Het was veel meer dan een muzikale stroming, de punkbeweging die de wereld overspoelde halverwege de jaren zeventig en hoogtij vierde in Londen. De subcultuur kwam op in Engeland in een tijd van economische malaise en werd een luidruchtige uitlaatklep voor de gefrustreerde Britse jeugd. Bands als Sex Pistols, The Clash en The Ramones werden wereldberoemd en fans dosten zich uit met hanenkammen, veiligheidsspelden en piercings.

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de punkgekte in Engeland losbarstte, na onder meer de release van het Sex Pistols-album Anarchy in the UK. Het hele jaar door vinden diverse optredens, tentoonstellingen en voorstellingen plaats. De Richard Young Gallery toont een serie punkfoto’s uit hun archieven en 40 jaar nadat The Ramones er hun legendarisch optreden gaven, staat concertzaal The Roundhouse deze zomer een weekend lang in het teken van punk.

Platenwinkel Rough Trade verkoopt al platen sinds de hoogtijdagen van de punk
Platenwinkel Rough Trade verkoopt al platen sinds de hoogtijdagen van de punk.
Jonathan Elderfield, HH

Het Museum of London toont kleding, foto’s, platenhoezen en posters en de enorme invloed van punk op de Britse mode is te zien in een modeshow met stukken van onder andere Vivienne Westwood en Alexander McQueen.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan platenzaak Rough Trade, die in 1976 open ging en nog steeds vol punk-memorabilia hangt. Ook hier wordt het jubilieum met een aantal activiteiten gevierd.

Kijk hier voor meer informatie over 40 jaar punk in Londen.