Natuurlijk overnachten in een boomhut

Van een dag op avontuur in de Franse natuur word je moe, zo lekker voldaan met wangen die rood nagloeien. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om in de natuur te slapen, zonder comfort te hoeven inleveren.

Door Sabine de Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:59 CET

De boom in

In de regio Vaucluse, wat ‘omarmd door de vallei’ betekent, kun je op originele wijze in de natuur slapen. Mijn eerste nachtelijke kennismaking met de regio is in een boomhut in Bonnieux. Niet een stoere, primitieve boomhut maar een luxe accommodatie die veel wegheeft van een bungalow. Deze staat op het Domaine Valvert, dat sinds 2004 jaar wordt gerund door gastvrouw Cathy, een Vlaamse uit Brugge. Zij stortte zich vol overgave op het landgoed en maakte er Maison Valvert van, een bed & breakfast waar hart en ziel in zit.  

Toen ze negen jaar geleden kennismaakte met haar buren, zo’n twaalf kilometer verderop, die toevallig boomhutten bleken te maken, was het al snel een done deal. De hut is met respect voor de natuur gebouwd: er is geen spijker te bekennen in de boom. Alles is op palen en met staaldraad vastgemaakt. Daardoor heeft de boom genoeg vrijheid om nog net zo mee te wiegen met de wind als voorheen, wat zeker in combinatie met de mistral voor een heerlijk geschommel zorgt. Elk zuchtje wind brengt karakteristiek gekraak met zich mee. Kijk niet gek op als je trippelende pootjes over het dak hoort gaan: de eekhoorns liften graag mee, op zoek naar verse dennenappels en restjes eten. Vanuit de boom heb je een schitterend uitzicht over de Luberonvallei en voel je je even zo vrij als een vogel. De zonsondergang bewonder je door de takken vanaf het terras. Door de open deuren schijnen in alle vroegte de eerste zonnestralen op je gezicht en om je boomhutervaring zo onvergetelijk mogelijk te maken wordt er koffie en thee omhooggetakeld door Cathy. 

Extra bijzonder is de ontmoeting met Cathy’s partner Pierre, die als reisjournalist de hele wereld heeft gezien. Vermakelijk om tussen het sinaasappels persen door te horen over zijn avonturen en ervaringen. Maison Valvert is een natuurlijke oase van rust, boven aan de vallei waarin alle natuurlijke krachten worden gebundeld, van slaapplek tot ontbijt. 

Slapen in een boomhut stond altijd al op mijn bucketlist en een betere ervaring had ik me niet kunnen indenken. Zelfs een bezoek aan het kleinste kamertje in de boomhut levert een prachtig uitzicht op en is daarmee de perfecte plek om mijn eigen milieuzonden eens te overpeinzen. 

Bewust kamperen

Ook kamperen doe je tegenwoordig niet meer standaard in een tent. Op camping La Sorguette in L’Isle de le Sorgue overnacht je niet alleen in bijzondere slaapplekken als een Mongoolse yurt, boomhut, pod of lodge, de hele camping draagt een steentje bij aan de natuur. Gebruikte schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar, de camping heeft diverse keurmerken ontvangen en er bivakkeren zelfs beschermde vogels op het terrein rond de rivier. De famile Hediard draait al meer dan 30 jaar deze camping met respect en bewustzijn van de omgeving. Daar sliep ik nog lekkerder door!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Frankrijk
Wijnpretpark opent in Bordeaux
Frankrijk
Bergbeklimmen in de Côte d’Azur
Frankrijk
Puy du Fou: Historisch spektakel in Frankrijk
Frankrijk
Levenslessen in de Zuid-Franse bergen
Frankrijk
Frankrijk: Vive le Beaujolais!

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.