Skip to Content

14x prijswinnende foto’s van wilde dieren en planten

De prijzen werden in 2018 uitgereikt door het Natural History Museum in Londen.
Met deze foto van een paar gouden stompneusapen een bedreigde soort die in CentraalChina voorkomt won de Nederlandse natuurfotograaf Marsel van Oosten de hoofdprijspinterest icon
Marsel van Oosten, Wildlife Photographer of the Year
1
Met deze foto van een paar gouden stompneusapen een bedreigde soort die in CentraalChina voorkomt won de Nederlandse natuurfotograaf Marsel van Oosten de hoofdprijs
Marsel van Oosten, Wildlife Photographer of the Year
Met deze foto van een paar gouden stompneusapen, een bedreigde soort die in Centraal-China voorkomt, won de Nederlandse natuurfotograaf Marsel van Oosten de hoofdprijs.
2
De 16jarige Skye Meaker won de onderscheiding Young Wildlife Photographer of the Year voor zijn foto van de luipaard Mathoja die in het wildreservaat van Mashatu in Botswana ontwaakt
Skye Meaker, Wildlife Photographer of the Year
De 16-jarige Skye Meaker won de onderscheiding ‘Young Wildlife Photographer of the Year’ voor zijn foto van de luipaard Mathoja, die in het wildreservaat van Mashatu in Botswana ontwaakt.
3
Cristobal Serranos foto van krabbenrobben op een kleine ijsschots bij de Zuidpool behaalde de eerste prijs in de categorie Dieren in hun omgeving De natuurfotograaf moest in een rubberbootje naast de ijsschots wachten totdat de zee kalm genoeg was om zijn drone te lanceren en de foto te maken
Cristobal Serrano, Wildlife Photographer of the Year
Cristobal Serrano’s foto van krabbenrobben op een kleine ijsschots bij de Zuidpool behaalde de eerste prijs in de categorie ‘Dieren in hun omgeving’. De natuurfotograaf moest in een rubberbootje naast de ijsschots wachten totdat de zee kalm genoeg was om zijn drone te lanceren en de foto te maken.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
David Herasimtschuk werd onderscheiden met de eerste prijs in de categorie Amfibien en reptielen met deze foto van een NoordAmerikaanse waterslang Nerodia sipedon in de kaken van een reusachtige salamander met de naam modderduivel Herasimtschuk herinnert zich dat toen de slang zijn lijf rond de kop van de salamander wikkelde de modderduivel zijn beet probeerde te corrigeren waardoor de slang kon ontsnappen
David Herasimtschuk, Wildlife Photographer of the Year
David Herasimtschuk werd onderscheiden met de eerste prijs in de categorie ‘Amfibieën en reptielen’, met deze foto van een Noord-Amerikaanse waterslang (Nerodia sipedon) in de kaken van een reusachtige salamander met de naam modderduivel. Herasimtschuk herinnert zich dat toen de slang zijn lijf rond de kop van de salamander wikkelde, de modderduivel zijn beet probeerde te corrigeren, waardoor de slang kon ontsnappen.
5
National Geographicfotograaf Thomas Peschak won de eerste prijs in de categorie Vogels met een foto van een spitssnavelgrondvink die zich op Isla Wolf in de noordelijke Galpagoseilanden tegoed doet aan het bloed van een Nazcagent Normaliter voedt deze vink zich met insecten en zaden die niet het hele jaar door op deze eilanden voorkomen dus vult de vogel zijn dieet aan met het bloed van de gent Het meest verrassende was volgens Peschak dat de genten er geen last van schenen te hebben
Thomas P Peschak, Wildlife Photographer of the Year
National Geographic-fotograaf Thomas Peschak won de eerste prijs in de categorie ‘Vogels’ met een foto van een spitssnavelgrondvink die zich op Isla Wolf in de noordelijke Galápagoseilanden tegoed doet aan het bloed van een Nazca-gent. Normaliter voedt deze vink zich met insecten en zaden, die niet het hele jaar door op deze eilanden voorkomen, dus vult de vogel zijn dieet aan met het bloed van de gent. Het meest verrassende was volgens Peschak dat de genten er geen last van schenen te hebben.
6
Georgina Steytler was de winnares in de categorie Gedrag van ongewervelde dieren met haar foto van een graafwesp in WestAustrali De vrouwtjes van deze wespensoort maken balletjes van modder die in het gezamenlijke wespennest als onderkomen voor de eitjes dienen en daar tot n grote klomp worden samengekit
Georgina Steytler, Wildlife Photographer of the Year
Georgina Steytler was de winnares in de categorie ‘Gedrag van ongewervelde dieren’, met haar foto van een graafwesp in West-Australië. De vrouwtjes van deze wespensoort maken balletjes van modder die in het gezamenlijke wespennest als onderkomen voor de eitjes dienen en daar tot één grote klomp worden samengekit.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
In de categorie Zoogdiergedrag won Ricardo Nez Montero de eerste prijs met zijn foto van Kuhirwa een jonge berggorilla in Oeganda die weigerde haar dode baby op te geven Volgens de parkopzieners had zij haar baby bij slecht weer gebaard en was de zuigeling waarschijnlijk door de kou overleden Aanvankelijk koesterde en verzorgde Kuhirwa het levenloze lichaam van het jong en droeg het mee op haar rug Weken later begon ze de resten van het lijkje op te eten gedrag dat de parkopzieners slechts n keer eerder hadden geobserveerd
Ricardo Núñez Montero, Wildlife Photographer of the Year
In de categorie ‘Zoogdiergedrag’ won Ricardo Núñez Montero de eerste prijs met zijn foto van Kuhirwa, een jonge berggorilla in Oeganda die weigerde haar dode baby op te geven. Volgens de parkopzieners had zij haar baby bij slecht weer gebaard en was de zuigeling waarschijnlijk door de kou overleden. Aanvankelijk koesterde en verzorgde Kuhirwa het levenloze lichaam van het jong en droeg het mee op haar rug. Weken later begon ze de resten van het lijkje op te eten, gedrag dat de parkopzieners slechts één keer eerder hadden geobserveerd.
8
National Geographiconderzoekster Jen Guyton won de eerste prijs in de categorie Planten en schimmels met haar foto van de woestijnplant Welwitschia mirabilis in de Namibwoestijn Afzonderlijke exemplaren van deze soort kunnen duizend jaar of ouder worden
Jen Guyton, Wildlife Photographer of the Year
National Geographic-onderzoekster Jen Guyton won de eerste prijs in de categorie ‘Planten en schimmels’ met haar foto van de woestijnplant Welwitschia mirabilis in de Namib-woestijn. Afzonderlijke exemplaren van deze soort kunnen duizend jaar of ouder worden.
9
Nachtvlucht  een foto van een vliegende vis voor de kust van Palm Beach in Florida van Michael Patrick ONeill  won de eerste prijs in de categorie Onderwater Overdag kunnen deze vissen pijlsnel aan gevaren ontsnappen maar s nachts zwemmen ze langzamer en voeden zich met plankton wat ONeill de kans gaf om dichterbij te komen
Michael Patrick O'Neill, Wildlife Photographer of the Year
‘Nachtvlucht’ – een foto van een vliegende vis voor de kust van Palm Beach in Florida, van Michael Patrick O’Neill – won de eerste prijs in de categorie ‘Onderwater’. Overdag kunnen deze vissen pijlsnel aan gevaren ontsnappen, maar ’s nachts zwemmen ze langzamer en voeden zich met plankton, wat O’Neill de kans gaf om dichterbij te komen.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Marco Colombo won in de categorie Stadsnatuur met zijn foto van een ernstig bedreigde Marsicaanse bruine beer die door de straten van een dorpje in het Italiaanse Parco Nazionale dAbruzzo Lazio e Molise struint
Marco Colombo, Wildlife Photographer of the Year
Marco Colombo won in de categorie ‘Stadsnatuur’ met zijn foto van een ernstig bedreigde Marsicaanse bruine beer, die door de straten van een dorpje in het Italiaanse Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio, e Molise struint.
11
De Nederlandse natuurfotograaf en wetenschapper Jan van der Greef zat tweenhalve dag naast een bloem die in zijn hotelkamer in het zuiden van Peru stond om de foto te maken die hem de eerste prijs in de categorie Zwart en wit opleverde Terwijl de oostelijke bergnimf een kolibriesoort de nectar uit de bloem dronk wachtte hij geduldig totdat het vogeltje achter de steel verdween zijn staart opvouwde en een kruis met de plant vormde
Jan van der Greef, Wildlife Photographer of the Year
De Nederlandse natuurfotograaf en wetenschapper Jan van der Greef zat tweeënhalve dag naast een bloem die in zijn hotelkamer in het zuiden van Peru stond om de foto te maken die hem de eerste prijs in de categorie ‘Zwart en wit’ opleverde. Terwijl de oostelijke bergnimf, een kolibriesoort, de nectar uit de bloem dronk, wachtte hij geduldig totdat het vogeltje achter de steel verdween, zijn staart opvouwde en een kruis met de plant vormde.
12
De makaak Timbul staat centraal in de foto waarmee Joan de la Malla de eerste prijs in de categorie Fotojournalistiek won Straatoptredens met makaken zijn in sommige delen van Indonesi vrij gebruikelijk De apen worden gedwongen om te fietsen dansen en andere toeren uit te halen soms urenlang achtereen Wanneer hij niet optreedt leeft Timbul vastgeketend op het achtererf van zijn eigenaar naast een spoorlijn
Joan de la Malla, Wildlife Photographer of the Year
De makaak Timbul staat centraal in de foto waarmee Joan de la Malla de eerste prijs in de categorie ‘Fotojournalistiek’ won. Straatoptredens met makaken zijn in sommige delen van Indonesië vrij gebruikelijk. De apen worden gedwongen om te fietsen, dansen en andere toeren uit te halen, soms urenlang achtereen. Wanneer hij niet optreedt, leeft Timbul vastgeketend op het achtererf van zijn eigenaar, naast een spoorlijn.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
De foto die Alejandro Prieto met behulp van een cameraval maakte en hem de eerste prijs in de categorie Verhaal opleverde toont een jaguar in het westen van Mexico die zijn klauwen aanscherpt Jaguars in dit gebied worden niet alleen bedreigd door habitatverlies en projectontwikkelingen maar ook steeds vaker door stropers
Alejandro Prieto, Wildlife Photographer of the Year
De foto die Alejandro Prieto met behulp van een cameraval maakte en hem de eerste prijs in de categorie ‘Verhaal’ opleverde, toont een jaguar in het westen van Mexico die zijn klauwen aanscherpt. Jaguars in dit gebied worden niet alleen bedreigd door habitatverlies en projectontwikkelingen, maar ook steeds vaker door stropers.
14
Javier Aznar Gonzlez de Rueda won de portfolioprijs voor zijn serie van zes fotos waaronder deze van een bochelcicade in Ecuador die waakt over haar gezin
Javier Aznar González De Rueda, Wildlife Photographer of the Year
Javier Aznar González de Rueda won de portfolio-prijs voor zijn serie van zes foto’s, waaronder deze van een bochelcicade in Ecuador die waakt over haar gezin.

Fotografie

bijenbal

De voortplanting van een honingloze bij

seizoenen op spitsbergen

Spitsbergen: de snelst opwarmende plek op aarde

2005 arbeiders met plastic overalls en ademhalingsmaskers ter bescherming houden kort pauze terwijl ze gaten boren voor steunstangen in de wankele betonnen sarcofaag een constructie die na de explosie in de haast werd gebouwd om het radioactieve afval van reactor 4 te isoleren hun werk is gevaarlijk de straling is binnen zo hoog dat ze continu hun geigertellers in de gaten moeten houden ze mogen slechts een dienst van 15 minuten per dag draaien

Binnen in de ontplofte reactor van Tsjernobyl

de wadden vanuit de lucht

Zo zag je de Wadden nog nooit

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder