Frankrijk

Onaangetast Zuid-Frankrijk: Haut-Languedoc

De perfecte combinatie van natuur, cultuur en zonovergoten stranden: het is lastig om niet verliefd te worden op Zuid-Frankrijk. Zelfs deze populaire bestemming kent nog een aantal plekken die onaangetast zijn door het toenemende toerisme. donderdag, 9 november 2017

Door Myrthe Prins

Een mediterraans klimaat rond Mont Caroux in het oosten, de drogere Montagne Noire in het westen, en mysterieuze valleien en dorpjes verspreid over een gebied van drieduizend vierkante kilometer: het natuurpark Haut-Languedoc is het meest zuidelijke puntje van het Centraal Massief. Buiten het hoogseizoen zijn hier amper toeristen te zien en is het park een oase van rust.

De beste plekjes in het park liggen buiten de route van tourbussen en openbaar vervoer. Zo is er het middeleeuwse dorpje Olargues, schilderachtig gebouwd tegen een heuvel, met als enige toegangsweg een eeuwenoude boogbrug. Het is zonder twijfel een van de mooiste dorpjes in Frankrijk, maar heeft daarnaast ook een belangrijke historische waarde. Het dorp is bezet geweest door de Romeinen, de Visigoten en de Germaanse Vandalen, die elk hun stempel drukten op de Franse nederzetting. 

In Haut-Languedoc ligt al het beste van Zuid-Frankrijk verzameld: uitmuntende wijn, mediterraanse stranden, charmante valleien en verstopte dorpjes. Dit maakt het park de perfecte bestemming voor wie wil ontsnappen aan de drukte (en hoge prijzen) in trekpleisters als Provence en Cote d'Azur. Verken de onaangetaste natuur via tientallen goed onderhouden wandelpaden en maak kennis met culturele parels zoals Olargues. Bezoek lokale restaurants om te proeven van specialiteiten uit de regio: wilde paddenstoelen, zwijn en rivierkreeft.

Lees meer