Defying the Odds: indrukwekkende actieportretten van Canon Ambassador Samo Vidic

Sportfotograaf Samo Vidic vertelt over het fotograferen van topsporters met een beperking, onder wie paralympisch zwemmer Darko Duric

Door Canon
foto's van Samo Vidic
Gepubliceerd 11 jun. 2018 11:54 CEST
De Sloveense zwemmer Darko Duric werd geboren met congenitale amputatie, een aandoening waarbij de ledematen niet ...
De Sloveense zwemmer Darko Duric werd geboren met congenitale amputatie, een aandoening waarbij de ledematen niet worden gevormd in de baarmoeder. © Samo Vidic. Canon Ambassador
Foto door Samo Vidic

Samo Vidic, professioneel sportfotograaf en Canon Ambassador, fotografeert 's werelds beste sporters voor toonaangevende merken en publicaties. Hierbij brengt hij de fysieke prestaties en het talent van de absolute top van de sportwereld in beeld. Met zijn nieuwste project wilde Samo de aandacht vestigen op een groep sporthelden die soms vergeten wordt: sporters met een beperking, die obstakels overwinnen en geweldige resultaten behalen in de sport die zij het liefst beoefenen.

"In de media zie je maar weinig sporters met een beperking ten opzichte van sporters zonder beperking," zegt Samo. "De Paralympische Spelen krijgen relatief weinig aandacht: maar zo'n 5% van de aandacht die er is voor de Olympische Spelen. Ik wilde verschillende sporthelden in beeld brengen, ze in de spotlights zetten en hun vaak geweldige levensverhaal vertellen."

Anoushé Husain is geboren met een rechterarm die vanaf de elleboog ontbreekt en heeft kanker overleefd. Sportfotograaf Samo Vidic gebruikte klimkalk om de witte wolk achter de klimmer te maken in dit portret. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. © Samo Vidic. Canon Ambassador
Foto door Samo Vidic

De Sloveense fotograaf Samo heeft zich in de loop van zijn drukke carrière, die in 1999 begon, steeds meer op sport gericht. In zijn jeugd was hij een sportfanaat die zich graag bezighield met schansspringen, voetbal en tennis. Hij begon zijn carrière als werktuigbouwkundig ingenieur en ontdekte daarna zijn fascinatie voor fotografie.

Hij dacht erover na aan de slag te gaan als verslaggever en nam vervolgens deel aan een workshop sportfotografie, waarna hij zich realiseerde dat hij zijn twee passies kon combineren. "Ik maakte graag foto's en hield van alles dat met sport en het buitenleven te maken had, dus ik was meteen om," vertelt Samo.

De Britse paraklimmer Anoushé Husain won in 2017 de Asian Women of Achievement Award for Sport en is ambassadeur voor LimbPower, een liefdadigheidsinstelling die mensen met amputaties en verschil in ledematen ondersteunt. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Samo Vidic. Canon Ambassador
Foto door Samo Vidic

"Ik ben autodidact op het gebied van fotografie, dus het was best een uitdaging om te leren wat de beste technieken zijn voor verschillende sporten. Maar het was ook heel leuk om te doen. Ik heb hard gewerkt en was bereid alles te doen om sportfotograaf te worden. In het begin had ik de ambitie om sportfoto's te maken voor een lokale krant, en vanaf daar groeide ik verder. Ik legde de lat telkens iets hoger, en dat doe ik nog steeds."

Voor zijn nieuwste persoonlijke project fotografeerde Vidic een aantal sporters met een beperking. Hij wilde zowel hun sporttalent vastleggen als de enorme obstakels die ze hebben moeten overwinnen.

Sportfotograaf Samo Vidic fotografeerde de Braziliaanse skateboarder Felipe Nunes – die als kind zijn benen verloor bij een ongeluk – met de Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. © Samo Vidic. Canon Ambassador
Foto door Samo Vidic

Voor de shoots gebruikte hij twee camerabehuizingen: de Canon EOS 5D Mark IV en de Canon EOS 6D Mark II. De lenzen die hij gebruikte, zijn de EF 50mm f/1.2L USM, de EF 24-70mm f/2.8L II USM, de EF 16-35mm f/2.8L II USM en de EF 8-15mm f/4L Fisheye USM. Dankzij de combinatie van deze behuizingen en lenzen kon Samo verschillende creatieve opstellingen toepassen. Hij koos voor elk shot een andere technische aanpak, van lichtsporen tot actieshots onder water.

De Braziliaanse skateboarder Felipe Nunes heeft de aandacht getrokken van superster Tony Hawk, die hem ‘een echte inspiratie’ noemde en een koppeling naar Felipe's crowdfundingpagina plaatste op zijn sociale-mediakanalen. Het portret is genomen met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief. De actiefoto is genomen met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief. © Samo Vidic. Canon Ambassador
Foto door Samo Vidic

Voor het realiseren van zijn creatieve visie fotografeerde Samo de sporters op twee contrasterende manieren. Hij maakte één portret, waarbij hij de nadruk legde op hun persoonlijkheid en hun fysieke uitdagingen, en een dynamische actiefoto die gericht was op hun lef, doorzettingsvermogen en prestaties. De twee foto's worden gepresenteerd als tweeluik, waarbij beide kanten van hun verhaal worden belicht.

Brits paralympisch goudenmedaillewinnares Libby Glegg heeft de ziekte van Stargardt, een degeneratieve oogziekte. Sportfotograaf Samo Vidic wilde haar verhaal vertellen en koos voor de creatieve benadering om haar ogen uit te lichten, met de startblokken op de achtergrond. Gefotografeerd met een EOS 6D Mark II en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Samo Vidic. Canon Ambassador
Foto door Samo Vidic

Samo fotografeerde onder andere de Sloveense zwemmer Darko Duric, die met één arm en zonder benen werd geboren, en Felipe Nunes, een skateboarder die als kind zijn benen verloor bij een treinongeluk. De andere twee sporters die Samo in beeld heeft gebracht, zijn de Britse klimmer Anoushé Husain, die geboren werd zonder rechteronderarm, en de Britse sprinter Libby Clegg, die een visuele beperking heeft en goud won op de Paralympische Spelen.

Samo's bijzondere serie dynamische, creatieve en visueel aantrekkelijke foto's van topsporters met een beperking vormt een eerbetoon aan de persoonlijkheid, vaardigheden en pure vastberadenheid van een aantal zeer inspirerende mensen.

Sportfotograaf Samo Vidic creëerde een professioneel, reclamewaardig motion blur-effect met een onverwacht hulpmiddel: een licht in een prullenbak. Zijn onderwerp, paralympisch sprinter Libby Clegg, verbrak het wereldrecord op de 100 m T11 en won twee gouden medailles tijdens de Paralympische Spelen van Rio in 2016. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Samo Vidic. Canon Ambassador
Foto door Samo Vidic

Casestudy: Darko fotograferen

Zwemmer Darko Duric deed alles wat hij kon om mee te kunnen doen aan de Paralympische Spelen, tweevoudig wereldkampioen te worden en het wereldrecord te verbreken op de 50 meter vlinderslag in de S4-klasse. Bij het maken van Darko's portret en actiefoto wilde Samo zijn verhaal in één keer overbrengen. "Darko heeft één arm, maar in het water lijkt het alsof hij vleugels heeft. Dat wilde ik op beeld vastleggen," zegt Samo.

De sportshoot vond plaats in een zwembad in Ljubljana, Slovenië. Terwijl Darko op een duikplank klaarstond voor de foto, liet Samo twee assistenten van links en rechts een emmer water naar hem gooien, waardoor het water zo viel dat het leek alsof hij vleugels had. Samo zette het beeld van het bewegende water stil met zijn studioflitsers, waarbij de hoofdflits drie meter voor de zwemmer stond en er vijf meter boven hem een backlight hing.

De Sloveense zwemmer Darko Duric brak het wereldrecord 50 meter vlinderslag S4 in 2012. Sportfotograaf Samo Vidic gebruikte de flitser om bewegend water te bevriezen, waardoor het leek of het water vleugels vormde op de rug van de zwemmer. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Samo Vidic. Canon Ambassador
Foto door Samo Vidic

"Ik wilde het portret eerst vanuit het water schieten, maar dan had ik anderhalve meter van Darko af moeten staan en een groothoeklens moeten gebruiken om hem binnen het frame te krijgen. Dat doe ik liever niet bij portretten," legt Samo uit. "Bovendien waren er op twee meter afstand witte muren. In een groothoekopname waren deze veel meer zichtbaar geweest en was het onmogelijk geweest om het effect van de donkere achtergrond te bereiken terwijl ik van zo dichtbij fotografeerde."

Voor de tweede foto gebruikte hij wel zijn groothoeklens, de EF 16-35mm f/2.8L III USM. Hiermee maakte hij een onderwaterfoto van een zwemmende Darko.

Voor de actiefoto plaatste Samo twee studioflitsers naast het zwembad, waardoor de sporter van bovenaf werd verlicht. Een derde flitser verlichtte Darko vanuit een patrijspoort in het zwembad, onder het wateroppervlak. De fotograaf ging vervolgens in een duikpak onder water om een actiefoto te maken terwijl de sporter door het zwembad zwom. De Canon EOS 5D Mark IV communiceerde met de flitsers via kabels die met een zender naast het zwembad waren verbonden.

Darko Duric won in 2013 twee wereldkampioenschappen (100 meter vrije slag en 50 meter vlinderslag), in 2016 een zilveren en bronzen medaille tijdens de Europese kampioenschappen, en kwam in 2012 en 2016 voor Slovenië uit op de Paralympische Spelen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief. © Samo Vidic. Canon Ambassador
Foto door Samo Vidic

Samo gebruikte de AI Servo-instelling van de camera om haarscherpe beelden te schieten. Daarnaast gebruikte hij de snelle continuopnamemodus van de Canon EOS 5D Mark IV om 6,5 frame per seconde te behalen. "Als je een zwemmer met twee armen fotografeert, heb je meer kansen op een goed shot. Omdat Darko maar één arm heeft, moest ik er alles aan doen om hem in een indrukwekkende positie vast te leggen [met zijn rechterarm naar voren en zijn gezicht in beeld]," vertelt hij.

"Dit was de eerste keer dat ik de Canon EOS 5D Mark IV onder water gebruikte. Alles werkte perfect. De autofocus werkte goed en, belangrijker nog, alle foto's waren scherp."

Ga naar https://www.canon.nl/pro/stories/samo-vidic-photographing-disabled-athletes/ om video's te bekijken en meer te lezen over hoe Samo Vidic de camera-effecten creëerde in zijn serie Defying the Odds.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Catalina, het mysterieuze meisje dat in ondergronds Boekarest leefde
Fotografie
In beeld: eenzame bewoners in Italië worstelen met quarantaine
Fotografie
In beeld: Groeten uit Noord-Korea
Fotografie
In beeld: het Noorse landschap dat fantasiewerelden inspireert
Fotografie
Ook smartphonefotografie kan winnen, vindt juryvoorzitter Arno Kantelberg

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.