Hotspots in Zwitserland: van het beste bikehotel tot de mooiste treinrit

Uitkijkpunten op duizenden meters hoog, een zakmesmuseum en een botanische tuin met 20.000 vierkante meter aan bloemen. Ontdek de leukste hotspots van Zwitserland.

Door Redactie
Lac Souterrain de Saint-Léonard.
Lac Souterrain de Saint-Léonard.
Foto door Zwitserland Toerisme

Ondergronds meer: Lac Souterrain de Saint-Léonard

Tussen Sion en Sierre ligt het grootste, bevaarbare, ondergrondse meer van Europa: Lac Souterrain de Saint-Léonard. Neem plaats in de gondel voor een boottocht door een sprookjeswereld. Op tien meter hoogte glanzen de verschillende steensoorten, welke vormen weerspiegeld worden in het 6000 vierkante meter heldere oppervlaktewater van het meer.

Oneindig uitzicht vanaf Harder Kulm

Vanaf Interlaken is het tien minuten met de kabelbaan omhoog richting de ‘berg van Interlaken’: Harder Kulm. Vooral de two-lakes-footbridge is absoluut de moeite waard: deze brug op 1322 meter hoogte biedt een adembenemend uitzicht op het Thuner- en Brienzermeer en de omliggende bergen.

Het uitkijkpunt Harder Kulm.
Foto door Interlaken Tourismus

Slapen tussen de lariksen: A Lârze Bikehotel

Dit kleine familiehotel, in het hart van de Valaisbergen, bestaat grotendeels uit larikshout, vandaar de naam (lârze betekent lariks in het lokale dialect). ’s Zomers is het hotel een startpunt voor talloze hiking- en bikingtrails in de omgeving. Een heerlijke plek om bij te komen van een dagje in de natuur.

Botanische tuin van Gambarogno

Mooie promenades langs het meer, ongerepte Tessiner dorpjes, kastanjebossen, camelia- en magnoliabloesems: de Riviera del Gambarogno – de zuidoostelijke oever van het Lago Maggiore – heeft alles wat men van Ticino verwacht. Een fleurige tussenstop op de Alpe di Neggia-fietsroute is de botanische tuin in Gambarogno, met 20.000 vierkante meter aan prachtige bloemen.

De Alpe di Neggia loopt door het idyllische Gambarogno.
Foto door Ascona-Locarno Tourism Alessio Pizzicanella

Glasblazerij Glasi Hergiswil

De Glasi is het oudste glaswerk van Zwitserland. Bekijk in de glasblazerij Hergiswil aan het Vierwaldstättermeer, dat bestaat sinds 1817, hoe de glasblazers te werk gaan en ontdek wat er allemaal voor nodig is om een gloeiende massa in een glas te veranderen.

Wijnroute: Chemin du Vignoble

De beste manier om kennis te maken met de wijn in Wallis is de wijnroute van Martigny naar Leuk. Tijdens deze rit is het flink stijgen en dalen langs de zonnige noordelijke flank van het hoofddal. Je rijdt er door zorgvuldig onderhouden wijngaarden, historische stadjes en wijndorpjes, waar je de wijn uiteraard ook kunt proeven.

Adventure Park Interlaken

Zwaai als een tarzan van boom naar boom in dit avonturenpark vol touwbruggen en klimroutes. Ga basejumpen, klim op een reuzenschommel of balanceer op een slackline op 20 meter boven de grond. Hier beleef je een dag vol adrenaline met ruim 120 sportieve uitdagingen!

Adventure Park Interlaken.
Foto door Interlaken Tourismus

Idyllisch fietshotel Casa Santo Stefano

Authentieke Tessiner atmosfeer in twee historische gebouwen uit de 18e eeuw. Casa Santo Stefano biedt fantastische vergezichten naar het zuiden en 300 kilometer wandelpaden in de omringende kastanjebossen met ongerepte beken en watervallen. Geniet van een wijntje op het zonnige terras en lees voor je gaat slapen nog een boek in de schommelstoel op je balkon of bij het haardvuur.

Mooiste fiets-treincombinatie: etappe 6 van de Rijnroute

Het is typisch Zwitsers: met de fiets op trein en boot. De Rijnroute, etappe 6 tussen Kreuzlingen en Schaffhausen, is een ideale combiroute. Fiets langs fraaie vakwerkhuizen en prachtige tuinen, door smalle steegjes, historische stadjes en vlak langs het Bodenmeer. Zonder moeite stap je over op het openbaar vervoer. Vooraf reserveren of aanmelden is niet nodig.

Hotel Albergo Casa Santo Stefano.
Foto door Casa Santo Stefano

Het Zwitserse zakmesmuseum

Het wereldberoemde Zwitserse Victorinox-zakmes kent een lange en spannende geschiedenis. Deze wordt in het Swiss Knife Valley Visitor Center in Brunnen gepresenteerd. Bezoek de minibioscoop, beleef het ‘dal van het Zwitserse zakmes’ als touchscreenreliëf of maak je eigen zakmes onder deskundige begeleiding.

Berghotel Trachsellauenen

Lunchen midden in de ongerepte natuur met een waterval op loopafstand: Trachsellauenen is een fijn restaurant en een startpunt voor mooie wandelroutes, bijvoorbeeld richting de Obersteinberg.

De kabelbaan van de Brienzer Rothorn.
Foto door Brienzer Rothorn

Brienzer Rothorn

De hoogste berg in de region Luzersn is de Brienzer Rothorn. Neem vanaf Sörenberg de kabelbaan en geniet eenmaal boven van een ongekend 360° panorama. Kijk uit op Eiger, Mönch, Jungfrau en nog 690 andere toppen, plus de niet te vergeten groen glinsterende Brienzersee.

Benieuwd naar meer hotspots in Zwitserland? Download gratis de unieke bikeguide of lees hier alles over een zomer in de ongerepte Zwitserse natuur.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fietsen
Off the beaten track Zwitserland: zelfs voor Zwitsers
Fietsen
Fietstochten door Zwitserland gecombineerd met boot en trein
Fietsen
Fietsevents in Zwitserland: 13 niet te missen rondes en wielerklassiekers
Fietsen
Bikeguide voor Zwitserland: insider tips voor elke regio
Fietsen
Toerfietsen in Luzern-Vierwoudstedenmeer: fietsen in een filmdecor

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.