Bekijk majestueuze foto’s van de hoogste bomen op aarde

Van winderige bergvalleien tot de kust van de saffierblauwe oceaan strekken de oerbossen van Californië zich uit als levende fossielen.

Door National Geographic Staff
foto's van Emily Polar
Gepubliceerd 5 jan. 2018 15:21 CET

Langs de noordkust van Californië verrijst de grootste nog bestaande aaneengesloten opstand van oeroude kustsequoia’s.

De oeroude sequoia’s, mammoetbomen of redwoods (Sequoia sempervirens) van Californië kunnen meer dan negentig meter hoog worden en langer dan tweeduizend jaar leven. Ze danken hun reuzenformaat en lange bestaan aan een bast die rijk is aan polyfenol en aan kernhout dat de bomen resistent tegen bacteriën en schimmels maakt. In dit kustklimaat liggen de sequoia’s vaak onder een dikke mistsluier, waardoor de wouden voortdurend van vocht worden voorzien en tegen bosbranden zijn beschermd.

In 1848 annexeerden de VS de staat Californië en kort daarna werd er goud gevonden. Duizenden gelukszoekers stroomden naar de staat en de houtindustrie speelde op de bevolkingsaanwas in door ook het ‘sequoia-goud’ te delven: de mammoetbomen werden geveld voor de bouw van huizen en infrastructuur.

In de jaren twintig van de vorige eeuw begon de Save the Redwoods League met het opkopen en beschermen van opstanden, in 1968 werd het Redwood National Park ingesteld en in 1980 werd dat park door de Unesco uitgeroepen tot Wereldnatuurerfgoed. Maar na ruim een eeuw van ononderbroken exploitatie was van de oorspronkelijke ruim 800.000 hectare aan oerbos minder dan vijf procent overgebleven.

In het verleden werd de Eel River Wildlife Area gebruikt door melkveehouders en veeranchers. Tegenwoordig wordt het gebied beschermd en is het het domein van roofvogels, fluitzwanen, watervogels, vossen, herten en rivierotters.
Foto door Emily Polar

Ondanks hun beschermde status wordt het voortbestaan van de bossen nog altijd bedreigd. Volgens de Save the Redwoods League “staan de sequoia’s – de oeroude reuzen van de aarde – opnieuw voor uitdagingen als gevolg van veranderingen in het milieu, waarbij ze door verstedelijking, fragmentatie van habitats, vervuiling, invasieve soorten en klimaatverandering worden bedreigd op manieren die ze in hun lange bestaan op aarde nog niet eerder hebben ervaren.”

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Dit zijn enkele van de meest heilige plekken van Europa
Reizen
Bekijk verrassend mooie uitzichten vanuit een vliegtuigraampje
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
7x begraafplaatsen met een dodelijk fraai uitzicht
Reizen
De 10 beste spooksteden ter wereld zullen je verrassen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.