Diep in het oerwoud van Belize trekt een heilige plek steeds meer toeristen die het ervoor over hebben om te wandelen, zwemmen en klimmen om er te komen. De grot Actun Tunichil Muknal was een zeer belangrijke plek voor de oude Maya's. De grot werd in 1989 herontdekt. Nadat archeoloog Jaime Awe uit Belize en zijn collega's jarenlang onderzoek hadden gedaan, werd de grot in 1998 opengesteld voor het publiek. Er liggen tientallen skeletten in, waaronder die van de beroemde Crystal Maiden. Hoewel er nu veel avontuurlijk ingestelde toeristen naar de grot komen, zijn er maar weinig beelden van: enkele jaren geleden werd het verboden om er foto's of video's te maken. (Ga op reis met Nat Geo: Verken de grot op een actieve reis met National Geographic Expeditions).

In 2017 ging Awe opnieuw naar de grot met National Geographic, tijdens de opnamen voor de nieuwe serie One Strange Rock. “Het zijn portalen naar de onderwereld, waar de belangrijke goden huisden,” vertelt Awe over het belang van de grot voor de Maya's en de wereld. “Er was ook sprake van mensenoffers. De Maya's moeten het moeilijk hebben gehad, dat ze hiertoe overgingen. Ze hebben het zeker ook aan zichzelf te danken dat ze ten onder gingen.”