1. Pfaueninsel

Dit Unesco-werelderfgoed in de rivier de Havel is bereikbaar per veerboot. Trotse pauwen paraderen rond slot Pfaueninsel, dat koning Frederik Willem II liet bouwen voor zijn minnares. Het sprookjesachtige witte kasteeltje is alleen in de zomermaanden te bezoeken.

Roeiboten te huur bij de Schlachtensee
Roeiboten te huur bij de Schlachtensee.
Alles Banane, Flickr

2. Schlachtensee

Een van de favoriete relaxplekken van de inwoners van Berlijn is de Schlachtensee, een meer aan de grens van het woud Grunewald. Met de S-Bahn ben je er in een half uur. Je kunt er zonnen, zwemmen, picknicken of een roeibootje huren. In de Fischerhütte worden traditionele Duitse gerechten als bratwurst en flammkuchen geserveerd.

Een van de verlaten Amerikaanse spionagestations in de bossenvan Grunewald
Een van de verlaten Amerikaanse spionagestations in de bossenvan Grunewald.
Kaspa Metz, Flickr

3. Grunewald

Dit uitgestrekte gebied is veel meer dan alleen een groen woud. De Teufelsberg bijvoorbeeld is een 120 meter hoge berg met puin uit de Tweede Wereldoorlog, die daarna door de Amerikanen als spionagestation gebruikt werd. De verlaten afluisterstations zijn te bezoeken onder begeleiding van een gids. Ook de Grunewaldturm, een negentiende-eeuwse uitkijktoren is de moeite van een klim waard.

4. Spreewald

De Spree meandert in duizenden dunne waterwegen door weiden en bossen. Biosfeerreservaat Spreewald wordt al eeuwen bewoond door de Sorben, een West-Slavisch volk dat nog enkele tienduizenden mensen telt. Peddel door dit mystieke waterlabyrinth en maak kennis met de rijke natuur van Oost-Duitsland.

Paleis van Sanssouci
Paleis van Sanssouci.
Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg.

5. Potsdam

Zo’n 25 kilometer ten zuidwesten van Berlijn ligt Potsdam, hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg. Bezoek de gebouwen en de omliggende tuinen van Sanssouci – het zomerpaleis van de Pruissische koning Frederik de Grote en waan je in Nederland in het Hollandsche Viertel, gebouwd in de 18e eeuw.