Vrouwen poseren voor een zonnestudio op het strand van St Petersburg Florida Zonnebaden was populair in 1929  het kraampje prijst het aan als verbeterend en leven schenkend

1 augustus 2015

In de zomer zijn zonaanbidders druk bezig met het krijgen van de perfecte bruine kleur, languit liggend op het strand of op een grasveldje.

Bedank (of geef de schuld aan) de modeontwerpster Coco Chanel voor deze trend. Volgens de verhalen heeft Chanel een gebruind uiterlijk populair gemaakt in 1923, toen ze zelf te lang in de zon was gebleven tijdens een Middellandse zee cruise.

Bruiningscentra - die heetten toen nog 'solariums' - begonnen hun intrede te nemen aan de stranden in de jaren 1920, of een beroemde, gebronsde Française nu wel of niet de omslag betekende van bleek naar gebruind.

Je moet er wel een beetje oppassen met zonlicht, ondanks de vitamine D die je erdoor aanmaakt. Te veel zonlicht kan de huid beschadigen, wat weer kan leiden tot huidkanker. Dat betekent niet dat je niet meer naar het strand mag; je moet alleen de zonnebrandcrème niet vergeten.

De Amerikaanse vereniging van huidartsen adviseert om een breedspectrum zonnebrand met SPF 30 of hoger op je huid te smeren, ongeveer een kwartier voor je naar buiten gaat. En vergeet vooral niet de crème elke twee uur, of meteen na het zwemmen opnieuw aan te brengen.