Sauna betekent in het Fins 'ruimte voor een droog heteluchtbad'. Eens simpele definitie, maar de Finnen hebben rondom hun sauna-traditie allerlei andere gebruiken bedacht. Bovendien grijpen ze iedere gelegenheid aan om lijf en hoofd te reinigen in de hitte; na een lange werkdag, op vrijdagavond met vrienden en op zondagmiddag lekker met het hele gezin.

Wil je alles leren over de saunacultuur? Boek dan een saunatour! In de omgeving van Rovaniemi vind je een aantal complexen die samen een tour organiseren. Zo leer je alles over de verschillende typen sauna's, knip je zelf berkentakken voor een heerlijke geur en ontdek je het geheim achter het afkoelen in ijswater. Zo'n saunatour is niet alleen leuk in de winter, tijdens lange midzomeravonden is het een bijzondere gewaarwording om tot laat in de avond te ontspannen in de sauna en daarna in een nabijgelegen meer af te koelen. De Finnen zijn graag één met de natuur, dus reken op een heilzaam wellness tripje.

Zelf berkentakken verzamelen
Zelf berkentakken verzamelen.
Leena Yla-Lyly

Bijzondere locaties om zo'n tour te doen zijn Isekenkäisten Klubi in Kuusamo, een familiebedrijf waarbij oma in de keuken staat om traditionele Finse gerechten te serveren waar je lijf na intens saunagebruik behoefte aan heeft. Wil je meer weten over hoe sauna's je gezondheid kunnen verbeteren? Dan is Pyhäpiilode plek. Wil je de Finse wildernis in en daar het saunaleven ontdekken? Dan is de Metsäkyly sauna op een half uur rijden van Rovaniemi het oord waar je je helemaal in de natuur kunt onderdompelen.