Dit artikel verscheen in de november 2019 editie van National Geographic Magazine.

‘Vrouwen hebben altijd gevochten, maar we zijn geneigd dat te vergeten,’ zegt Pamela Toler, historicus en auteur van het boek Women Warriors. Met behulp van nieuwe technieken, zoals forensisch DNA-onderzoek, en door heronderzoek van grafgiften en oude geschriften krijgen historici nieuw inzicht in de levens van vrouwen die met of zonder mannen aan hun zijde ten strijde trokken. Voor hen ‘was de strijd geen metaforisch begrip’, aldus Toler.

CA 1200 VC FU HAO GENERAAL  Fu Hao is waarschijnlijk de vroegste vrouwelijke krijger van wie we de naam en geschiedenis kennen Ze was een echtgenote van keizer Wu Ding legerleider werd ze op eigen kracht Vermoedelijk voerde ze troepen aan en leidde ze militaire veldtochten In haar graftombe lagen meer dan honderd wapens

Lees meer verhalen over vrouwen en hun maatschappelijke positie in de november 2019 editie van National Geographic Magazine.

Natgeo.nl/vrouwen