Met deze foto van een paar gouden stompneusapen een bedreigde soort die in CentraalChina voorkomt won de Nederlandse natuurfotograaf Marsel van Oosten de hoofdprijs

De Nederlandse natuurfotograaf Marsel van Oosten heeft de onderscheiding ‘Wildlife Photographer of the Year’ gewonnen, een prijs die elk jaar wordt uitgereikt door het Natural History Museum in Londen. Zijn schitterende foto met de titel ‘Het gouden paar’ toont een stel gouden stompneusapen in het Qin Ling-gebergte in Centraal-China. Het is in zekere zin een traditioneel portret, maar tegelijkertijd een magische foto, zei juryvoorzitter Roz Kidman Coz in een persverklaring. “Het is een symbolische herinnering aan de schoonheid van de natuur en aan de verarming die optreedt als we die natuur kwijtraken,” zegt zij. “Het is een kunstwerk dat het waard is om waar ook ter wereld in een galerie te hangen.”

Gouden stompneusapen komen uitsluitend in dit deel van China voor en hun aantallen zijn sterk teruggelopen, vooral door habitatverlies als gevolg van de commerciële houtkap en het verzamelen van brandhout.

Ook drie National Geographic-fotografen vielen bij deze competitie in de prijzen. Thomas Peschaks foto van een spitssnavelgrondvink die in het bebloede verenkleed van een veel grotere Nazca-gent pikt, won in de categorie ‘Vogels’. National Geographic-onderzoekster Jen Guyton kreeg de eerste prijs in de categorie ‘Planten en schimmels’, voor haar foto van de woestijnplant Welwitschia mirabilis, die inheems is in Namibië en Angola.

De bekende Nederlandse natuurfotograaf Frans Lanting, wiens foto’s talloze malen in het National Geographic Magazine zijn verschenen, werd door de jury onderscheiden met een speciale prijs voor zijn gehele oeuvre.

Bekijk de fotogalerij: 14x prijswinnende foto’s van wilde dieren en planten

Bekijk ook: 17x de allergrappigste dierenfoto's