Een kwart eeuw geleden, op 3 oktober 1990, vond de Duitse hereniging plaats: Oost- en West-Duitsland zouden voortaan als één land verder gaan. Gedurende het jaar voorafgaand aan de hereniging en de afgelopen 25 jaar, is Duitsland steeds meer één geworden. Vandaag wordt de Tag der Deutschen Einheit voor de 25ste keer gevierd, een zilveren jubileum. De sporen van deze geschiedenis zijn deels als monument opengesteld en andere zijn nieuw leven ingeblazen.

1. Frauenkirche, Dresden

In de Tweede Wereldoorlog werd de Frauenkirche tijdens het bombardement op Dresden in februari 1945 verwoest. De brokstukken herinnerden tot de omwenteling in 1989 aan die oorlog, maar direct na de omwenteling werd gestart met de wederopbouw. Met steun van burgers, steden en overheid werd de kerk herbouwd en opende zij in 2005 opnieuw haar deuren.

Een zomers Sellin op het eiland Rren waar hoge leden van de SED vakantie vierden
Een zomers Sellin op het eiland Rüren, waar hoge leden van de SED vakantie vierden.
RICOWde/Getty Images

2. Cliff hotel, Rügen

Rügen is het grootste eiland van Duitsland, en was na de Tweede Wereldoorlog een toeristische trekpleister binnen de DDR. Een prachtig eiland, waar destijds de hoogste leden van de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands verbleven. Op het eiland vind je een tot 118 meter hoge krijtkust, waar ’s zomers vooral veel fiets- en zeilliefhebbers op afkomen.

3. Brandenburger Tor, Berlijn

Deze poort is de enige stadspoort van Berlijn die bewaard is gebleven. Met het bouwen van de Berlijnse muur in 1961 werd de Bandenburger Tor gesloten. De poort was de eerste plek waar de muur viel en werd zo symbool voor een herenigd Duitsland. Rondom de Tor wordt deze week met een driedaagsfestival het jubileum van het herenigde Duitsland gevierd.

Brandenburger tor als symbool voor de Duitse eenwording
Brandenburger tor als symbool voor de Duitse eenwording.
Westend61/Getty Images

4. Lichtfeest, Leipzig

Het lichtfeest in Leipzig is één van de festivals die jaarlijks de val van de Muur herdenken. Dit feest herinnert aan 9 oktober 1989, toen meer dan 70.000 demonstranten in Leipzig zich verzetten tegen de SED-dectatuur.

5. De Groene Band

Wij hebben het groene hart, onze oosterburen een immense groene band. De voormalige Duits-Duitse grens is de 1400 km lange grens tussen Oost- en West-Duitsland, en loopt van Travemunde aan de Oostzee tot de stad Hof in Beieren. Door dit gebied liep, soms dwars door de kleinste dorpjes, 41 jaar lang een muur. Het project werd direct na de eenwording in gang gezet, en nu er langeafstand fiets- en wandelroutes bewegwijzerd worden, is het een bijzondere tocht door de geschiedenis aan het worden.

Glienicker Brcke bij zonsondergang
Glienicker Brücke bij zonsondergang.
Andreas Levers, Flickr

6. Glienicker Brücke, Potsdam

Deze brug wordt in de volksmond ook wel de ‘spionnenbrug’ genoemd, doordat hij de DDR met West-Berlijn verbond. De Duits-Duitse grens volgde daar de zuidelijke arm van de Havel, de rivier waar deze brug overheen werd gebouwd. Tijdens de Koude Oorlog werd de brug dan ook meermaals gebruikt om gevangenen, veelal spionnen, uit te wisselen tussen het Oostblok en het westen.