Mummies en duizend beeldjes ontdekt in Egyptische graftombe

Tijdens de opgraving van een 3500 jaar oude tombe bij Luxor deden Egyptische archeologen een belangrijke vondst.

Door Sarah Gibbens
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:53 CET
3500 jaar oude Egyptische graftombe ontdekt

Bij het betreden van een nooit eerder geopend graf in de buurt van de beroemde Vallei der Koningen, deed een team van Egyptische archeologen een naar eigen zeggen ‘belangrijke ontdekking’.

In een 3500 jaar oude tombe werden verschillende mummies, tien houten sarcofagen en meer dan duizend grafbeeldjes aangetroffen. De graftombe, die werd gebouwd tijdens de 18e Dynastie van Egypte, is vermoedelijk van iemand genaamd Userhat, een hooggeplaatste ambtenaar die behoorde tot de Egyptische adel.

De vondst werd gedaan tijdens een opgraving door het Egyptische ministerie van Oudheden. Het was de eerste keer dat de tombe werd onderzocht.

De minister van Oudheden, Khaled El-Enany stelde in een gesprek met de Luxor Times dat het om een belangrijke vondst ging, vanwege het aantal aangetroffen voorwerpen en de intacte staat waarin ze verkeren.

“We kenden deze graftombe wel van buiten, maar we waren er nooit eerder in geweest,” zei hij tijdens een persconferentie.

In de komende weken gaat het team verder met de opgraving. De hoop is dat er nog meer voorwerpen worden gevonden.

De tombe heeft een ‘T’-vorm; achter een eerste ruimte ligt een lange hal met een gang die leidt naar een binnenste kamer. Er moest zo'n 450 kubieke meter puin worden verwijderd om de ingang van de tombe bloot te leggen.

Bij de opgraving werd een gang gevonden die vanuit de centrale grafkamer doorloopt naar twee kleine ruimtes. In de eerste werd een verzameling beeldjes (oesjabti) aangetroffen, in de tweede bleken zich sarcofagen en in linnen gewikkelde mummies te bevinden afkomstig uit de 21e Dynastie, aldus de onderzoekers.

In een interview met verslaggevers legde El-Enany uit dat de graftombe naderhand mogelijk is gebruikt als een verstopplaats of schuilplaats.

De tombe ligt in de buurt van de necropolis Dra’Abu el-Naga’ op de westoever van de Nijl. Dat is ook waar de beroemde Vallei der Koningen van het Oude Egypte ligt. Deze Vallei der Koningen, gelegen vlakbij de oude hoofdstad Luxor, was de laatste rustplaats voor enkele van de beroemdste Egyptische heersers, waaronder de jonge koning Toetanchamon. Luxor lag ten oosten van de Nijl en was tijdens de 18e Dynastie de stad waar alles gebeurde.

Vooraanstaande Egyptenaren werden bij wijze van eerbetoon ten westen van de Nijl begraven.

Het Egyptische ministerie van Oudheden verwacht dat door de vondst het toerisme in de regio weer zal toenemen. Na een golf van protesten die leidde tot het vertrek van de voormalige militaire en politieke leider Hosni Mubarak is het toerisme, een belangrijke economische factor in Egypte, aanzienlijk afgenomen.

Momenteel worden opgravingen gedaan naar twee aangrenzende tombes, in een nieuwe zoektocht naar oudheidkundige voorwerpen.

Lees meer

bekijk videos

Geschiedenis en Cultuur1:35

Verken een onderzees slagveld uit de zestiende eeuw

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
3500 jaar oude Egyptische graven ontdekt – één ervan met een mummie
Geschiedenis en Cultuur
Oud-Egyptisch ‘hoofdkegelmysterie’ opgelost door archeologen
Geschiedenis en Cultuur
Hoe een morbide ‘mummie-rage’ Europa eeuwenlang in de ban hield
Geschiedenis en Cultuur
Zeer zeldzame leeuwenmummies in Egypte ontdekt
Geschiedenis en Cultuur
Oude Mayakoning gevonden in tombe van ‘Duizendpootdynastie’

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.