Eigenzinnige zomerfoto’s van de geliefde ‘Hongaarse zee’

Als er één Hongaarse jeugdherinnering is die alle generaties overstijgt, dan is het een zomervakantie aan het Balatonmeer.

Door Carolyn Banfalvi
foto's van Zsófia Pályi
Gepubliceerd 28 jun. 2018 11:48 CEST
Een jongen duikt in het Balatonmeer, dat door de Hongaren ook wel de ‘Hongaarse Zee’ wordt ...
Een jongen duikt in het Balatonmeer, dat door de Hongaren ook wel de ‘Hongaarse Zee’ wordt genoemd.
Foto door Zsófia Pályi

Als er één Hongaarse jeugdherinnering is die alle generaties overstijgt, dan is het een zomervakantie aan het Balatonmeer. De klassieke Hongaarse zomer bestaat uit zwemmen in het ondiepe water van dit grote zoetwatermeer en op maïskolven knabbelen of lángos eten (gefrituurde koeken met zure room en kaas).

Fotografe Zsófia Pályi heeft de opgewekte sfeer aan het Balatonmeer vastgelegd in haar fotoreeks Balaton: The Hungarian Sea. (‘Balaton: de Hongaarse Zee’).

“Veel Hongaren hebben dezelfde herinneringen aan de zomervakanties van hun jeugd. Ik associeer het Balatonmeer altijd met positieve gevoelens,” zegt Pályi. Toen Hongarije deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, konden rijksburgers naar badplaatsen aan zee reizen die inmiddels tot Kroatië en Slovenië behoren. “Maar nu zijn we een natie die door land wordt omgeven, dus zijn we extra blij met dit meer.”

Als het grootste meer van Midden-Europa heeft het Balatonmeer een apart plekje in de Hongaarse ziel. Op de grasweiden die zich over een afstand van 150 kilometer langs de oever van het meer uitstrekken, wemelde het in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw van de Oost- en West-Duitsers, die elkaar na de deling van hun land tijdens een vakantie achter het IJzeren Gordijn weerzagen.

“Het was een gouden tijd voor het meer,” zegt Pályi. Hoewel het Balatonmeer nog altijd de op één na populairste toeristenbestemming van Hongarije is (na Boedapest uiteraard), is het toerisme er in de afgelopen decennia sterk veranderd, nadat de regio zijn status als populairste vakantiebestemming voor Duitse toeristen was kwijtgeraakt.

Het meer zelf kan zich tijdloos voordoen, maar is tegelijkertijd een levendige plek van culinaire geneugten, wijnbouw en kunsten. Een nieuwe generatie restaurants richt zich op lokale ingrediënten (en geweldige kookkunst) in het Káli-bassin, op de Badacsony-heuvel en het schiereiland Tihany, en in de steden Balatonfüred en Keszthely. Die laatste plek, aan de noordoostelijke oever van het meer, is een van de mooiste badplaatsen aan de ‘Hongaarse Zee’ en ligt op slechts anderhalf uur rijden van Boedapest. (Tenzij je op een vrijdagavond gaat, wanneer de halve stad op hetzelfde idee komt).

In de heuvels en wijngaarden rond het bijna tachtig kilometer lange meer weten wijnmakers unieke smaken aan de vijf officiële wijnregio’s te ontlokken die hier door verschillende microklimaten zijn ontstaan. Het is vooral de moeite waard om de ‘vulkanische’ wijnen van de wijngaarden Szászi en Gilvesy in Badacsony te proberen, in een regio die bekendstaat om stenige terroir en zijn volle witte wijnen. Je kunt ook de kéknyelűproberen, een unieke en zeer plaatselijke variëteit die in naburige wijngaarden als Figula en Jásdi is te vinden. Genieten van de ondergaande zon en een glas wijn in een wijngaard die uitkijkt over het meer – dat is een klassieke Balaton-ervaring die je niet mag missen.

Ook de plaatselijke kunstscene is een trekpleister voor bezoekers. Eind juli wordt het dorp Kapolcs door het jaarlijkse kunstfestival Valley of Arts omgetoverd in een podium voor lokale artiesten en kunstenaars. En in de prachtig gerestaureerde Vaszary-villa in Balatonfüred zijn werken van grote Hongaarse kunstenaars als István Csók en Károly Ferenczy te bewonderen.

Maar in Pályi’s foto’s draait het allemaal om het meer zelf.

“Aan het begin van het project wist ik niet hoe ik het onderwerp moest benaderen,” legt ze uit. “Maar het meer werd vanzelf mijn uitgangspunt, want zo leerde ik de mensen kennen. Ik liep gewoon op ze af, vroeg of ze wilden meewerken en dan waren ze snel heel open tegenover mij.”

Hoewel het Balatonmeer niet meer is wat het ooit is geweest, blijkt uit Pályi’s zomerse foto’s dat het aan het begin staat van een renaissance, waardoor ook volgende generaties Hongaren hun zomervakanties aan hun ‘zee’ zullen doorbrengen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Kijk hoe de natuur deze verlaten plekken verovert
Reizen
Waarom duizenden mensen elk jaar de berg Fuji beklimmen
Geschiedenis en Cultuur
Met de trein door het geheimzinnige platteland van Noord-Korea
Reizen
Ontmoet de laatste cowboys van deze paradijselijke eilanden
Fotografie
Verstilde foto’s van een mystiek ‘maanland'

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.