ik heb jodenkoeken meegenomen en Julia koopt op het station van Osnabrück een zak studentenhaver. Sonia heeft in haar tas griesmeelpuddig met chocoladesmaak en een paar appels.

Aangekomen

Om 22:45 rijden we Hamburg binnen. Er wordt vuurwerk afgestoken vanaf de kades. Een mooi welkom. Christian stopt voor het centraal station waar ik uitstap en de S-Bahn neem in de richting van mijn vriend. ‘Goeie reis gehad?’ vraagt deze.

Met BlaBlaCar reis je voordelig, heb je goede en minder goede gesprekken, en in het gunstige geval houd je er leuke contacten aan over. En valt het tegen: BlaBlaCar heeft een uitgebreid en serieus recensiesysteem. Echt slechte bestuurders of onvriendelijke chauffeurs zullen – hopelijk – vanzelf komen bovendrijven.

Ook de terugrit regelde ik via BlaBlaCar. Een 53-jarige Duitse politieman reed mij en een backpacker uit Wales pünktlich en veilig in 4,5 uur naar Amsterdam. Voor €23,-. Terug in Nederland krijg ik een berichtje op Facebook van Sonia uit Osnabrück. Ze is komende maand in Amsterdam met haar tante en zou het leuk vinden als ik haar de stad wil laten zien…