Zo zagen de Amerikaanse nationale parken er vroeger uit

Van de schitterende vergezichten over de Grand Canyon tot oogverblindende watervallen in Yosemite: op deze oude foto’s is de tijdloze schoonheid te zien van de nationale parken in de Verenigde Staten.

Door National Geographic Staff
Gepubliceerd 1 aug. 2022 12:16 CEST
Glacier Point, Yosemite, Circa 1902

Bezoekers wagen zich op de rand van Overhanging Rock bij Glacier Point in Yosemite National Park. De rots, die op zo’n negenhonderd meter hoogte boven de grond hangt, is een favoriete plek voor fotografen en bezoekers die op zoek zijn naar een spectaculair uitzicht over Yosemite Valley.

Foto door Geo. W. Griffith, Library of Congress

Toen Yellowstone in 1872 werd uitgeroepen tot nationaal park, was dit tegelijkertijd de geboorte van het National Park System in de VS. Dit ambitieuze plan bracht in de loop van de tijd 423 parken voort (waaronder 63 nationale parken) die openstaan voor bezoekers. 

Sinds 1916 heeft de National Park Service allerlei plekken van recreatief, cultureel en historisch belang onder zijn hoede gekregen. De dienst bleek een inspiratiebron voor andere landen, en was een voorbeeld voor parkbeheer over de hele wereld. 

Ruim 15 miljard bezoekers zijn op pad gegaan langs de 136.000 kilometer aan rivieren en beekjes; de ruim 18.000 vierkante kilometer aan bekkens, meren en zee; de ongeveer 6900 kilometer aan kustlijn en de bijna 30.000 kilometer aan paden. 

De missie van de dienst, deze kostbare plekken beschermen, om zo de huidige en toekomstige generaties voor te lichten, te laten genieten en te inspireren, is onveranderd gebleven. 

Op deze tijdloze, maar wel al oude foto’s zijn de jeugdjaren van verschillende nationale parken te zien. Ze herinneren ons aan het natuurschoon dat het National Park System onder zijn hoede heeft. 

Op deze panoramafoto zijn Lake Bryanthus en Mount Rixford in het Kings Canyon National Park in California te zien. Het in 1940 tot nationaal park uitgeroepen Kings Canyon en het naburige Sequoia National Park, dat al in 1890 die titel kreeg, worden sinds 1943 gezamenlijk beheerd.

Foto door Pacific Photo Co., Library of Congress

Een vrouw werpt een blik over de rand van een klif na een sneeuwbui in de Grand Canyon. Dergelijke stereofoto’s naast elkaar leveren een enkel, driedimensionaal beeld op wanneer ze met een stereoscoop worden bekeken.

Foto door Keystone View Company, Library of Congress

Op deze stereofoto uit circa 1903 staat de toenmalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt bij Glacier Point in Yosemite National Park in de staat Californië. Roosevelt was een fervent voorstander van het parksysteem; er werden vijf nationale parken in het leven geroepen tijdens zijn regeerperiode. 

Op een foto zijn Ayer's Peak en Cape Split te zien in de Grand Canyon in Arizona. De Grand Canyon werd in 1919 tot nationaal park benoemd en was daarvoor uitgeroepen tot woudreservaat en nationaal monument. Tegenwoordig bezoeken zo'n vijf miljoen mensen per jaar de canyon. 

Foto door H.G. Peabody, Boston, Library of Congress

Muilezels vergemakkelijken de tocht over een hoog wandelpad in de Grand Canyon. Ook tegenwoordig nog zijn ritjes op ezels populair in het park.

Foto door H.C. White Co., Library of Congress

Op deze stereofoto is een zwarte beer op zoek naar eten tussen vuilnisbakken op een wagen in Yellowstone National Park. In Yellowstone komen zowel zwarte beren als grizzlyberen voor. De dieren kunnen tussen maart en november worden gespot.

Foto door Ingersoll View Company, Library of Congress

Bezoekers aan het Crater Lake in Oregon nemen het ervan in een boot in de buurt van Wizard Island, een klassieke sintelkegel die zijn naam te danken heeft aan zijn gelijkenis met een tovenaarshoed. Het Crater Lake is met zijn 630 meter het diepste meer in de Verenigde Staten. Het bevindt zich in Mount Mazama, een slapende vulkaan in de Cascades.

Foto door Kunselman-Gerking, Library of Congress

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op 3 april 2018. Er zijn nieuwe foto’s en informatie aan toegevoegd. Starlight Williams werkte mee aan dit artikel.   

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
10x Ultieme avonturen in Amerikaanse nationale parken
Verenigde Staten
Bizar natuurverschijnsel: Yosemitewaterval kleurt oranje
Dieren
Bekijk de glow-in-the-dark-wereld in zee tijdens een nachtelijke fluorduiksessie
Geschiedenis en Cultuur
Deze geheimzinnige ‘spookeilanden’ bestonden alleen in atlassen
Geschiedenis en Cultuur
Dit Antilleneiland is de mooiste duikplek in het Caraïbisch gebied

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.