Gezichten in groenten snijden is een activiteit die je waarschijnlijk met pompoenen en Halloween zult associëren, maar de bevolking van Oaxaca, Mexico tonen dit vakmanschap ook in andere delen van het jaar.

Noche de los Rabanos

Elk jaar op 23 december vieren ze de Noche de los Rabanos (Nacht van de Radijs), waar honderden uitgesneden rode en witte radijsjes tentoongesteld worden.

This is an image

De radijsjes zijn speciaal voor dit doel geteeld – in plaats van ze op tijd te oogsten, laten de boeren ze langer in de grond. Zo groeien ze door tot grote radijzen met een sterke schil, oneetbaar maar uitermate geschikt voor het uitsnijden.

Decoratie voor de kersttafel

De traditie is nu meer dan een eeuw oud. Het verhaal doet de ronde dat het is ontstaan omdat lokale kwekers de aandacht van de klanten wilde trekken voor de stadsmarkten. Mensen vonden de radijssculpturen fantastisch en kochten de meest uitgebreide radijsscènes als decoratie voor de kersttafel.

This is an image

In 1897 verklaarde de burgemeester van Oaxaca deze inspanningen tot een officieel festival, en de jaarlijkse tentoonstelling is nog steeds net zo groot als toen.

Nu wachten ieder jaar op deze dag honderden mensen op het stadsplein om de creaties te zien, de best uitgesneden setting krijgt zelfs een geldprijs.

This is an image