Een mediterraans klimaat rond Mont Caroux in het oosten, de drogere Montagne Noire in het westen, en mysterieuze valleien en dorpjes verspreid over een gebied van drieduizend vierkante kilometer: het natuurpark Haut-Languedoc is het meest zuidelijke puntje van het Centraal Massief. Buiten het hoogseizoen zijn hier amper toeristen te zien en is het park een oase van rust.

De beste plekjes in het park liggen buiten de route van tourbussen en openbaar vervoer. Zo is er het middeleeuwse dorpje Olargues, schilderachtig gebouwd tegen een heuvel, met als enige toegangsweg een eeuwenoude boogbrug. Het is zonder twijfel een van de mooiste dorpjes in Frankrijk, maar heeft daarnaast ook een belangrijke historische waarde. Het dorp is bezet geweest door de Romeinen, de Visigoten en de Germaanse Vandalen, die elk hun stempel drukten op de Franse nederzetting.

Roquebrun en de Orbrivier in de regio HautLanguedoc
Roquebrun en de Orb-rivier in de regio Haut-Languedoc.
Paul Atkinson/Getty Images

In Haut-Languedoc ligt al het beste van Zuid-Frankrijk verzameld: uitmuntende wijn, mediterraanse stranden, charmante valleien en verstopte dorpjes. Dit maakt het park de perfecte bestemming voor wie wil ontsnappen aan de drukte (en hoge prijzen) in trekpleisters als Provence en Cote d'Azur. Verken de onaangetaste natuur via tientallen goed onderhouden wandelpaden en maak kennis met culturele parels zoals Olargues. Bezoek lokale restaurants om te proeven van specialiteiten uit de regio: wilde paddenstoelen, zwijn en rivierkreeft.