Het romantische Loiredal, ten zuidwesten van Parijs, is met haar boerenweggetjes, fietspaden en vele dorpjes een walhalla voor fietsers. Er is voor ieder wat wils: mountainbikers racen door de heuvelachtige bossen van Bercé, families rollen over de bewegwijzerde routes van camping naar camping. Een andere trekpleister van de vallei zijn de geweldige wijngaarden, die een variatie aan wit, rood en rosé produceren. Uit alle mogelijkheden een beperkte selectie: aan deze wijngaarden móét je een bezoek brengen – en als het even kan op de fiets.

Domaine de la Chevalerie, Bourgueil

Deze wijngaard is al veertien generaties lang een familiebedrijf, dat sinds 2003 een biologische en ecologische richting heeft gekozen. Bezoek het landgoed om door de opgewekte Stephanie Caslot te worden rondgeleid over de wijngaarden en door de kelders vol houten vaten – wees voorbereid op een vrolijk makend aantal proefglaasjes. Pau Muleau brengt een prachtige paarsgekleurde wijn voort, van de 35 jaar oude gaarden op de heuvel naast Restigne.

Cave de Producteurs, Vouvray

Voor een introductie in sprankelende wijnen is dit de bestemming. Vouvray is een populaire gemeente binnen het Loiredal voor wie van witte en bruisende wijnen houdt. In de Cave de Producteurs zijn 40 lokale wijnproducenten samengebracht. Ruim de helft van de wijnen die hier gemaakt worden zijn bruisend. Betreed een bijna pretparkachtig wijncentrum, waar alles over het 200 kilometer lange grotnetwerk achter het gebouw, de lokale wijnproductie en uiteraard de smaak aan bod komt.

Wijngaarden in Vouvray
Wijngaarden in Vouvray.
LENAIN Hervé/Getty Images

Domaine de Saint-Just, Saumur-Champigny

Kleine eilandjes van kalkstenen heuvels, volgebouwd met netjes uitgelijnde wijngaarden. Al twintig jaar zijn deze veertig hectare in handen van de getalenteerde wijnmaker Arnaud Lambert. Hoewel het vakmanschap te proeven is in de eindproducten, blijft de maker bescheiden over zijn wijnen. Met veel toewijding en passie creëert Lambert puur biologische en biodynamische wijnen van druiven als Chenin Blanc en Cabernet Franc.

Château de Coulaine, Chinon

Het historische dorpje Chinon is het huis van de meest geliefde Cabernet Franc uit het Loiredal. De grond rond Chinon is erg veelzijdig. Zand en grind langs de rivier de Vienne is geschikt voor het maken van lichte, elegante wijnen. Het klei en kalk op de heuvels resulteert in volle wijnen die lang worden gerijpt. Een van de bekendste producenten rond Chinon is Château de Coulaine, een wijngaard van 12 hectare rond een indrukwekkend kasteel.