1700 jaar oud muziekinstrument werkt nog steeds

De mondharp werd onlangs gevonden in het gebied rond het Altajgebergte in Rusland en werkt na ruim een millennium nog steeds.

Door Heather Brady
Gepubliceerd 15 jan. 2018 16:30 CET
Foto door Andrey Borodovsky, The Siberian Times

Archeologen waren verrukt toen ze in Rusland een eeuwenoude mondharp vonden die nog steeds geluid bleek te maken.

In totaal werden er door archeologen vijf mondharpen aangetroffen op twee locaties, Chultukov Log 9 en Cheremshanka, in de bergachtige autonome republiek Altaj in het zuiden van Centraal-Rusland.

“Ik heb zelf op de harp uit Cheremshanka gespeeld,” vertelt Andrey Borodovsky, een professor aan het Institute of Archaeology and Ethnography van de Siberische afdeling van de Russian Academy of Sciences. Hij doet al ruim twintig jaar onderzoek naar deze instrumenten en stelt dat er met een van de mondharpen uit Cheremshanka nog steeds muziek kan worden gemaakt.

Bekijk hier meer ongelofelijke ontdekkingen uit lang vervlogen tijden:

De instrumenten werden waarschijnlijk door ambachtslieden gemaakt van versplinterde koeien- of paardenribben. Ze zijn vermoedelijk 1700 jaar oud en stammen uit de tijd dat de Hunnen en hun nakomelingen heersten over grote delen van Centraal-Azië. De volken die in die tijd in het gebied woonden, waren nomaden. Ze leefden verspreid over Centraal Azië, in gebieden die we nu kennen als Mongolië, Kazachstan, Noordoost-China, en Zuid-Rusland. De mondharp waar Borodovsky op speelde, is ongeveer 11 centimeter lang en 8 centimeter breed.

De instrumenten die door de ambachtslieden uit Altaj werden gemaakt, zijn anders dan andere oude instrumenten die elders in Centraal-Azië werden gevonden. Vakmensen uit Mongolië en de Russische Toeva-regio gebruikten andere materialen, zoals hertengeweien, om mondharpen mee te maken. Zo’n veertig jaar geleden werd in het zuiden van Siberië ook een deel van een mondharp gemaakt van hertengewei gevonden.

Hoewel de mondharpen die onlangs in Rusland werden gevonden ruim duizend jaar geleden werden gemaakt en bespeeld, lijken ze modern vergeleken bij de oudst bekende muziekinstrumenten ter wereld. Dat zijn 43.000 jaar oude fluiten die van vogelbotjes en ivoor van mammoeten werden gemaakt en die werden gevonden in een grot in Zuid-Duitsland.

Borodovsky vond het geluid van de mondharp die hij bespeelde lijken op dat van een flageolet, een op een fluit lijkend blaasinstrument uit de tijd van de Renaissance.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Exclusief: enorm massagraf met kinderoffers in Peru ontdekt
Geschiedenis en Cultuur
Extreem zeldzame Assyrische reliëfs ontdekt in Irak
Geschiedenis en Cultuur
Waar ontstond het voetbal? Archeologen aan het woord
Geschiedenis en Cultuur
Deze 4000 jaar oude, welgestelde familie komt weer tot leven
Geschiedenis en Cultuur
Sporen van schedelcultus in ’s werelds oudste tempel gevonden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.