Vogelkunst – gevederde schoonheid in kunstige fotografie

Op het eerste gezicht verbluften deze vogels me. En meteen daarna vroeg ik me af of ze wel echt waren. Ja... en nee.

Door Becky Harlan
Foto door Alle beelden gecreeerd door Cheryl Medow

30 juni 2015

Voordat ik zal proberen uit te leggen wat er in deze foto’s aan de hand is, is het misschien goed dezelfde benadering te kiezen als de kunstenaar die ze heeft gemaakt, Cheryl Medow: “Ik denk niet na over mijn foto’s,” zegt zij, “Ik voel ze.”

Ze vertelde me over het volgende voorval: enkele bezoekers aan haar galerie vroegen haar naar de manier waarop zij te werk ging, en ze beantwoordde de vragen. Maar toen kwam er iemand naar haar toe en zei: “Nee, nee, vertel me maar helemaal niets. Ik wil gewoon van deze foto’s genieten.” Dat was het moment waarop ze zich realiseerde dat ze op zoek was naar een emotionele respons, dat ze wilde dat mensen zonder allerlei antwoorden van haar werk konden genieten.

Dus ga je gang: Kijk. Geniet. Voel.

Grijze kroonkranen Alle kroonkranen werden afzonderlijk gefotografeerd op een acaciaboom in Richards Camp in Masai Mara, Kenia. De berg Kenia werd gefotografeerd vanuit een Cessna.
Foto door Alle foto's: Cheryl Medow
Rode lepelaars Alle lepelaars werden afzonderlijk gefotografeerd in St. Augustine’s Farm in Florida, waar ze in het voorjaar broeden. De golven werden gefotografeerd in Hanalei Bay op Kauai, Hawaï.
Foto door Alle foto's: Cheryl Medow
Portret van een koereiger. “In het paarseizoen zijn koereigers als regenbogen,” zegt Medow. Dit portret werd gefotografeerd in Florida, en het patroon van duinen op de achtergrond in Death Valley.
Foto door Alle foto's: Cheryl Medow
Witte ibis met vis Deze witte ibis met zijn vangst van zeewier en vis werd gefotografeerd in het J.N. Ding Darling Wildlife Refuge op Sanibel Island, Florida. De wolken en branding op de achtergrond werden vastgelegd in Hanalei Bay op Kauai, Hawaï
Foto door Alle foto's: Cheryl Medow

Maar als je net als ik bent, wil je natuurlijk wel weten wat er achter deze beelden steekt. Dus bij dezen.

Dit zijn echte vogels, gefotografeerd in het wild. Ze zijn ook opgenomen in werkelijke landschappen. En beide elementen in deze foto’s zijn gefotografeerd door Medow. Maar ze zijn niet op hetzelfde moment en soms zelfs niet op dezelfde plek vastgelegd.

Waarom moeite doen om deze schitterende vogels in het wild te fotograferen en ze dan naar een andere plek te toveren?

Amerikaanse blauwe reiger met kuikens Balancerend op een tak werd deze Amerikaanse blauwe reiger gefotografeerd in de Venice Rookery in Venice, Florida, samen met kuikens in een nest. De achtergrond werd gefotografeerd in Bigfork, Montana.
Foto door Alle foto's: Cheryl Medow
Gewone flamingo I Deze flamingo werd gefotografeerd op Isabela, een van de Galápagoseilanden, in een lagune van brakwater. De wolken werden op een andere dag eveneens op de Galápagoseilanden gefotografeerd.
Foto door Alle foto's: Cheryl Medow

Het begon allemaal toen ze bezig was vogels met een 600-mm-lens vast te leggen. Als je vogels met zo’n teleobjectief fotografeert, wordt de achtergrond erg onscherp en zijn het alleen de vogels die scherp in focus komen. De hele context gaat verloren. Medow wilde de vogels weer in hun omgeving plaatsen, dus begon ze compositiebeelden te creëren.

Aanvankelijk plaatste ze de vogels in foto’s van de landschappen waarin ze de dieren oorspronkelijk had vastgelegd. Maar daarna realiseerde ze zich dat ze iets geheel nieuws kon doen: ze kon de vogels in elk gewenst landschap op elke gewenste schaal opnemen.

Zadelbekooievaars Deze moeder en haar kuiken werden gefotografeerd in het wildreservaat van Masai Mara. Het landschap werd in hetzelfde gebied vanuit een vliegtuig vastgelegd, op een reis van de Sirikoi Lewa Wildlife Conservancy in Laikipia naar Richards Camp in Masai Mara.
Foto door Alle foto's: Cheryl Medow

“Ik ben in de eerste plaats kunstenaar, en fotografie is voor mij een instrument waarmee ik creatief kan zijn,” zegt ze. “Toen ik met de camera en de computer begon te werken, opende dat geheel nieuwe mogelijkheden voor mij. Ik kan de vogels veel groter maken, waardoor alle aandacht op deze jongens valt. Als je ze gewoon met het blote oog in de natuur zou zien, zouden dit soort dingen je niet opvallen.”

Ze voelt zich geïnspireerd door de schilders van de Hudson River School. “Zij trokken er met hun schetsboeken op uit, zoals ik met de camera op pad ga, en ze maakten schetsen van alle mogelijke dingen. Dan gingen ze terug naar hun atelier en maakten hun schilderijen, waarbij ze verschillende elementen combineerden die ze in de vrije natuur hadden gezien. Dus als iemand langs de rivier de Hudson zou lopen en op zoek zou gaan naar de gezichten die zij schilderden, zou hij of zij ze niet kunnen vinden. Daarom schilderden ze niet in de vrije natuur. Zelfs deze schilders manipuleerden wat ze hadden gezien, combineerden verschillende elementen om hun schilderijen te creëren,” zegt ze. “Ze herscheppen de natuur in hun verbeelding en ik denk dat ik hetzelfde doe.”

Roodhalsreiger Deze vogel werd gefotografeerd in de lagune van Little Estero bij Fort Myers Beach, Florida. Het landschap werd op een ander tijdstip eveneens in Fort Myers gefotografeerd.
Foto door Alle foto's: Cheryl Medow

Ze vindt haar onderwerpen overal ter wereld: Kenia, Tanzania, Botswana, Zuid-Afrika, Los Angeles, Nieuw Mexico, de Galápagoseilanden, Costa Rica en Brazilië behoren tot de plekken waar ze vogels heeft gefotografeerd. Ze legt vaak bepaalde plekken in een bepaald seizoen vast, om te kijken of bijvoorbeeld een reiger zijn verenkleed voor de paartijd draagt. “Ik kies april en mei om naar Florida te gaan, omdat ze dan hun paarkleuren tonen,” zegt ze.

Grote zilverreigers. Een sterrennacht De reigers werden gefotografeerd in St. Augustine, Florida, en in de Devereux Lagoon and Slough bij Santa Barbara, Californië. De nachtelijke sterrenhemel werd gefotografeerd in Hanalei Bay op Kauai, Hawaï.
Foto door Alle foto's: Cheryl Medow

Omdat deze foto’s in hun definitieve versie onder meer bewerkt worden met Photoshop, denken sommigen dat het zorgvuldig vastleggen van vogels in het wild daardoor eenvoudig is. Maar Medow verzekert me ervan dat het fotograferen van deze dieren in het wild niet voor haastige mensen is weggelegd. “Wanneer ik erop uit ga en de vogels fotografeert, ben ik helemaal ‘zen’ en verkeer ik in een meditatieve staat. Als je geduld hebt, is dat een geweldige gave. In m’n normale leven gebruik ik dat meestal niet, maar als ik het veld in ga, kom ik bijna in een andere wereld terecht. Ik kan daar urenlang zitten wachten, op vogels die komen en gaan,” zegt ze. “Het zijn wilde dieren. Volledig wild. Ze kunnen gewoon wegvliegen. Dat is iets wat me erg intrigeert.”

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
De favoriete natuurfoto’s van National Geographic-fotografen
Fotografie
Controversiële spoorlijn verdeelt parken in Kenia en bedreigt wilde dieren
Fotografie
Deze oude bomen hebben een verhaal te vertellen
Fotografie
Doe mee met de National Geographic Fotowedstrijd
Fotografie
30x verbluffende foto’s van dieren in het wild

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.