Skip to Content

12x de kleurrijke traditie van de sari

Al sinds mensenheugenis kleden Zuidoost-Aziatische vrouwen zich in kleurrijke sari’s van zijde en katoen. De manieren waarop deze lange stofbanen worden vervaardigd en gedragen zijn zeer divers en fascinerend.
In de Saree Factory hangen medewerkers pas geverfde banen stof in de zon te drogen waarna ze worden opgevouwen en naar de winkel getransporteerd In India worden de meeste saris tegenwoordig machinaal geweven maar in het land werken nog altijd ruim 26 miljoen traditionele handwevers in het ambacht Bij de vervaardiging van saris bestaan er grote verschillen in weef en verfmethoden terwijl het kledingstuk ook per regio verschillend wordt gedragenpinterest icon
Tuul and Bruno Morandi
1
In de Saree Factory hangen medewerkers pas geverfde banen stof in de zon te drogen waarna ze worden opgevouwen en naar de winkel getransporteerd In India worden de meeste saris tegenwoordig machinaal geweven maar in het land werken nog altijd ruim 26 miljoen traditionele handwevers in het ambacht Bij de vervaardiging van saris bestaan er grote verschillen in weef en verfmethoden terwijl het kledingstuk ook per regio verschillend wordt gedragen
Tuul and Bruno Morandi
In de Saree Factory hangen medewerkers pas geverfde banen stof in de zon te drogen, waarna ze worden opgevouwen en naar de winkel getransporteerd. In India worden de meeste sari’s tegenwoordig machinaal geweven, maar in het land werken nog altijd ruim 2,6 miljoen traditionele handwevers in het ambacht. Bij de vervaardiging van sari’s bestaan er grote verschillen in weef- en verfmethoden, terwijl het kledingstuk ook per regio verschillend wordt gedragen.
2
In Jodhpur Rajasthan contrasteert de karmijnrodedupattasjaal van een vrouw met de pastelkleurige muren van de blauwe stad
Tuul and Bruno Morandi
In Jodhpur, Rajasthan, contrasteert de karmijnrode dupatta (sjaal) van een vrouw met de pastelkleurige muren van de ‘blauwe stad’.
3
Saris zoals deze exemplaren in een fabriek in Rajasthan zijn soms wel tweenhalve meter lang zodat ze meerdere keren om het lichaam gewikkeld kunnen worden
Tuul and Bruno Morandi
Sari’s zoals deze exemplaren in een fabriek in Rajasthan zijn soms wel tweeënhalve meter lang, zodat ze meerdere keren om het lichaam gewikkeld kunnen worden.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Tijdens het Holifeest in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh dragen vrouwen de traditionele rode sari en hebben ze bamboestokken bij zich die ze van oudsher gebruiken om de mannen van het dorp een ceremonieel tikje te geven als symbool van de liefde tussen de hindoegoden Krishna en Radha
Tuul and Bruno Morandi
Tijdens het Holi-feest in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh dragen vrouwen de traditionele rode sari en hebben ze bamboestokken bij zich, die ze van oudsher gebruiken om de mannen van het dorp een ceremonieel tikje te geven, als symbool van de liefde tussen de hindoegoden Krishna en Radha.
5
Textielarbeiders in de Saree Factory halen banen chiffon uit reusachtige weefmachines De stoffen worden geproduceerd in banen met een lengte van soms wel vijfhonderd meter en dan in kortere saridoeken gesneden
Tuul and Bruno Morandi
Textielarbeiders in de Saree Factory halen banen chiffon uit reusachtige weefmachines. De stoffen worden geproduceerd in banen met een lengte van soms wel vijfhonderd meter en dan in kortere saridoeken gesneden.
6
In een fabriek in Rajasthan vergaren vrouwen pas gedroogde saris Vr de introductie van synthetische verfstoffen in de negentiende eeuw werden saris geverfd met natuurlijke pigmenten als indigo en meekrap
Tuul and Bruno Morandi
In een fabriek in Rajasthan vergaren vrouwen pas gedroogde sari’s. Vóór de introductie van synthetische verfstoffen in de negentiende eeuw werden sari’s geverfd met natuurlijke pigmenten als indigo en meekrap.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Vrouwen winkelen in een sariwinkel in Jaipur die van boven tot onder is gevuld met stoffen en kledingstukken Het zoeken van de juiste sari kan een urenlang odyssee zijn die het drinken van vele kopjeschaien het ter plekke laten vermaken van stoffen met zich meebrengt
Tuul and Bruno Morandi
Vrouwen winkelen in een sariwinkel in Jaipur, die van boven tot onder is gevuld met stoffen en kledingstukken. Het zoeken van de juiste sari kan een urenlang odyssee zijn die het drinken van vele kopjes chaien het ter plekke laten vermaken van stoffen met zich meebrengt.
8
In de Indiase deelstaat Rajasthan gebruikt een ambachtsman een houten drukblok om saristof van een patroon te voorzien Deze regio is een van de centra van dit traditionele ambacht wat niet alleen te zien is op saris maar ook op gewonere kledingstukken
Tuul and Bruno Morandi
In de Indiase deelstaat Rajasthan gebruikt een ambachtsman een houten drukblok om saristof van een patroon te voorzien. Deze regio is een van de centra van dit traditionele ambacht, wat niet alleen te zien is op sari’s maar ook op gewonere kledingstukken.
9
In Bundi Rajasthan zijn de muren van de Chitrashala een onderdeel van het Garhpaleis gedecoreerd met kleurrijke muurschilderingen in de stijl van de achttiende en negentiendeeeuwse Bundischool waaronder afbeeldingen van vrouwen in saris en andere gedrapeerde gewaden
Tuul and Bruno Morandi
In Bundi, Rajasthan, zijn de muren van de Chitrashala, een onderdeel van het Garh-paleis, gedecoreerd met kleurrijke muurschilderingen in de stijl van de achttiende- en negentiende-eeuwse ‘Bundi-school’, waaronder afbeeldingen van vrouwen in sari’s en andere gedrapeerde gewaden.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
In Jodhpur Rajasthan dragen vrouwen in kleine knoopjes geverfde saris in de Bandhanistijl die voor deze regio typerend is De patronen ontstaan door stukjes stof in piepkleine bundeltjes te knopen waardoor de verf op die plekken niet goed aan de stof hecht
Tuul and Bruno Morandi
In Jodhpur, Rajasthan, dragen vrouwen in kleine knoopjes geverfde sari’s in de Bandhani-stijl die voor deze regio typerend is. De patronen ontstaan door stukjes stof in piepkleine bundeltjes te knopen, waardoor de verf op die plekken niet goed aan de stof hecht.
11
Chemische verfstoffen op basis van aniline werden in de negentiende eeuw ook in India gentroduceerd en stellen fabrikanten in staat om saridoek in honderden verschillende kleuren te produceren Maar hoewel deze verfstoffen prachtige kleuren opleveren zijn het ook stoffen die het milieu kunnen verontreinigen Sommige ambachtslieden pleiten voor een terugkeer naar natuurlijke pigmenten
Tuul and Bruno Morandi
Chemische verfstoffen op basis van aniline werden in de negentiende eeuw ook in India geïntroduceerd en stellen fabrikanten in staat om saridoek in honderden verschillende kleuren te produceren. Maar hoewel deze verfstoffen prachtige kleuren opleveren, zijn het ook stoffen die het milieu kunnen verontreinigen. Sommige ambachtslieden pleiten voor een terugkeer naar natuurlijke pigmenten.
12
Medewerkers van een sarifabriek in Rajasthan maken onbewerkte stof gereed voor het verfproces
Tuul and Bruno Morandi
Medewerkers van een sarifabriek in Rajasthan maken onbewerkte stof gereed voor het verfproces.

Fotografie

een foto uit de serie van jelle krings over de oekraiense spoorwegen

Het Oekraïense spoor: een wapen tegen de Russen

afbeelding in het zuidoosten van turkije, waar tientallen dorpen onder water verdwijnen door de aanleg van een stuwdam

Stuwmeren in Turkije slokken tientallen dorpen op

in de noordindiase regio ladakh torent een enorme toren van ijs een zogenaamde ijsstoepa hoog boven een man uit terwijl het sneeuwpak in het hooggebergte steeds sneller afsmelt en gletsjers zich terugtrekken worden dit soort stoepas opgebouwd om water in bevroren vorm op te slaan met deze 335 meter hoge ijstoren bij het dorp shara phuktsey wonnen de dorpelingen de prijs voor de beste ijsstoepa het bouwwerk bevat zevenenhalf miljoen liter water waarmee akkers rond vier dorpen gerrigeerd kunnen worden

Van wanhoop tot hoop: de klimaatcrisis in beeld

Verveling is normaal in de tunnels aangezien er weinig te doen is naast het gebruiken van drugs Maar Catalina schreef ook graag

Catalina leefde in de tunnels onder Boekarest

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder