Eten en drinken

Zoals veel van de beste restaurants in Tbilisi is Sofia Melnikova’s Fantastic Duqani lastig te vinden (ingang in de Stambis Chikhi). Verscholen in een binnenhof met granaatappelbomen, achter het literatuurmuseum, is Duqani gespecialiseerd in chinkali-vleesknoedels.

Het sjieke Pur Pur serveert Europees-Georgische fusiegerechten op de bovenetage van een vervallen Jugendstilhuis aan het Gudiasjviliplein.

De weinige restaurants in Svanetië bieden hun gasten meestal drie huiselijke maaltijden per dag, met schotels als ajapsandali (ratatouille) en tasjmijab (aardappel- en kaaspap), die je vrijwel alleen bij mensen thuis vindt.

Georgische wijn – vooral uit de oostelijke regio Kacheti – wordt in Oost-Europa geprezen. Een bezoek aan Kacheti’s wijngaarden is dé manier om de Georgische wijncultuur te ontdekken, maar in Tbilisi laat het kundige personeel van Vinoteca je graag proeven. (Men spreekt er bovendien Engels).

Overnachten

In Tbilisi biedt het centrale Hotel Kopala een mix van modern comfort en authentieke charme. Het dakterras, waar ook kan worden ontbeten, kijkt uit over de Narikalavesting. Vanaf €88.

In Svanetië wordt vooral in familieherbergen overnacht. Bij Mestia geeft herberg Irma Khergiani’s je een warm welkom. De meubels zijn door de patriarch van de familie gemaakt. +995-598-977238; €22, inclusief maaltijden.

In Ushguli biedt herberg Chajashi een fraai uitzicht over Svanetiës stenen torens. +995-599-293463; €30, inclusief maaltijden.

Om te lezen

Weinig romans beschrijven de adembenemende pracht van de Kaukasus zo mooi als Ali & Nino (1937) van Kurban Said, dat de hoofdpersonen in voor- en tegenspoed van Tbilisi naar Baku in Azerbeidzjan volgt, in de nadagen van het Russische tsarenrijk.

This is an image

Deze reiswijzer hoort bij het reisverhaal Een toost op Georgië, die je hier kunt lezen.