Highlights Duitsland

Kastelen bezoeken in Beieren, shoppen in Berlijn of bier drinken op Oktoberfest. Duitsland heeft voor ieder wat wils!

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Putt Sakdhnagool/Getty Images

1. Berlijn

Berlijn is 9 keer groter dan Parijs en heeft meer bruggen dan kanalenstad Venetië. Deze Duitse metropool staat bekend als het epicentrum van de alternatieve straatcultuur, van de graffitikunst op de Berlijnse Muur tot underground clubs die zo exclusief zijn dat bijna niemand binnen komt. Het buitengewoon eigenzinnige en rauwe karakter van de stad brengt al decennia lang subculturen samen. Bezoek zonder meer de overblijfselen van de Berlijnse Muur en de Brandenburger Tor, maar ervaar ook de vintage-marktjes, artistieke cafés en bijzondere festivals die de Duitse hoofdstad kleuren.

De Brandenburger Tor is een van de highlights van Berlijn.
Foto door Andreas Levers, Flickr

2. Kastelen in Beieren

De sprookjes van de gebroeders Grimm lijken ineens tot leven te komen, wanneer je Bavaria betreedt. De talloze karakteristieke kastelen die de heuvels sieren, lijken recht uit een Disneyfilm te komen. Verschillende tours leiden langs de hoogtepunten. Zo is er Slot Neuschwanstein, dat zelfs door Walt Disney bezocht werd voordat de bouw van zijn eerste pretpark begon, en niet veel verderop het negentiende-eeuwse kasteel Hohenschwangau, gebouwd in neogotische stijl.

3. Oktoberfest

O’ zapft is!’ roept de burgemeester van München na het tappen van het eerste biertje. ‘Het is getapt’ (in Beiers dialect) is de inluiding waarna het Oktoberfest losbarst. Vrouwen in dirndls en mannen in lederhosen zitten met duizenden naast elkaar aan lange tafels. De enorme tenten ruiken naar worst, zuurkool en natuurlijk naar het bier dat wordt geserveerd in pullen van een liter. Miljoenen feestgangers verzamelen zich jaarlijks in hartje München om miljoenen liters bier te drinken – een vrolijke chaos die iedere bierliefhebber een keer ervaren zou moeten hebben.

Plezier tijdens het Oktoberfest.
Foto door Johannes Simon/ Getty Images

4. Rothenburg ob der Tauber

Een klein dorpje met een grote naam: Rothenburg is wereldwijd bekend vanwege het grote aantal middeleeuwse bouwwerken dat als een openluchtmuseum te wonderen is – veel romantischer dan dit kan niet. Het oude centrum van de stad wordt omringd door een ongeschonden veertiende-eeuwse stadsmuur. De Raadshuistoren aan het marktplein biedt het beste uitzicht over het dorp. Allemaal net iets te schattig? Voor mensen met een sterke maag is er het Kriminalmuseum, dat vertelt over middeleeuwse straf- en marteltechnieken.

Tip: Huur een fiets om het dorp en de omgeving te verkennen.

5. Cruise over de Rijn

Zelfs de bekende plekken van Duitsland zien er vanaf het water toch weer net iets anders uit. Een mooie manier om verschillende delen van het Duitse natuurschoon te zien, is met een tocht over de Rijn. De sprookjesachtige kastelen op heuveltoppen, verleidelijke wijngaarden en enorme meren zoals de Bodensee tekenen het romantische Rijnlandschap. Bezoek onderweg steden als Keulen, Mainz en Koblenz, of kies voor een specifieke wijn- of kasteelcruise.

6. De Dom van Keulen

De bouw van de Keulense Dom nam meer dan zeshonderd jaar in beslag, maar dat heeft een bijzonder stuk architectuur opgeleverd: UNESCO noemt het bouwwerk een 'gotisch meesterwerk'. Het 145 meter hoge kerkgebouw steekt uit boven alle gebouwen in de stad en is vanaf de wijde omgeving te zien. Het gebouw zelf is al een bijzondere attractie, maar het is ook mogelijk om in de middeleeuwse crypte juwelen, heilige relikwieën en grafvondsten te bewonderen.

Het Zwarte Woud. 
Foto door Daniel Schoenen/Getty Images

7. Het Zwarte Woud

Het klinkt enigszins sinister, maar meer dan een behekst bos is het Zwarte Woud een prachtig natuurgebied. De bergen, valleien vol melkkoeien, rivieren en dennenbomen creëren een waar wandelparadijs. Het Zwarte Woud is bovendien de geboorteplek van de koekoeksklok, en 's werelds grootste exemplaar is dan ook hier te vinden in het dorpje Triberg. Spa- en skiresorts verwelkomen bezoekers die de omgeving benutten voor een perfecte sport- of ontspanningsvakantie. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Duitsland
Rondom Berlijn
Duitsland
Duitsland: Megaspeeltuin voor jong en oud
Duitsland
Berlijn: Duik in de hotellift
Duitsland
Blabla... Op naar Hamburg
Duitsland
Berlijn brengt de Hunger Games tot leven

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.