Bij de Kerstman thuis

Als iemand je ooit nog vertelt dat de Kerstman niet bestaat, verwijs hem of haar dan door naar Rovaniemi in Fins Lapland. Daar woont en werkt de enige echte Kerstman, en kunnen fans hem ontmoeten.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Visit Finland

Voor veel kinderen is het een traumatisch moment wanneer ze van hun ouders te horen krijgen dat de Kerstman niet bestaat – en dat ze dus jarenlang zijn voorgelogen. Wat veel mensen niet weten, is dat al dat leed helemaal niet nodig is, omdat de Kerstman wel degelijk bestaat. Sterker nog, je kunt hem in zijn woonplaats bezoeken.

Foto door Visit Finland

Net boven de poolcirkel ligt Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Hier vind je Santa Claus Village, waar de enige echte Kerstman (Joulupukki in het Fins) kantoor houdt. Stuur je een kaartje naar 'Kerstman, Noordpool', dan komt het hier terecht, in het postkantoortje waar elfjes alle brieven aan de Kerstman sorteren. Dat is een drukke baan – jaarlijks komen er zo’n 600.000 brieven en kaarten binnen, verstuurd van over de hele wereld. Deze worden bovendien allemaal beantwoord, in de eigen taal.

Kinderen, maar ook volwassenen, reizen het hele jaar door naar deze bijzondere plek om de Kerstman en zijn rendieren van dichtbij te bewonderen. Het kan vrij druk zijn, mensen staan soms in de rij om hem te ontmoeten, maar ooit maakte de Kerstman speciaal voor Traveler een halfuurtje vrij, voor een kort interview. Waarom Fins Lapland en de omgeving van Rovaniemi volgens hem zo’n mythische uitstraling heeft, was een van de vragen. ‘Ik denk dat het te maken heeft met de oorverdovende en voor veel mensen ongekende stilte,’ antwoordde hij. ‘De kou, de sneeuw, het bos: het omarmt je, je voelt je er veilig. En misschien speelt mijn aanwezigheid ook nog wel mee...’

Foto door Visit Finland

De Kerstman vertelde voorts hoe een 52-jarige man eens langskwam en emotioneel werd. ‘Met tranen in de ogen liet hij me weten dat nu hij mij had ontmoet, zijn droom was uitgekomen. Dat is natuurlijk mooi. Laat het kind in je nooit ontsnappen! Dat houdt de mens niet alleen jong, kinderen zijn ook in staat elkaar te vergeven. En dat hebben we nodig op deze planeet.’

Rovaniemi is niet alleen ‘the official hometown of Santa Claus’, het is tevens het startpunt voor onvergetelijke winterse avonturen en huisvest een ijskoud maar o zo knus sneeuwhotel.

Foto door Visit Finland

Lees meer over Rovaniemi en de omgeving in het verhaal over de magie van Lapland.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Finland
Op bezoek bij de enige echte Kerstman in Fins Lapland
Finland
Gezocht: Noorderlichtspotter in Finland
Finland
Met je hamburger de sauna in
Finland
Herboren in Lapland
Finland
Reiswijzer: Fins Lapland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.