Hand omhoog als je thuis zit met de kinderen en het soms lastig vindt om ze bezig te houden. Wie kunnen daar nou beter creatieve oplossingen voor vinden dan ouders zelf? Dit zijn de ideeën waarmee de ervaringsdeskundigen op de proppen kwamen om leuke dingen te doen met kinderen in deze tijden van gedwongen samenzijn.

• Neem de verfset mee naar buiten. Leuk voor in de voor- of achtertuin, maar je kunt ook naar een recreatieplek bij jou in de buurt om kinderen nieuwe inspiratie te bieden. Pluspunt: buiten schilderen geeft veel minder rommel!

• Bedenk elke week een foto-thema (zoals ‘rood’, ‘vogels’ of ‘water’) en daag kinderen uit om creatieve ideeën te bedenken om dat thema in beeld te brengen.

• Plak, voor beginnende lezers, geeltjes met letters van het alfabet op bijpassende voorwerpen door het hele huis (bijvoorbeeld de letter ‘b’ op een knuffelbeer). Daag je kind uit om alle geeltjes te vinden en plak ze in de goede volgorde op de ijskast.

• In veel buurten kun je ‘safari's’ houden, als buurtgenoten knuffeldieren in het raam hebben gezet die kinderen kunnen zoeken. Geef er een eigen draai aan door kinderen dieren van karton te laten maken en die ook zichtbaar neer te zetten.

• Laat je kinderen iets aardigs voor iemand anders doen, door ze aan te moedigen om een oudere buurman of buurvrouw te helpen. Laat ze onkruid wieden, de tuin harken of zelfs bloemen planten. Oudere kinderen kunnen misschien het gras maaien.

• Maak schaduwtekeningen, waarbij kinderen de omtrek van een silhouet overtrekken. Gebruik actiepoppetjes, knuffels of iets anders dat een interessante vorm oplevert, zoals een koffiekopje.

• Maak je eigen strand in huis, als je er zelf niet heen kunt. Ga lekker liggen op badlakens, doe zwemkleding aan en zet je zonnebril op. Vervang het zand door grote lakens, leg er schelpen op die je verzamelde tijdens eerdere uitjes, en maak een ‘wandeling’ om ze weer op te rapen. Je kunt zelfs gaan vissen naar knuffeldieren.

• Maak met de kinderen een ‘vormen’-wandeling. Geef ze een clipboard mee met een papier waarop je acht vormen hebt getekend. Daag ze uit om de vormen te vinden tijdens jullie wandeling en laat ze opschrijven welk voorwerp het is.

• Wij zijn begonnen met een ‘coronavirus-compassieproject’ voor penvrienden. Er doen heel veel gezinnen mee die e-mails vol tekeningen, verhalen en leuke berichtjes de wereld rond sturen.

• Organiseer themadagen; wij hadden er een over de ruimte en mijn zoon was daar een paar uur zoet mee.

• Scholen en bibliotheken zijn dan wel gesloten, maar de meeste hebben e-books en digitale luisterboeken voor leerlingen, zodat die nog steeds hun favoriete boeken kunnen lezen of beluisteren, of nieuwe titels kunnen ontdekken.

• Begin een klein tuintje met bloempotten met bijvoorbeeld aardbeien, bessen, bieslook, spinazie, radijs, sla, tomaten (die zijn makkelijk te telen in gerecyclede plastic bakjes). Zo leren kinderen iets over verantwoordelijkheid, biologie, geduld, voeding en duurzaamheid en het leven zelf.

• Laat ze een autobiografie schrijven, waarbij de focus ligt op deze gekke tijd in hun leven.

• Leer ze dingen die ze op school niet leren, zoals koken en opruimen.

• Speel indoor-volleybal met ballonnen: leuk voor een regenachtige dag.

• Laat ze een feestje bedenken met allerlei spelletjes, zoals ezeltje-prik en stoelendans. Houd het feestje daarna in het weekend, met het hele gezin.

• Laat ze op internet onderzoek doen naar een willekeurig gekozen land waar ze nog nooit van hebben gehoord.

• Laat ze binnen een eigen ‘huisje’ bouwen met wat er maar voorhanden is.

• Maak eigen kaarten die je verstuurt om mensen op te beuren.

• Doe eens gek, wees creatief, zeg vaker ‘ja’ dan anders. Bouw forten, houd wetenschappelijke experimenten, verzin poppenshows, doe bordspelletjes, speel in de tuin.

• Teken een simpele plattegrond van de buurt en laat je kind van de ene aanwijzing naar de andere fietsen. Aanwijzingen kunnen bijvoorbeeld bomen, kleuren, letters, bordjes, getallen, voorwerpen of bomen zijn.

• Haal de kerstboom weer tevoorschijn en maak Paas-knutsels om hem mee te versieren!

• Leer oudere kinderen tuinieren, naaien, koken, bakken, de administratie doen, een band verwisselen, olie verversen of zelfs elektrisch gereedschap hanteren.

• Leer ze om tikkertje te doen, om te hinkelen en meer van dat soort traditionele spelletjes.

• Doe ouderwetse spelletjes zoals bikkelen en goochelen.

• Koop goedkope patronen en materialen via Etsy en doe thuis knutselprojecten, zoals de paashaas maken van hergebruikte wollen truien. Daarmee steun je bovendien kleine bedrijfjes die het nu waarschijnlijk moeilijk hebben.

• Probeer eigen producten te maken zoals mensen dat vroeger deden: maak jullie eigen yoghurt of maak groenten in.

• Houd een picknick in de keuken, compleet met kleed, mand en bloemen.

• Verzin knutselprojecten met alledaagse voorwerpen. Maak bijvoorbeeld een robot van kartonnen verpakkingen, flessendopjes en deksels van potten.

• Kijk op de live webcams van dierentuinen in binnen- of buitenland en vraag kinderen om een kort verslagje te schrijven over wat de dieren aan het doen zijn.

• Breng een bezoek aan musea over de hele wereld - virtueel. Google Arts & Culture heeft een website om beroemde musea te ‘bezoeken’, van het Van Gogh Museum in Amsterdam tot het Georgia O’Keeffe Museum in Santa Fe.

• Videochat met klasgenoten.

• Stel een schema op zodat ze niet overspoeld worden met schoolwerk. Zorg dat er ook tijd is om naar buiten te gaan, muziek te maken, te knutselen of gewoon even te rommelen. Dit is ook voor hen een moeilijke tijd.

• Lego-blokken zorgen voor eindeloos speelplezier. Bovendien houden wij thuis elke avond een filmavond.

• Bekijk oude fotoalbums.

• Schrijf brieven aan opa en oma

• Mijn dochter houdt bij wat ze meemaakt, zodat zij dat later aan haar kinderen kan vertellen.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com