Marmeren kop mogelijk afkomstig uit het kamp van het 10e legioen in Nijmegen
Marmeren kop, mogelijk afkomstig uit het kamp van het 10e legioen in Nijmegen.
RMO Leiden

In de Gallische oorlogen (58-50 v.Chr) was Caesar de opperbevelhebber van de Romeinen. Zijn veldtochten voerden hem door het huidige Frankrijk, België en het zuidelijke deel van Nederland. Zijn krijgsverslag Commentarii de bello Gallico is de eerste geschreven bron over de Lage Landen.

Archeoloog Tom Buijtendorp deed voor zijn boek Caesar in de Lage Landen onderzoek naar Caesars langdurige verblijf in onze streken. Naast nieuwe inzichten over veldslagen en Caesars leiderschapsstijl, ontdekte hij ook opmerkelijke feiten over het uiterlijk van de krijgsheer. Een kop (kleine afbeelding), gevonden in Nijmegen, en de nabij Rome gevonden Tusculumbuste ondersteunen het beeld uit schriftelijke bronnen: een bleke man, zwarte ogen en terugwijkend grijzend haar. Archeoloog en fysisch antropoloog Maja d’Hollosy maakte op basis van Buijtendorps onderzoek de reconstructie (afbeelding boven). Caesars nieuwe uiterlijk is te zien in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden.

Dit verhaal staat ook in het augustusnummer van National Geographic Magazine.