Een stad van bovenaf met blauwe afbeeldingen over enkele gebouwen

Op tientallen meters hoogte maakt een dronecamera opnames vanuit vogelperspectief - met duizelingwekkende abstracte patronen - die anders niet te maken zouden zijn door mensen die voorbestemd zijn om op aarde te blijven. Dankzij de diverse prijsniveaus en niveaus van bedieningsgemak van de vliegende camera's (of drones die je bestaande apparatuur mee de lucht innemen) kunnen zowel professionele als amateurfotografen ze gebruiken, met dezelfde hemelse resultaten.

Fotograaf Caleb Kenna uit Middlebury in de Amerikaanse staat Vermont zet de superkrachten van zijn DJI Mavic-2-dronecamera in om van de landelijke boerderijen, meanderende rivieren en ruige bossen in zijn staat dromerige plaatjes te maken, waarin kubisme en impressionisme elkaar ontmoeten. De winter is zijn favoriete seizoen om met de drone op pad te gaan. “De sneeuw vormt een fantastische achtergrond voor de schaduwen van bomen en gebouwen,” vindt hij. “Als de zon dan ook nog schijnt, krijg je soms prachtige blauwtinten.”

Als je eenmaal de basics onder de knie hebt – als je weet hoe je de apparaten moet besturen, waar je ze wel en niet mag gebruiken - bieden drones alle ruimte voor je creativiteit.

Heb je nog geen drone, maar wil je wel graag met de tips hieronder aan de slag? Doe dan mee met onze winactie.

Tip van een pro: zorg dat je alle regels voor drones kent

“Een paar jaar geleden kocht ik een kleine drone in de gemiddelde prijsklasse. Ik downloadde de app, laadde het toestel op en zette hem aan,” vertelt Brendan McCabe, fotoredacteur van National Geographic. “De propellers draaiden, de lichten knipperden en de drone kwam langzaam een enkele meters van de grond. Magisch! Mijn kinderen stonden te juichen bij het idee dat we onze eigen vliegmachine zouden hebben.”

McCabe woont in de stad Washington D.C., waar de strengste eisen gelden voor het luchtruim in de Verenigde Staten. “Op het moment dat de drone startte, ontdekte de GPS in de app waar we waren. De drone landde gelijk weer en schakelde zichzelf uit,” vertelt hij. “Drones zijn hier verboden.”

De FAA, de Federal Aviation Administration houdt voor de VS een gedetailleerde website bij en een app met de zogenaamde ‘blue zones’ waar het is toegestaan om tot een hoogte van zo’n 125 meter met een drone te vliegen. Houd er rekening mee dat je een drone bij deze organisatie moet registreren voordat je er in Amerika mee op pad mag. Commerciële fotografen die soms toestemming krijgen om het luchtruim in te gaan in een regio waar beperkingen gelden, moeten speciale vergunningen hebben. In het algemeen is het zo dat er geen beperkingen zijn voor het maken van opnames op het platteland of in natuurgebieden die ver van grote steden liggen. Controleer voor je op pad gaat wat de regels zijn in Nederland.

Tip van een pro: je hoeft niet altijd heel hoog te gaan

“Als fotograaf ben je altijd op zoek naar een verrassend perspectief, of dat nou op een ladder is of op je knieën. Dan word je dus dolenthousiast als je vijf, tien of 125 meter de lucht in kan,” aldus Kenna. “Je bent in eerste instantie vaak geneigd om zo hoog mogelijk te gaan met een dronecamera. Maar ik vind het mooier om van lager foto's te maken, zeg zo'n vijftien meter, in plaats van 125, vanuit een vogelperspectief recht naar beneden.”

Kenna denkt dat dergelijke geringere hoogtes spannender, meer abstracte beelden opleveren. “Zo kan ik ontdekkingen doen vanuit de lucht,” zegt hij. “In Vermont zijn talloze rivieren, bossen en boerderijen en de drone kan zorgen dat die er heel anders uitzien.”

Tip van een pro: probeer eens automatische sluitertijden

Het kan lastig zijn om de juiste belichtingstijd te bepalen als je alleen kunt afgaan op wat je ziet op het display van je controller. “Er is buiten veel licht, je hebt last van de reflectie van de lucht en het is heel moeilijk om de opname goed genoeg te zien om de belichting goed te kunnen beoordelen,” vertelt vaste fotograaf Mark Thiessen van National Geographic Magazine. “De meeste moderne drones hebben ‘Auto-Exposure Bracketing’ (AEB), zodat je zeker weet dat je belichting klopt.”

Wanneer je AEB inschakelt, neemt de camera automatisch minstens drie foto's met verschillende sluitertijden, vertelt Thiessen. “Je kunt dan achteraf de foto met de beste belichting kiezen, of je kunt je opnames met behulp van speciale software combineren tot één foto. Dat kan heel handig zijn wanneer er grote contrasten zijn, bijvoorbeeld bij een zonsopgang of wanneer het landschap onder je in de schaduw ligt.”

Tip van een pro: maak gebruik van het ‘gouden uur’

Dezelfde zonnestralen die zorgen dat je huid verbrandt, kunnen ook zorgen voor overbelichte foto's, of die nou met een drone of telefoon worden gemaakt. Daarom adviseert Kenna om eropuit te trekken tijdens het zogenaamde ‘gouden uur, de tijd rond zonsopgang en zonsondergang.

“Wanneer je vroeg op de dag fotografeert zijn de schaduwen vaak op hun mooist,” zegt hij. “En ik fotografeer ook vaak tegen de schemer en gebruik dan een langere sluitertijd om de balans tussen daglicht en invallende duisternis vast te leggen. Soms krijg je dan strepen door de verlichting van auto's, of dat prachtige ‘blauwe uur’".

Tip van een pro: Gebruik de regel van derden

“Landschapsfoto's met de horizon pal in het midden van het beeld zijn saai,” vertelt Thiessen. Net als veel andere fotografen houdt hij de “regel van derden” aan, om te voorkomen dat zijn opnamen precies gecentreerd zijn. “Stel je voor dat er een boter-kaas-en-eierenraster ligt over het beeld op je zoeker: Eén lijn ligt op een derde vanaf boven, een andere lijn op een derde vanaf onder en twee lijnen liggen elk op een derde vanaf elke zijkant,” vertelt hij. “Sommige drones hebben een instelling waarmee zo'n raster over het beeld wordt gelegd.”

“Zorg ervoor dat het belangrijkste en interessantste deel van het beeld het grootste deel van de opname in beslag neemt” voor aantrekkelijker foto's. “Kies de compositie zo dat het belangrijkste onderdeel op een van de vier punten valt waar de horizontale en verticale lijnen elkaar snijden. Zo creëer je balans.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Vanaf maandag 22 februari kijk je elke maandag om 22:00 naar een nieuw seizoen van Europe From Above op National Geographic.