Engeland: in de voetsporen van butlers en jonkvrouwen

We trekken massaal naar Engeland in de voetsporen van onze helden uit populaire kostuumdrama's, om een glimp op te vangen van lang vervlogen aristocratische tijden.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:02 CET
Foto door Zen Whisk, Flickr

TV-series bezitten een magische kracht die mensen het decor in levende lijven doet willen beleven. Dat weet Litouwen al, die te kampen kreeg met een enorme toeristenstroom nadat de serie War and Peace op de BBC getoond werd. Om nog niet te spreken van de immens populaire Game of Thrones-locaties, die overal ter wereld honderdduizenden bezoekers trekken. 

Voor series als Downton AbbeyVictoria en the Crown – waar jonkvrouwen in hoepeljurken beleefd mannen verleiden en butlers in de kelders van kastelen wonen – kan natuurlijk maar een land als decor dienen: Engeland. Deze kostuumdrama’s lijken als geen ander tot de verbeelding te spreken, want volgens de Guardian trekken we in grote getale naar Engeland om in de voetsporen van jonkvrouwen en butlers te treden.

De meeste van de herenhuizen en landgoederen die als decor werden gebruikt in series en films zijn in handen van National Trust en English Heritage. Beide organisaties laten weten dat attracties waar je een kijkje kan nemen in lang vervlogen aristocratische tijden het afgelopen jaar een record aantal bezoekers ontvingen.

Een van de populairste attracties is Stourhead, een landgoed in Wiltshire dat zowel in de film Pride and Prejudice als in de komedie Barry Lyndon een belangrijke rol speelt. Je kan er met je hond wandelen over het duizend hectare grote landgoed zoals de kasteelheren het vroeger deden, en het Georgische interieur bewonderen waar aristocratische families dineerden. Een andere populaire Instagram-locatie is Highclere Castle uit de serie Downton Abbey, waar de achtste graaf van Carnarvon en zijn vrouw wonen.

Ook de rest van Engeland probeert een slaatje te slaan uit de toenemende interesse in het aristocratische leven. Zo opent een ‘Below Stairs’-tentoonstellingen in het Sir John Soame Museum in London, waar moderne ontwerpers inspelen op het oude interieur dat in het museum tentoongesteld wordt. Het boetiekhotel The Pig at Combe in Devon recreëerde zelfs een Georgische keuken voor een ouderwetse eetervaring.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Engeland
5x Redenen om nú naar Manchester te gaan
Engeland
Engeland eert William Shakespeare
Engeland
Londen viert 40 jaar punk
Engeland
Europa’s eerste tequila-hotel opent in Engeland
Engeland
Londen opent knuffelcafé

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.