Wij noemen nationale parken als Sarek wild, maar als je ‘t goed beschouwt, is het cultuurgrond waar de Sámi al eeuwenlang hun rendieren bijeen dreven en in hun katan’s leefden. Daarom wilde ik na afloop van onze Sarektocht niet rechtstreeks naar huis maar eerst nog bij de Sámi langs. De Sámi zijn de oorspronkelijke inwoners van wat we tegenwoordig Lapland noemen, in totaal zo’n 70.000 mensen met eigen taal en tradities, verspreid over 4 landen (Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland). We zijn vandaag naar een van Zweden’s meest noordelijke uithoeken gereden , Övre Soppero, een Sámi-dorp met ongeveer 200 inwoners, overwegend rendierhouders. Britt Marie nodigt ons binnen. Enkele koppen koffie en een flinke stapel knäckebröd later, vraag ik waar de rendieren zijn. Ze wijst naar de huiswei waar een stuk of tien dieren lopen. “Maar de meeste zijn in de heuvels, 50 km verderop.” Het liefst ging ik er meteen op af. Britt Marie kalmeert me: “De rendieren bepalen ons ritme, andersom kan ‘t niet.” Het lijkt erop dat het rendier de komende dagen ook mijn ritme zal bepalen.