Foto’s: Het groen van de aarde met hoge resolutie in kaart gebracht

Deze satellietbeelden tonen de vegetatie van onze planeet als nooit tevoren.

Door Christine Dell'Amore
foto's van MAP COURTESY NASA/NOAA
Op deze satellietbeelden lijkt de groene planeet aarde nog groener geworden, doordat de vegetatie duidelijk is ...
Op deze satellietbeelden lijkt de groene planeet aarde nog groener geworden, doordat de vegetatie duidelijk is weergegeven (zoals op deze satellietkaart van de hele planeet).
Kaart Met dank aan NASA, Noaa

22 juni 2013

Met behulp van de Suomi-NPP-satelliet van de NASA en de Amerikaanse National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) kunnen wetenschappers nu de subtiele verschillen detecteren in het groen van onze planeet, dat een kwart van het landoppervlak op aarde bedekt. De opnamen werden tussen april 2012 en april 2013 gemaakt en laten volgens de NOAA zien dat de donkerste groene tinten de meest weelderige gebieden vertegenwoordigen, terwijl de vaalgroene kleuren gebieden met een schaarsere vegetatie aanduiden, als gevolg van sneeuw, droogte, rotsen of stedelijke gebieden. Het in kaart brengen van de vegetatie op aarde is van praktisch nut, bijvoorbeeld voor weersvoorspellingen of voor het onderzoek naar het best mogelijke gebruik van landbouwgrond. 

Nijl van smaragd De voor het leven in de regio zo belangrijke Nijl ziet er uit als het blad van de ginkgoboom terwijl hij zich vanuit het zuiden door Egypte slingert. Deze afbeelding werd samengesteld uit verschillende satellietbeelden, gemaakt tussen 9 en 15 juli 2012. De witte stippen in de groene delta zijn de stedelijke gebieden van Noord-Egypte. (Verken een interactieve versie van de groene kaarten.)
Kaart Met dank aan NASA, Noaa
Mississippi-groen De rivier de Mississippi en zijn vele zijtakken—hier in een lichter groen—monden uit in de Golf van Mexico. Deze afbeelding werd samengesteld uit verschillende satellietbeelden, gemaakt tussen 25 en 31 maart van dit jaar. Veertig procent van de zoutmoerassen in de continentale VS liggen in het gebied waar de Mississippi en de Golf van Mexico elkaar ontmoeten.
Kaart Met dank aan NASA, Noaa
Vruchtbare sikkel De rivieren Tigris en Eufraat creëren een vruchtbare halve maan door heel Centraal-Irak. Deze afbeelding werd samengesteld uit verschillende satellietbeelden, gemaakt tussen 12 en 18 november 2012. Hoewel wolken de satellietopnamen vaak blokkeren, zijn er gedurende een periode van twee weken meestal genoeg heldere dagen waarop een foto gemaakt kan worden, volgens de website van de NOAA.
Kaart Met dank aan NASA, Noaa
Ruimte lange de rivier Landbouwgrond glooit aan weerszijden van de rivier de Platte (midden), die door de staat Nebraska in de Amerikaanse Midwest stroomt. Deze afbeelding werd samengesteld uit verschillende satellietbeelden, gemaakt tussen 22 en 28 juli 2012. De regio is verantwoordelijk voor zo’n veertig procent van de jaarlijkse maïsproductie in de VS, volgens gegevens van de NOAA.
Kaart Met dank aan NASA, Noaa
Hoge pieken De bergketens van de Rocky Mountains, de Cascade Range en de Coast Mountains van het noordwesten van de VS lijken op onderdelen van de menselijke hersenen, in deze afbeelding die werd samengesteld uit meerdere satellietbeelden, gemaakt tussen 11 en 17 juni 2012. De witte gebieden duiden hoger gelegen gebieden met minder vegetatie aan. Midden onderaan de foto zijn aardappelvelden en andere akkers te zien, waar de Rockies plaatsmaken voor de plains van Idaho.
Kaart Met dank aan NASA, Noaa
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Ondergang van Angkor Wat door klimaatverandering is les voor het heden
Milieu
Plastic voedselverpakkingen meest voorkomende afval op stranden wereldwijd
Milieu
Old-school plan tegen plasticvervuiling komt van de grond
Milieu
Waarom de Noordpool meer plastic bevat dan andere plekken
Milieu
Bali vecht voor stranden met maatregelen tegen plastic afval

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.