Highlights Gambia

Afrika’s kleinste land kronkelt als een slang om de Gambiarivier, die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Verwacht aanlokkelijke witte zandstranden, mangrovewouden vol bijzondere flora en fauna, en een altijd lachende bevolking.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:59 CET
Foto van Bart Brouwer/Getty Images

Banjul

Denton Bridge is de enige weg die hoofdstad Banjul – omgeven door rivier- en oceaanwater – verbindt met de rest van Gambia. Het inwonersaantal doet niet direct denken aan een wereldstad, maar de chaotische Albert Market en de levendige haven bieden een blik in het Afrikaanse stadsleven. In het Gambia National Museum vertellen documenten en objecten over de politieke geschiedenis van Banjul, de ontwikkeling van Gambiaanse muziek, en het koloniale en archeologische verleden van het land.

Sabar

Sabar is de naam van een instrument, een muzikaal genre en een dans; die drie elementen vormen deze Gambiaanse (en Senegalese) ervaring. Een sabar is in feite een groot en vaak spontaan straatfeest waar men uitbundig trommelt, klapt en danst. Iedereen – ongeacht leeftijd, sekse of afkomst – wordt aangemoedigd om een steentje bij te dragen. Grijp zonder meer de kans om getuige te zijn van een dergelijk feest, vaak gehouden op familiebijeenkomsten, religieuze vieringen en grote markten. 

Lamin Lodge is prachtig gelegen aan de Gambia. 
Foto van Doevos/Flickr

Lamin Lodge

Gambia biedt voldoende plekken om even te ontsnappen van de chaos in de steden en markten – Lamin Lodge is hier een goed voorbeeld van. Aan de rivierbedding, omgeven door kronkelende mangrovetakken, ligt dit karakteristieke houten restaurant. Vanaf hier is het ook mogelijk om een boottour te maken met een gids die kan vertellen over de oesters en mosselen, de vele vogelsoorten, en de dorpjes in de buurt.

Wie het binnenland intrekt, ontdekt ongerepte safarigebieden. 
Foto van Ariadne van Zandbergen/LPI/Getty Images

Binnenland van Gambia

De meeste reizigers zullen bij een bezoek aan Gambia in het westelijke kustgebied blijven – hier liggen immers de grote steden en belangrijke bezienswaardigheden. Wie het binnenland intrekt, kan echter een heel nieuwe kant van het land ontdekken. Ongerepte safarigebieden, avontuurlijke riviertochten en waardevol cultureel erfgoed domineren dit ongepolijste deel van het land. Bezoek bij Wassu de steencirkels van Senegambia, een UNESCO-erfgoed dat Stonehenge doet verbleken.

Lees meer over het binnenland van Gambia in het artikel ‘Authentiek Gambia’. 

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.