Drie Oud-Egyptische tombes ontdekt

De voorwerpen die in de ontdekte tombes werden aangetroffen, stammen uit een tijdspanne die een eeuw beslaat, wat erop wijst dat de graven deel uitmaakten van een grote stadsbegraafplaats.

Door Michael Greshko
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:13 CET
01-egypt-new-tomb
Op deze foto, die werd verstrekt door het Egyptische ministerie van Oudheden, is een sarcofaag uit een Ptolemaeïsche tombe te zien die werd ontdekt in een gebied genaamd al-Kamin al-Sahraw in de provincie Minya, in het Nijldal ten zuiden van Caïro. Volgens het Egyptische ministerie van Oudheden hebben archeologen nu drie andere, tweeduizend jaar oude tombes uit de Ptolemaeïsche tijd ontdekt.
Foto door Egyptian Ministry of Antiquities, Ap

Het Egyptische ministerie van Oudheden heeft de ontdekking van drie tombes van ruim tweeduizend jaar oud in de rotsen van noordoostelijk Egypte bekendgemaakt.

De drie graven werden zo’n tweehonderd kilometer ten zuiden van Caïro gevonden, in een gebied genaamd El-Kamin El-Sahrawi bij de stad Samalut. Functionarissen van het ministerie verklaarden tegenover de Egyptische nieuwszender Ahram Online dat de tombes meerdere sarcofagen van verschillende omvang en ook potscherven bevatten.

De potscherven duiden erop dat de tombes gedateerd kunnen worden in de 27e Dynastie (525 - 404 v. Chr.), toen Egypte een provincie van het Oud-Perzische Rijk de Achaemeniden werd, en in de tijd van de Grieks-Romeinse dynastie van de Ptolemaeën, die bijna een eeuw later begon.

“Daaruit blijkt dat het gebied een grote begraafplaats moet zijn geweest die gedurende een lange periode is gebruik is geweest,” zei Ayman Ashmawy, hoofd van de afdeling Oud-Egypte van het ministerie van Oudheden, tegen Ahram Online.

Bij eerdere opgravingen op de vindplaats werden twintig tombes in de stijl van catacomben blootgelegd, een architectonische grafvorm die gedurende de 27e Dynastie veel werd toegepast. Maar de drie nu ontdekte tombes vertonen volgens de berichten een andere stijl.

Volgens het Egyptische ministerie van Oudheden hebben archeologen drie tombes ontdekt die circa tweeduizend jaar oud zijn en uit de Ptolemaeïsche tijd stammen.
Foto door Egyptian Ministry of Antiquities, Ap

Twee van de drie graven bestaan uit grafnissen die zijn uitgehouwen in een loodrecht naar beneden lopende schacht, met in totaal vijftien graven, waaronder een klein graf voor een kind. Ali El-Bakry, leider van de opgravingen, zei tegenover Ahram Online dat de tombe het eerste bewijs is van een kindergraf in El-Kamin El-Sahrawi.

Bovendien blijkt uit beenderen die uit de tomben werden geborgen dat hier mannen, vrouwen en kinderen van verschillende leeftijden werden begraven, wat erop duidt dat de tombes deel uitmaakten van een de grote begraafplaats van een stad, niet van een legerplaats.

Het staat vrijwel vast dat er nog meer in El-Kamin El-Sahrawi zal worden gevonden, want de opgraving van de derde tombe is nog niet afgesloten.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Oud-Egyptisch ‘hoofdkegelmysterie’ opgelost door archeologen
Geschiedenis en Cultuur
3500 jaar oude Egyptische graven ontdekt – één ervan met een mummie
Geschiedenis en Cultuur
Archeologen ontdekken ‘Verloren gouden stad van Luxor’ in Egypte
Geschiedenis en Cultuur
Eeuwenoude Egyptische ‘uitvaartcentra’ waren one-stop shops voor het hiernamaals
Geschiedenis en Cultuur
Waar ligt de beroemde veroveraar Alexander de Grote begraven?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.