Het Egyptische ministerie van Oudheden heeft de ontdekking van drie tombes van ruim tweeduizend jaar oud in de rotsen van noordoostelijk Egypte bekendgemaakt.

De drie graven werden zo’n tweehonderd kilometer ten zuiden van Caïro gevonden, in een gebied genaamd El-Kamin El-Sahrawi bij de stad Samalut. Functionarissen van het ministerie verklaarden tegenover de Egyptische nieuwszender Ahram Online dat de tombes meerdere sarcofagen van verschillende omvang en ook potscherven bevatten.

De potscherven duiden erop dat de tombes gedateerd kunnen worden in de 27e Dynastie (525 - 404 v. Chr.), toen Egypte een provincie van het Oud-Perzische Rijk de Achaemeniden werd, en in de tijd van de Grieks-Romeinse dynastie van de Ptolemaeën, die bijna een eeuw later begon.

“Daaruit blijkt dat het gebied een grote begraafplaats moet zijn geweest die gedurende een lange periode is gebruik is geweest,” zei Ayman Ashmawy, hoofd van de afdeling Oud-Egypte van het ministerie van Oudheden, tegen Ahram Online.

Bij eerdere opgravingen op de vindplaats werden twintig tombes in de stijl van catacomben blootgelegd, een architectonische grafvorm die gedurende de 27e Dynastie veel werd toegepast. Maar de drie nu ontdekte tombes vertonen volgens de berichten een andere stijl.

Volgens het Egyptische ministerie van Oudheden hebben archeologen drie tombes ontdekt die circa tweeduizend jaar oud zijn en uit de Ptolemaesche tijd stammen
Volgens het Egyptische ministerie van Oudheden hebben archeologen drie tombes ontdekt die circa tweeduizend jaar oud zijn en uit de Ptolemaeïsche tijd stammen.
Egyptian Ministry of Antiquities, Ap

Twee van de drie graven bestaan uit grafnissen die zijn uitgehouwen in een loodrecht naar beneden lopende schacht, met in totaal vijftien graven, waaronder een klein graf voor een kind. Ali El-Bakry, leider van de opgravingen, zei tegenover Ahram Online dat de tombe het eerste bewijs is van een kindergraf in El-Kamin El-Sahrawi.

Bovendien blijkt uit beenderen die uit de tomben werden geborgen dat hier mannen, vrouwen en kinderen van verschillende leeftijden werden begraven, wat erop duidt dat de tombes deel uitmaakten van een de grote begraafplaats van een stad, niet van een legerplaats.

Het staat vrijwel vast dat er nog meer in El-Kamin El-Sahrawi zal worden gevonden, want de opgraving van de derde tombe is nog niet afgesloten.