Egyptische beambten kondigden deze week de ontdekking en opgraving van twee graven in de necropolis van Dra' Abu el-Naga in Luxor aan. De tombes uit de 18e Dynastie (1550-1292 v. Chr.) behoorden tot functionarissen die waarschijnlijk werkten in de oude hoofdstad Thebe, dat nu een Werelderfgoed van de Unesco is.

De graven werden in de jaren negentig van de vorige eeuw al onderzocht en geclassificeerd door de Duitse Egyptoloog Friederike Kampp-Seyfried. Maar het graf dat sindsdien bekendstaat als Kampp 161, werd nooit geopend en van Kampp 150 werd alleen de ingang uitgegraven. Onlangs werden de tombes herontdekt en opgegraven door Egyptische archeologen.

Op een muurschildering in de Egyptische tombe Kampp 161 is een figuur afgebeeld die offergaven aan de dode rechts aanbiedt

De namen van de hofdienaars die in de graven zijn bijgezet, zijn nog niet bekend omdat er tot nu toe geen inscripties zijn gevonden die naar de twee beambten verwijzen. In april werd in dezelfde necropolis de tombe van een magistraat uit de 18e Dynastie genaamd Userhat ontdekt.

Afgaande op stilistische en architectonische vergelijkingen met andere graven in het gebied, dateert Kampp 161 waarschijnlijk uit de regeerperiode van Amenhotep II of Thoetmosis IV , waarmee de tombe zo’n 3400 jaar oud is. Op de westelijke wand van het graf is een weelderige schildering van een sociale gebeurtenis aangebracht, mogelijk een banket, met een figuur die offergaven aan de dode en zijn vrouw aanbiedt. Ook werden houten dodenmaskers, resten van meubels en een beschilderde sarcofaag in het graf gevonden.

Op grond van een cartouche die in het tweede graf is aangetroffen, dateert deze tombe – Kampp 150 – zeer waarschijnlijk uit de regeerperiode van Thoetmosis I en is daarmee een eeuw ouder dan Kampp 161. Hoewel er geen inscriptie met de naam van de dode is gevonden, lijken veel grafzegels – die in de binnenhof van de tombe werden ontdekt – te wijzen op de namen van de dode, een hofschrijver genaamd Maati, en zijn vrouw Mohi. Archeologen vonden in het graf ook kleurrijke houten beelden, dodenmaskers en een mummie die in linnen was gewikkeld.

“Het is de eerste keer dat deze tombes zijn geopend,” verklaarde de Egyptische minister van Oudheden, Khaled El-Enany, op een persconferentie tegenover een grote schare verslaggevers.

Hoewel de beroemde archeologische vindplaatsen van Egypte een lange geschiedenis van buitenlandse onderzoeksexpedities kennen, benadrukte een hoge functionaris van het ministerie dat deze twee graven door Egyptische archeologen werden herontdekt en opgegraven, als teken van de groeiende professionaliteit en expertise van Egyptische wetenschappers.

An Egyptian guard monitors the entrance of a 3500yearold tomb where a mummy was recently discovered
An Egyptian guard monitors the entrance of a 3,500-year-old tomb where a mummy was recently discovered.
Nariman El-Mofty, AP for National Geographic

Learn how to make a mummy in 70 days or less.

“It’s the first time to enter these two tombs,” Minister of Antiquities Khaled El-Enany told the large crowd of reporters assembled for a press conference.

While foreign archaeological expeditions have had a long history in the excavation of Egypt's ancient sites, a senior official with the Ministry of Antiquities noted that the re-discovery and excavation of the tombs by Egyptian archaeologists reflects the growing professionalism and expertise of the country's native scientific community.