Saunatour in Finland

Wat is er lekkerder dan na een dag in de frisse buitenlucht opwarmen in de sauna? In Finland is het dé manier om te ontspannen. Wil je je lijf verwennen? Ga dan op saunatour! En dat is niet alleen lekker in de winter.

Door Sabine de Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Lauri Rotko

Sauna betekent in het Fins 'ruimte voor een droog heteluchtbad'. Eens simpele definitie, maar de Finnen hebben rondom hun sauna-traditie allerlei andere gebruiken bedacht. Bovendien grijpen ze iedere gelegenheid aan om lijf en hoofd te reinigen in de hitte; na een lange werkdag, op vrijdagavond met vrienden en op zondagmiddag lekker met het hele gezin.

Wil je alles leren over de saunacultuur? Boek dan een saunatour! In de omgeving van Rovaniemi vind je een aantal complexen die samen een tour organiseren. Zo leer je alles over de verschillende typen sauna's, knip je zelf berkentakken voor een heerlijke geur en ontdek je het geheim achter het afkoelen in ijswater. Zo'n saunatour is niet alleen leuk in de winter, tijdens lange midzomeravonden is het een bijzondere gewaarwording om tot laat in de avond te ontspannen in de sauna en daarna in een nabijgelegen meer af te koelen. De Finnen zijn graag één met de natuur, dus reken op een heilzaam wellness tripje.

Zelf berkentakken verzamelen.
Foto door Leena Yla-Lyly

Bijzondere locaties om zo'n tour te doen zijn Isekenkäisten Klubi in Kuusamo, een familiebedrijf waarbij oma in de keuken staat om traditionele Finse gerechten te serveren waar je lijf na intens saunagebruik behoefte aan heeft. Wil je meer weten over hoe sauna's je gezondheid kunnen verbeteren? Dan is Pyhäpiilode plek. Wil je de Finse wildernis in en daar het saunaleven ontdekken? Dan is de Metsäkyly sauna op een half uur rijden van Rovaniemi het oord waar je je helemaal in de natuur kunt onderdompelen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Finland
Gezocht: Noorderlichtspotter in Finland
Finland
Met je hamburger de sauna in
Finland
Bij de Kerstman thuis
Finland
Hotspot Helsinki
Reizen
Eerste klas: de 15 mooiste treinreizen ter wereld

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.