De strijd tegen de verwoestende Californische bosbranden van dichtbij

Een hittegolf en de harde Santa Ana-wind zorgen dat er voor een groot gedeelte van de Amerikaanse Westkust een code rood van kracht is vanwege grote branden.

Door Amy McKeever
foto's van Stuart Palley
Gepubliceerd 11 sep. 2020 13:53 CEST
Op 5 september 2020 woedt in de buurt van Yucaipa in Californië in het San Bernardino ...

Op 5 september 2020 woedt in de buurt van Yucaipa in Californië in het San Bernardino National Forest de zogenaamde ‘El Dorado-brand’. Door gebrek aan neerslag kon het kurkdroge bos vlamvatten en dankzij een record-hittegolf met temperaturen van boven de 43 graden kon het vuur verder om zich heen grijpen.

Foto door Stuart Palley

In Zuid-Californië is bij een enorme bosbrand afgelopen weekend meer dan vierduizend hectare in vlammen opgegaan. De brand ontstond door rook producerend vuurwerk dat werd afgestoken tijdens een genderrevealparty (een feest tijdens de zwangerschap waarbij het geslacht van de baby wordt onthuld) in El Dorado Ranch Park in Yucaipa, en breidde zich uit gedurende een weekend waarin de temperatuur opliep tot boven de 43 graden.

Het is een van de 25 grote vuurzeeën die de brandweer in Californië op het moment probeert de baas te worden. In de Amerikaanse staat is tot nu toe 890.000 hectare bos verbrand. Dat is nu al een record, terwijl het seizoen met het hoogste risico op bosbranden nog vier maanden duurt.

Fotograaf Stuart Palley uit Californië is lid van de vrijwillige brandweer en maakte al foto's van bijna honderd branden in de staat. Hij legde het verwoestende effect vast van de zogenoemde ‘El Dorado-brand’, waardoor al ruim 20.000 mensen hun huizen moesten verlaten.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op National Geographic.com

Uit een vliegtuig wordt vlamvertragend materiaal over de El Dorado-brand gesproeid. Tijdens het weekend van 5 en 6 september zorgde een veranderlijke wind ervoor dat het vuur zich in verschillende richtingen kon verspreiden. De vlammen waren ruim zestig kilometer verderop te zien omdat het vuur zich uitbreidde over dichtbegroeide steile hellingen.

Foto door Stuart Palley

's Nachts verplaatste de vuurzee zich richting Oak Glen, een bergdorp op zo'n 1.500 meter hoogte. De inwoners werden verplicht te evacuerenterwijl de vlammen de appelboomgaarden en bedrijfjes, zoals het Pilgrim Pines Camp, bedreigden. Op zondag verklaarde de brandweer dat het vuur was ontstaan door vuurwerk dat was afgestoken tijdens een feestje waarbij het geslacht van een nog ongeboren baby bekend werd gemaakt. Dat kwam de veroorzakers van de brand op veel kritiek te staan, omdat ze niet alleen een feestje gaven tijdens de coronapandemie maar ook tijdens een hittegolf met een hoog brandgevaar.

Foto door Stuart Palley

Leden van het brandweercorps van San Bernardino hadden slechts vier uur geslapen en waren al de hele dag in de extreme hitte bezit tegen de El Dorado-brand te strijden toen ze op 6 september 's middags werden gefotografeerd. De brandweerlieden, die onder de as en het vuil zaten, maakten een brandcorridor door in een strook alle vegetatie weg te hakken en het vuur daarmee zijn brandstof te ontnemen. Tegen zonsondergang kwam er ten noorden van Oak Glen Road steun in de vorm van blusvliegtuigen, toen het vuur explodeerde tot een tien meter hoge vlammenzee waarbij de brandweerauto’s nietig afstaken. De blusvliegtuigen sproeiden vlamvertragers terwijl er met bulldozers brandgangen werden gemaakt.

Foto door Stuart Palley

Op zondag 6 september 2020 woedt in Yucaipa in Californië in het San Bernardino National Forest de zogenaamde ‘El Dorado-brand’. Het vuur vormde een bedreiging voor woningen en andere gebouwen in het gebied. Op 8 september was het vuur 's middags voor 16 procent onder controle. Naar schatting was toen al zo'n vierduizend hectare in vlammen opgegaan, en was de brand nog niet uitgewoed.

Foto door Stuart Palley
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
‘Vuurdrones’ en andere technologie ingezet bij grote bosbranden
Dieren
Hoe bevers de beste brandweerlui van Noord-Amerika werden
Fotografie
De beste wetenschapsfoto's van 2020
Fotografie
Dit zijn de historische momenten die 2020 hebben gevormd
Fotografie
Luchtfoto’s tonen ‘menselijke planeet’ in al haar pracht en pijn

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.