De zwarte farao's komen naar Drenthe

In het Drents Museum ontmoet je de koningen die regeerden over Nubië. Driehonderd objecten vertellen over hun rijke cultuur én over hun soms stormachtige relatie met Egypte.

Gepubliceerd 21 jan. 2019 10:46 CET
Koning Senkamanisken
Koning Senkamanisken regeerde van 643 tot 623 v.C., kort nadat de zwarte farao’s weer uit Egypte waren verdreven. Zijn kroon, sjendoet (rok) en regalia waren oorspronkelijk bedekt met bladgoud. Hoogte 148cm, gewicht 272kg.
Foto van Museum of Fine Arts, Boston

 

Dit artikel verscheen in National Geographic Historia editie 1, 2019.

Nubië, ruwweg het huidige Soedan, was in de Oudheid een belangrijk handelscentrum, dat banden onderhield met Egypte, Centraal­ Afrika en de gebieden rond de Rode Zee. Van ongeveer 2500 tot 1500 v.C. bestond het koninkrijk Kerma en was er een bloeiende handel met Egypte. Rond 1500 v.C. verslechterde de relatie. Kerma werd veroverd en werd als de provincie Koesj onderdeel van het Egyptische Rijk.

Kristallen amulet met hoofd van Hathor. De kristallen bal is doorboord en staat op een gouden schijf. Vermoedelijk bevatte de bal stoffen met een magische werking. Hoogte 5,5cm, breedte 3,3cm.
Foto van Museum of fine arts, Boston

In de 11de eeuw v.C. werd Koesj opnieuw zelfstandig en rond 750 v.C. veroverde het op zijn beurt Egypte. Honderd jaar lang, tijdens de 25ste dynastie, zaten er ‘zwarte farao’s’ op de Egyptische troon. De Nubische cultuur had Egyptische invloeden, maar ook een eigen karakter. Zo hadden de Nubiërs een eigen alfabetisch schrift, het Meroïtisch. Daarvan zijn de 23 ‘letters’ ontcijferd, hoewel van slechts enkele woorden de betekenis bekend is.

De zwarte farao’s vormen het zwaartepunt van de tentoonstelling. Er zijn veel vondsten te zien uit het Museum of Fine Arts in Boston, die in de eerste decennia van de 20ste eeuw zijn gedaan door de Amerikaanse archeoloog George Reisner en zijn collega’s. Nubië – Land van de Zwarte Farao’s  is t/m 5 mei te zien in Assen.

Lees ook: Heilige dieren: fauna en religie in Egypte 

Lees ook: Oeroude potten blijken onverwachtse pigmenten te bevatten

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.